Ανησυχουν για τις δουλειες τους οι 90 εργαζομενοι στους Δημοτικους Παιδικους Σταθμους της Κομοτηνης

Αμφιβολίες για την παιδαγωγική αξία της ένταξης των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση

Στην απαξίωση και το κλείσιμο θεωρούν πως οδηγεί τους Δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι σε αυτούς αλλά και τα μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, η απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να περάσει νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
 
Αυτή τη στιγμή σχεδόν 650 παιδιά φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής, στους οποίους απασχολούνται 90 άτομα, νηπιαγωγοί και βοηθητικό προσωπικό.
 
Αυτές οι θέσεις εργασίας, αλλά και η παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών τίθενται σε κίνδυνο με την απόφαση του Υπουργείου, μιας και όπως τονίζουν τα νηπιαγωγεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά ούτε και το προσωπικό, για να υποστηρίξουν όλα τα παιδιά που ξαφνικά θα βρεθούν σε αυτούς.
 
Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μέλη του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων αλλά και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. 

Ανάγκη για μονιμοποίηση 

Την ανάγκη να μην υπάρξει μόνο στείρα αντίδραση, αλλά να ενημερωθεί το κοινό ώστε να έχει άποψη και να συμμετάσχει στη διαμόρφωση της όποιας νομοθετικής ρύθμισης τόνισε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης κ. Φωτεινή Αντωνιάδου, σημειώνοντας πως στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δουλεύουν αυτή τη στιγμή πολλοί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω του ΕΣΠΑ, που δεν γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν.
 
Ο Σύλλογος από την πλευρά του ζητά τη δημιουργία νέων δομών για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανάγκη, αλλά και τη μονιμοποίηση των υπαρχόντων εργαζομένων και την πρόσληψη περισσότερων. 

«Έξοδος» των μισών παιδιών από τους Παιδικούς Σταθμούς 

Η απόφαση του κ. Γαβρόγλου θα οδηγήσει σχεδόν τον μισό αριθμό των παιδιών προσχολικής αγωγής από τους παιδικούς σταθμούς στα νηπιαγωγεία, τόνισε η εκπρόσωπος των παιδαγωγών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κομοτηνής κ. Ρωξάνη Ζαριάνη, κάτι το οποίο θεωρούν πως δεν θα είναι καλό για τα ίδια τα παιδιά.
 
«Σε αυτή την ηλικία έχουν ανάγκη από τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος, την οποία βρίσκουν στους Παιδικούς Σταθμούς» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως τα νηπιαγωγεία γενικότερα έχουν αρκετές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την ηλικία, γιατί δεν θα παρέχουν την σωστή σίτιση αλλά και έχουν ελλιπές προσωπικό ειδικά στην καθαριότητα.
 
Φόβος τους είναι πως αν γίνει αυτή η αλλαγή από πλευράς υπουργείου, δεν θα καλυφθεί ο αριθμός των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα απολύσεις συμβασιούχων και βοηθητικού προσωπικού.
 
Βέβαια ο Δήμος Κομοτηνής έχει αποφασίσει για τη λειτουργία δύο βρεφικών τμημάτων από το Σεπτέμβρη, και αναμένεται να δρομολογηθούν και άλλα, όμως η κ. Ζαριάνη θεωρεί πως δεν θα καλυφθεί ο αριθμός των παιδιών.
 
Οι υπάρχουσες δομές καλύπτουν όλες τις αιτήσεις που γίνονται στην Κομοτηνή και σε επίπεδο δήμου λειτουργούν με τις καλύτερες συνθήκες, σημείωσε η ίδια, καθώς σε κάθε τμήμα με 25 παιδιά υπάρχουν δύο παιδαγωγοί, όπως ορίζει ο νόμος και επίσης καθαριότητα από βοηθητικό προσωπικό και μάγειρες. 

Αβέβαιο το μέλλον για τους συμβασιούχους 

Οι πρώτοι που θα νιώσουν το πλήγμα από την απόφαση του υπουργού θα είναι οι συμβασιούχοι στους παιδικούς σταθμούς, ιδιαίτερα ο κλάδος των νηπιαγωγών στον οποίο ανήκει, σημείωσε η εκπρόσωπος των συμβασιούχων κ. Αμαλία Εξάρχου, σημειώνοντας πως αν φύγουν τα προνήπια δεν θα υπάρχει θέση πια για αυτούς.
 
Η ίδια, δουλεύει στους παιδικούς σταθμούς εδώ και 15 χρόνια ενώ πολλοί είναι και οι συνάδερφοί της οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια περίπου θέση, που ακόμα και αν ανοίξουν θέσεις στα νηπιαγωγεία, θα απορροφηθούν δύσκολα και μόνο αν αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους. 

Τι απαντά το υπ. Παιδείας 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας εκφράζει αντίθετη άποψη για το ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών, σημειώνοντας πως όχι μόνο δεν συρρικνώνονται και δεν απειλούνται θέσεις εργασίας, αλλά προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών.
 
«Το υπουργείο Παιδείας θεσμοθετεί τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, και σταδιακά αρχίζει να την υλοποιεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιεί μια κοινωνική ανάγκη και ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση» αναφέρει το υπουργείο στην απάντησή του προς την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
Επίσης υπογραμμίζεται πως «οι ανησυχίες που εκφράζουν από κοινού ΚΕΔΕ, ΠΟΕ – ΟΤΑ και ΠΑΣΥΒΥΝ μοιάζουν να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο μέσος όρος γεννήσεων τα τελευταία έτη στην Ελλάδα (2013-2017) είναι περίπου 90.000 ανά έτος. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις παιδιών από 1-4 ετών ανέρχονται στις 276.894 χιλιάδες, ενώ οι θέσεις στους παιδικούς/ βρεφικούς σταθμούς είναι 88.396 χιλιάδες (79.229 στους παιδικούς και 9.167 στους βρεφικούς). Μένουν, δηλαδή, εκτός δομών αγωγής και φροντίδας 188.498 παιδιά ηλικίας 1- 4 ετών».
 
«Πόσο πιο «εκκωφαντικά» πρέπει να είναι τα στοιχεία για να γίνει αντιληπτό ότι όχι μόνο δεν συρρικνώνονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί και δεν κινδυνεύουν θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως, προκύπτει ανάγκη για ίδρυση επιπλέον δομών προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών;» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας και υπογραμμίζει πως «είναι έτοιμο να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.