Απο την αμυνα στην επιθεση περνουν οι φορεις της ΑΜΘ

Κοινή διαπίστωση η ανάγκη συνέχισης πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας για να στηριχθούν ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ - Δημιουργείται ακαδημαϊκή επιτροπή για την υποστήριξη της συγχώνευσης των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιοχής

Την σύμπνοια της πλειοψηφίας των θεσμικών παραγόντων της ΑΜΘ για το θέμα της ίδρυσης νέας Νομικής στην Πάτρα, αλλά και την συγχώνευση του ΤΕΙ ΑΜΘ με το πανεπιστήμιο της Θράκης, ανέδειξε η σύσκεψη για το θέμα που συγκάλεσε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά και οι ανησυχίες όλων των πλευρών για την επόμενη ημέρα, ενώ αναδείχθηκαν και καινούριες πτυχές και προβλήματα που ανακύπτουν από τη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου.
 
Μεταξύ αυτών είναι η ανησυχία για τον τομέα Κοινωνικών Λειτουργών του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή, αλλά και της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης λόγω του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και του τμήματος Γεωπονίας της Ορεστιάδας λόγω υπόσχεσης ίδρυσης ανάλογου τμήματος στην Αιτωλοακαρνανία.
 
Παράλληλα ακούστηκε και η εκδοχή της συγχώνευσης του ΤΕΙ ΑΜΘ όχι με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή ένα συνδυασμό αυτών.
 
Επίσης κατατέθηκε η ανησυχία για την αποψίλωση των σχολών τόσο από καθηγητές, λόγω της δυνατότητας μετακίνησής τους μετά την 15ετία προς το κέντρο, αλλά και από φοιτητές μέσω του νέου καθεστώτος των μεταγραφών.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη η δημιουργία μιας επιτροπής που θα διατυπώσει το ακαδημαϊκό συγκριτικό πλεονέκτημα της ένωσης ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ, ως άμυνα στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, αλλά και να θεωρηθεί δεδομένο ότι η ίδρυση νέου τμήματος Νομικής σημαίνει υποβάθμιση αυτού της Κομοτηνής.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜΘ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, οι βουλευτές Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και εκπρόσωπος του βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ενώ δεν παρέστη κατ’ ιδίαν κάποιος βουλευτής της συμπολίτευσης.
 
Επίσης το παρών έδωσαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, οι Αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος και Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης.
 
Επίσης βρέθηκαν εκεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του τμήματος Θράκης του ΟΕΕ κ. Μενέλαος Μαλτέζος, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου μαζί με το μέλος του ΔΣ κ. Ελένη Λαφτσή, το μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ κ. Τάκης Χαρίτου και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Κομοτηνής κ. Φελίνα Καζάκου.
 
 

Υπεράσπιση σε πολλαπλά μέτωπα του ΔΠΘ 

Για το τι διημείφθη κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας μίλησε ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης. Ο πρυτανεύων παρέθεσε τη δυσπιστία του πανεπιστημίου για τη δέσμευση του υπουργού πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών στις Νομικές Σχολές της χώρας.
 
Επίσης τόνισε πως το ΔΠΘ υφίσταται μια πολύ σημαντική φοιτητική αιμορραγία μέσω των μετεγγραφών, αναφέροντας πως το 2014-15 που ήταν ελεύθερες έχασε το 33% της δυναμικότητας του συνολικά, με μεγάλο κομμάτι να αφορά τη Νομική.
 
Πάντως μετέφερε την διαβεβαίωση του Υπουργού πως η ίδρυση του τμήματος δεν είναι ειλημμένη, αλλά διερευνητική, ενώ φαίνεται να ενδιαφέρονται επίσης τόσο το πανεπιστήμιο της Κρήτης όσο και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
 
Όσο για το θέμα του ΤΕΙ ΑΜΘ, ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε την άποψη πως μόνη ρεαλιστική λύση, ακαδημαϊκά, οικονομικά και λειτουργικά, αποτελεί η συγχώνευση του με το ΔΠΘ. 

