Πανω απο 2.000 οικογενειες βοηθα το ΤΕΒΑ

Το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας συνεχίζει να αυξάνει τους δικαιούχους του

Ημερίδα για  την ενημέρωση ήδη και δυνητικά ωφελουμένων του Προγράμματος ΤΕΒΑ περί των δυνατοτήτων κοινωνικών παροχών που τους παρέχονται από κρατικούς και τοπικούς φορείς στο Νομό Ροδόπης πραγματοποίησε η Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του Δήμου Κομοτηνής την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.
 
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
 
Η ενημέρωση έγινε, πέρα από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, από μέλη του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Κομοτηνής, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ», του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ». 

Συνεχώς αυξάνονται οι δικαιούχοι 

Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών θεμάτων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, σε κάθε δήμο λειτουργεί ένα κέντρο κοινότητας, όπου ένας πολίτης μπορεί να απευθυνθεί με το ΑΦΜ, την ταυτότητά του και το εκκαθαριστικό του, ώστε να μάθει τι παροχές μπορεί να δικαιούται.
 
Υπάρχουν μια σειρά από εισοδηματικά κριτήρια, μέσω των οποίων διαπιστώνεται πώς μπορεί να λάβει βοήθεια, είτε στις παροχές κοινής ωφέλειας, ακόμα και παροχή τροφίμων μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, στο οποίο μπορούν να γραφτούν οποιαδήποτε στιγμή, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονται συνεχώς.
 

«Από τον Ιούλιο του 2017, όταν και ήταν εγγεγραμμένες 800 οικογένειες, τώρα φτάσαμε στις 2.150» σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτό είναι το θετικό του προγράμματος, ότι μπορεί όποιος βρεθεί ξαφνικά στην ανάγκη, να εγγραφεί και να δικαιούται τις απαραίτητες παροχές.
 
Από το ΤΕΒΑ, οι δικαιούχοι παίρνουν πέρα από τρόφιμα, και μια σειρά από είδη για την προσωπική υγιεινή, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τους, σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις.
 
Πέραν αυτών θα πραγματοποιηθούν και ομιλίες και συγκεντρώσεις όπως αυτή της Τετάρτης, ενώ θα επεκταθούν και παροχές που δίνει ήδη ο Δήμος Κομοτηνής, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο, και σε παιδιά δικαιούχων του προγράμματος ΤΕΒΑ.
 
«Στόχος μας είναι να ανακουφίσουμε τη φτώχεια, και να μην μένουν αυτά τα άτομα κοινωνικά αποκλεισμένοι» σημείωσε ο κ. Σωτηρακόπουλος, τονίζοντας πως έχουν βοηθήσει πολλές οικογένειες και ελπίζουν να ικανοποιήσουν και τις ανάγκες και άλλων. 

Αξιοπρεπής διαβίωση μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει σαν στόχο να βοηθήσει άτομα τρίτης ηλικίας ή άτομα με κινητικά προβλήματα να παραμείνουν στο σπίτι τους, αποφεύγοντας τον εγκλεισμό τους σε ένα ίδρυμα, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση σε ένα οικείο περιβάλλον, που είναι καλύτερο και για τους ίδιους, σημείωσε η κ. Όλγα Κατσιάνη, Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος.
 

Τα μέλη του επισκέπτονται τους ηλικιωμένους, ανάλογα με τις ανάγκες τους, από μία έως και πέντε φορές την εβδομάδα, παρέχουν κοινωνική στήριξη, βοήθεια στα προνοιακά θέματα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υπάρχει νοσηλευτική ομάδα που παρέχει νοσηλευτική φροντίδα, είτε είναι μέτρηση ζαχάρου και πίεσης ή άλλων ζωτικών σημείων, αλλά και η ομάδα των οικογενειακών βοηθών που κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους και τους βοηθούν με την καθημερινότητά τους, όπως η καθαριότητα του σπιτιού, η αγορά των τροφίμων η παρασκευή φαγητού και άλλα.
 
Το «Βοήθεια στο Σπίτι» έχει παραταθεί μέχρι το 2019, και επειδή αποτελεί ένα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα κοινωνική πολιτικής, που παρέχει πολύ σημαντική βοήθεια στους συμπολίτες μας, η κ. Κατσιάνη θεωρεί πως θα γίνουν προσπάθειες ώστε το μέλλον του να είναι σταθερό και εξασφαλισμένο. 

Βοήθεια σε όλα τα επίπεδα από τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» 

Το έργο του Συλλόγου Ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ν. Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» παρέθεσε η κ. Βιλντάν Γιουσούφ, Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου, η οποία μίλησε και για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.
 
Όπως σημείωσε, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας που βγαίνει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας δικαιούνται διάφορες κοινωνικές παροχές, όπως προνοιακά επιδόματα, κάρτα μετακίνησης, κάρτα στάθμευσης ΑμεΑ, πρόωρη συνταξιοδότηση, ανάλογα και με τον ασφαλιστικό τους φορέα.
 
«Εμείς σαν σύλλογος προσπαθούμε να προσφέρουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα άτομα που έχουν κινητική αναπηρία» ανέφερε, τονίζοντας πως σε καθημερινή βάση προσπαθούν να τους παρέχουν στήριξη σε όλες τους τις ανάγκες.
 
Έτσι παρέχουν σωστή καθοδήγηση ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τον εισηγητικό φάκελο του ΚΕΠΑ, κάτι πολύ σημαντικό ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό αναπηρίας, ανάλογα με το οποίο κατοχυρώνονται τα δικαιώματά τους.
 
Επίσης κάνουν μετακινήσεις με το ειδικά διαμορφωμένο όχημα του Συλλόγου, με κινήσεις στα νοσοκομεία Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης ή και Θεσσαλονίκης, αν χρειαστεί, ενώ λειτουργούν και το πρόγραμμα άσκησης στο νερό, που γίνεται στην πισίνα του ΤΕΦΑΑ σε συνεργασία με το ΔΠΘ και το καλοκαίρι γίνεται στην ανοιχτή θάλασσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.