Εγκαινια προεκλογικης περιοδου στο Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Με αφορμή το πρόγραμμα δράσης του Δήμου Κομοτηνής

«Πρόβα» προεκλογικής περιόδου, και των πλαισίων στα οποία θα κινηθούν οι αντίπαλες μεριές αποτέλεσε η συζήτηση του ετήσιου προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής για το έτος 2018, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Και παρόλο που το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός του τεχνικού προγράμματος του 2018 και του προϋπολογισμού του 2018, λαμβάνοντας υπόψη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής 2015 – 2019, εκ των οποίων όλα έχουν συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν αρκετά, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη και την επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνας Καζάκου, με τις αναφορές να φτάνουν μέχρι και τη θητεία του κ. Δημήτρη Κοτσάκη. 

Τι αναφέρεται στο πρόγραμμα δράσης 

Συνοπτικά το ετήσιο πρόγραμμα αναφέρει την στόχευση του Δήμου να αξιοποιήσει το γεγονός ότι παρά την κρίση έχει καταστεί οικονομικά υγιής ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές, αλλά και υλοποιώντας έργα και δράσεις, οι οποίες δεν χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.
 
Παράλληλα αναζητά κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ενώ θέλει να συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση έργων κοινωνικού χαρακτήρα, μέσω διαθέσιμων προγραμμάτων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμπληρώνοντας ελλείψεις με ίδιους πόρους.
 
Τέλος ο Δήμος Κομοτηνής προχωράει από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση έργων και δράσεων ανάδειξης της πολιτιστικής ταυτότητας της Κομοτηνής, με επίκεντρο τα έργα ανάδειξης του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής, που έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της ΟΧΕ Εγνατία και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018, και στο σχεδιασμό για την ένταξη και άλλων έργων ανάδειξης του ιστορικού πυρήνα, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου διερευνούν τις δυνατότητες περαιτέρω χρηματοδότησης έργων αναπτυξιακού χαρακτήρα. 

Φελίνα Καζάκου «Ακόμα ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των προηγούμενων» 

Με αιχμές για το γεγονός ότι έρχεται προς ψήφιση ακόμα ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η αξιολόγηση των προηγούμενων πολιτικών επιλογών και δράσεων, άνοιξε την τοποθέτησή της η κ. Φελίνα Καζάκου, χαρακτηρίζοντας άξιο απορίας και συζήτησης το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε παρουσίαση, αξιολόγηση και απολογισμό των πολιτικών του επιλογών αλλά και των πεπραγμένων της διοίκησης του.
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, κατά την ίδια, να προτείνεται ένα ακόμα σχέδιο δράσης χωρίς να γνωρίζει τα όποια σημεία αδυναμίας, παθογένειας, εκτίμησης ξεπερασμένων πολιτικών και ανάγνωση των νέων ευρωπαϊκών τάσεων σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις, με επαναλαμβανόμενες ενέργειες, εξαγγελίες και ξεπερασμένες υπηρεσίες, που πλέον δεν είναι σε λειτουργία  όπως ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη».
 
«Η αδυναμία της διοίκησης Πετρίδη αποτυπώνεται σε κάθε πρόταση και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο που απαξιώνει την αντίληψη των μελών του Δ.Σ. που καλείται να αξιολογήσει και να ψηφίσει ένα τέτοιο σχεδιασμό, αλλά και των πολιτών» σημείωσε, κατηγορώντας τον Δήμαρχο ότι προσπαθεί να πείσει πως με την εξυγίανση των οικονομικών, τη δημιουργία  του αποθεματικού αλλά και των φθηνών μεμονωμένων πολιτικών  του στυλ «σουβλάκια και θεάματα» θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των συναδέρφων του αλλά και των πολιτών.
 
Διαπίστωσε επίσης μελλοντική αδυναμία του Δήμου Κομοτηνής να συμμετέχει σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, καθώς για την υποβολή νέων προτάσεων απαιτείται πλέον ωριμότητα των έργων, με μοναδικό έργο αυτό της Τσανακλείου, κατηγορώντας για ακόμη μια φορά το Δήμαρχο ότι υλοποιείται με ρυθμούς χελώνας  προκειμένου να εγκαινιαστεί προεκλογικά.
 