Πρόθυμο το ΤΕΙ ΑΜΘ να συζητήσει συγχώνευση με το ΔΠΘ 

Για περίεργη πρωτοβουλία από το Υπουργείο μίλησε ο Πρύτανης του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο οποίος σε επικοινωνία του με τον Υπουργό τόνισε πως  πρέπει να μείνουν στην ΑΜΘ, αναρωτώμενος πού θα εργάζονται, και από ποιόν θα ζητούν βοήθεια, από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που είναι η έδρα τους ή από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ;
 
Από τον Υπουργό εισέπραξε τη διαβεβαίωση πως θα κάνει μια επιτροπή από τα τέσσερα ιδρύματα, η οποία θα συζητήσει πιθανή συνένωση, και πως πρόκειται για ένα διάλογο και τίποτα παραπάνω, ενώ αν δεν βγαίνει λύση θα αναζητήσουν το θέμα του ΔΠΘ.
 
Οι ίδιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο, όπως είναι υποχρεωμένοι, αλλά προέκρινε και αυτός το θέμα της άτυπης επιτροπής με το ΔΠΘ, ώστε να έχουν αντιπρόταση με στοιχεία για την ανάπτυξη του ΤΕΙ ΑΜΘ.
 
 

Στήριξη από τους μητροπολίτες

Την στοίχιση όλων των μητροπολιτών της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ενδυνάμωση τόσο του ΔΠΘ όσο και του ΤΕΙ ΑΜΘ κατέθεσαν οι Μητροπολίτες Ξάνθης Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, που βρέθηκαν στη σύσκεψη.
 
Ο δε Μητροπολίτης Ξάνθης σημείωσε πως το πανεπιστήμιο της Θράκης θα πρέπει να αναβαθμίζεται, όχι να αποδυναμώνεται, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Αδριανουπόλεως στη γειτονική Τουρκία.
 
Τόνισε δε πως όλοι οι μητροπολίτες στηρίζουν την κάθε προσπάθεια που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είναι φορείς ανάπτυξης για την περιοχή.
 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής σημείωσε ότι συμφωνούν με το ψήφισμα της Νομικής Κομοτηνής για το θέμα της ίδρυσης νέου τμήματος, ενώ μετέφερε την αγωνία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού
ότι θα καταργηθεί η Γεωπονική της Ορεστιάδας. 

Πίεση από τους δικηγορικούς συλλόγους 

Την αντίθεση όλων των προέδρων της Περιφέρειας ΑΜΘ στην ίδρυση τέταρτης Νομικής μετέφερε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, η οποία μαζί με το μέλος του ΔΣ της Ροδόπης κ. Ελένη Λαφτσή συμμετείχε και στη σύσκεψη στο Υπουργείο.
 
Σημείωσε πως το θέμα θα έρθει στην Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων τις επόμενες ημέρες, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και έκτακτη ολομέλεια για το θέμα.
 
Μετέφερε όμως και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, για την πρόοδο της όλης υπόθεσης, στιχομυθία μεταξύ της κ. Λαφτσή και του Υπουργού, όπου όταν αυτή τον ρώτησε γιατί τα χρήματα για τις δομές που θα δοθούν στην Πάτρα για τη νέα νομική δεν δίνονται για την ενίσχυση αυτής της Κομοτηνής, αυτός της απάντησε πως υπάρχουν οι δομές ήδη, και μόνο λείπουν τα μέλη ΔΕΠ. 

Καλύτερα η πρόληψη παρά η αντιμετώπιση 

Την ανάγκη η ενεργοποίηση που προήλθε από το διπλό «χτύπημα» Νομικής και ΤΕΙ ΑΜΘ να βγάλει το πολιτικό προσωπικό όλης της Περιφέρειας από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόταν για τα θέματα της ακαδημαϊκής κοινότητας, μην εξαιρώντας και τον εαυτό του, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης.
 
Τουλάχιστον τώρα που ενεργοποιήθηκαν, σημείωσε, θα πρέπει να πιέσουν και οι ίδιοι και μέσω των βουλευτών, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, τουλάχιστον να μην προχωρήσουν τα θέματα ΤΕΙ ΑΜΘ και Νομικής Πατρών.
 
Ζήτησε δε με αφορμή όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για τη διασύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία, ώστε να προλαμβάνονται αυτά τα ζητήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.