Άφησε επίσης αιχμές για την απορρόφηση των κονδυλίων τόσο από την ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού, και τις εντάξεις στο ΕΣΠΑ, αλλά και την αποτυχία της ένταξης του Δήμου στα ΣΒΑΑ, θεωρώντας πως η απορρόφηση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας πλήρως αυτό που θεωρεί αδυναμία της διοικήσεως να ανταποκριθεί τόσο στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης προγραμματικής περιόδου όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Αυτή η καθημερινότητα, τόνισε, έχει γίνει αφόρητη, απαριθμώντας μια σειρά από προβλήματα, κυκλοφοριακό, αδυναμία διαχείρισης συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, αδέσποτα, ελλιπή καθαριότητα, έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, αδυναμία κάλυψης αναγκών σχολικών μονάδων, εγκαταλειμμένους οικισμούς,  μη ύπαρξη σχεδίου αξιοποίησης δημοτικών ακίνητων, πολιτιστικές δράσεις χωρίς σχεδιασμό που να αναδεικνύουν  την παράδοση και την ταυτότητα της πόλης, επιπόλαιη και επιφανειακή προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής  και επιβάρυνση του  περιβάλλοντος  χωρίς καταγραφή των επιπτώσεων από την εναπόθεση και μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής.
 
Κλείνοντας τόνισε πως το μοντέλο λειτουργίας των Δήμων έχει αλλάξει, όμως κρίνοντας από το Σχέδιο Δράσης, αποδεικνύεται ότι ο κ. Πετρίδης και η διοίκησή του έχουν μείνει κλειδωμένοι στις  παρωχημένες πολιτικές τους, καταψηφίζοντας το.
 
 

Γιώργος Πετρίδης «Το πρόγραμμα μπορεί να περιέχει αντιγραφές, όμως δεν στοίχισε τίποτα στον Δήμο Κομοτηνής» 

Απαντώντας ο κ. Πετρίδης για το θέμα της απορροφητικότητας των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημείωσε πως είναι διαφορετικό πόσα προγράμματα έχουν προκηρυχθεί και πόσα έχουν ενταχθεί, ενώ υπενθύμισε τις ιδιαίτερα υψηλές απορροφήσεις που είχε ο Δήμος την προηγούμενη περίοδο του ΕΣΠΑ.
 
Όσο για την ΟΧΕ και τα ΣΒΑΑ, σημείωσε πως είναι γνωστό τι έγινε και πώς βρέθηκε ο Δήμος εκτός του προγράμματος, εκτός και αν συντάσσεται με την κομματική, όπως τη χαρακτήρισε, γραμμή.
 
Παρόλα αυτά όλα τα έργα γίνονται μέσω της ΟΧΕ, και ακόμα και το ένα που δεν εντάχθηκε θα φροντίσουν να μπει, σημειώνοντας πως οι απορροφήσεις της ΟΧΕ σε σχέση με τους άλλους Δήμους είναι πολύ υψηλότερες.
 
«Εδώ γίνεται δουλειά, σε πείσμα όσων είπατε, απαξιώνοντας και τις υπηρεσίες και τη διοίκηση και τους συνεργάτες του Δήμου» ανέφερε, ενώ για την εικόνα περί πολιτιστικών επεσήμανε πως μπορεί να την κρίνει ο κόσμος και πως προσπαθούν να μην προχωρούν σε φαραωνικού τύπου εκδηλώσεις.
 
Σημείωσε δε πως μπορεί το πρόγραμμα να περιέχει αντιγραφές, όμως δεν στοίχισε τίποτα στον Δήμο Κομοτηνής, σε αντίθεση με παλαιότερες πρακτικές. 

Ελένη Λαφτσή «Λείπουν τα έργα εκείνα που θα απελευθερώσουν την καθημερινότητα των πολιτών» 

Διαχειριστική λογική εντόπισε στο σχέδιο η επικεφαλής της παράταξης Πολη-τική Ανατροπή κ. Ελένη Λαφτσή, σημειώνοντας πως παρόλο που χρειάζεται η σωστή διαχείριση, αυτό που χρειάζεται στο Δήμο Κομοτηνής είναι τα έργα, τα οποία θα αλλάξουν την φυσιογνωμία της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών.
 
«Όχι τα μεγάλα έργα, γιατί δεν είναι εποχή για αυτά λόγω της κρίσης και της λιτότητας, αλλά εκείνα που θα βοηθήσουν στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και θα απελευθερώσουν την καθημερινότητα των πολιτών» σημείωσε, πολλά εκ των οποίων διατυπώνονται μέσα στο πρόγραμμα δράσης, όπως διατυπωνόταν και προηγούμενα, χωρίς όμως να έχουν κάποια τύχη.
 
Ως παράδειγμα έφερε την ολοκλήρωση βασικών υποδομών στην ύδρευση εντός και εκτός πόλης, που επηρεάζουν και την τουριστική ανάπτυξη που μπορεί να υπάρξει στην περιοχή μας.
 
Επίσης σημείωσε πως η εφαρμογή του πολεοδομικού, που θα μπορούσε να αλλάξει τη μορφή της πόλης, έχει καθυστερήσει, επισημαίνοντας παράλληλα πως όντως χρειάζονται περισσότεροι πόροι και κονδύλια και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Ταυτόχρονα μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των χώρων πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων, μιας και πλέον η πόλη αποπνέει μια μιζέρια, ενώ τέλος μίλησε για την επαναλαμβανόμενη δέσμευση για αξιοποίηση του Καρυδορέματος, η οποία δεν έχει προχωρήσει παρά τις δεσμεύσεις.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη γενναίων αποφάσεων στο κυκλοφοριακό, την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, αλλά και άλλων έργων που βρίσκονταν και σε παλαιότερα σχέδια και συνεχίζουν να εγγράφονται προς ολοκλήρωση.
 
Τόνισε τέλος ότι ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει, όπως έχει σχεδιάσει, στην ίδρυση γραφείου τοπικής απασχόλησης, για την υλοποίηση σχεδίων τοπικής οικονομίας προώθησης τοπικών προϊόντων, ενημερώσεις και άλλες δράσεις ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.
 
Απαντώντας ο κ. Πετρίδης αντέτεινε πως η ανάγκη της κοινωνίας να γίνουν περισσότερα έργα είναι πάντα δεδομένη, ακόμα και τις εποχές των παχιών αγελάδων, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που οι διοικήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο πρέπει να βιώνουν, και οι αντιπολιτεύσεις να στηλιτεύουν.
 
Σημείωσε δε πως το γενικό πολεοδομικό ελπίζουν πως θα επικαιροποιηθεί και θα αρχίσει να εφαρμόζεται, για αυτό και υποβάλλεται πρόταση για τα τοπικά χωρικά, κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
 
Όσο για το θέμα του Καρυδορέματος, σημείωσε πως θα συνεχίσουν να προσπαθούν να έρθει στα χέρια του Δήμου, μιας και παρά τα όσα λέγονταν παλιότερα, δεν ανήκει στο Δήμο, και δεν θα γίνει πριν την σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης, που θα το εντάξει ως χώρο πρασίνου, για αυτό το διατυπώνουν ως πάγια πολιτική τους θέση. 

Κώστας Καραΐσκος «Να είναι πιο συγκεκριμένη η δημοτική αρχή στον σχεδιασμό» 

Τα προβλήματα που υπάρχουν γενικότερα στην πόλη, ζητώντας να είναι πιο συγκεκριμένη η δημοτική αρχή στον σχεδιασμό του, ανέφερε ο κ. Καραΐσκος, που αμφισβήτησε την χρησιμότητα σχεδίων όπως αυτό που κατατέθηκε προς ψήφιση.
 
Τέλος αναφέρθηκε και στο αίτημά της παράταξης για δημιουργία δομής για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με άνοιες και Altzheimer, την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα πριν από μερικές ημέρες, ιδρύοντας Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.
 
Για το τελευταίο ο κ. Πετρίδης απάντησε πως τα Κέντρα Φροντίδας ατόμων με άνοια και Altzheimer εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων των Δήμων, και τα 11 που υφίστανται στην Ελλάδα, αναφέρονται σε φορείς που δεν έχουν σχέση με την αυτοδιοίκηση, και για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να υπάρξει άτυπη δομή.
 
Όσο για τα ΚΗΦΗ, κανονικά δεν εξυπηρετούν άτομα με άνοια και αυτές τις παθήσεις, ενώ αυτή τη στιγμή με την αυξημένη φροντίδα που προσφέρουν τα ΚΑΠΗ Κομοτηνής, καλύπτουν όλα όσα κάνουν τα ΚΗΦΗ πλην της ημερήσιας φιλοξενίαςηλικιωμένων ατόμων μη δυναμένων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα. 

Νίκος Φακιρίδης «Το σχέδιο δράσης δείχνει ότι γίνονται αποδεκτοί οι μνημονιακοί σχεδιασμοί της κεντρικής διοίκησης» 

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Φακιρίδης εξέφρασε την άποψη πως το σχέδιο δράσης δείχνει ότι γίνονται αποδεκτοί οι μνημονιακοί σχεδιασμοί της κεντρικής διοίκησης, εκφράζοντας την άποψη πως όλοι, διοίκηση και αντιπολίτευση, έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν τους δημότες γιατί παρουσιάζονται αυτές οι αδυναμίες, γιατί καθυστερούν έργα, αποσπώντας πάντως την δέσμευση του Δημάρχου κ. Πετρίδη ότι η διάνοιξη στην οδό Δημοκρατίας, κοντά στο αστυνομικό μέγαρο, θα ολοκληρωθεί σε αυτή τη θητεία.
 
Σημείωσε πάντως ότι λύση στα προβλήματα των δήμων και των Δημοτών δεν μπορεί να βρεθεί εντός του σημερινού καπιταλιστικού συστήματος, και μόνο μια οικονομία που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες του λαού θα μπορέσει να δώσει λύση σε όλα αυτά τα θέματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.