Στα χωρια και τη θαλασσα γιορτασαν τα Κουλουμα οι Ροδοπιτες

Η ηλιόλουστη Καθαρά Δευτέρα, ευκαιρία για «απόδραση» στην εξοχή

Γεμάτο παράδοση ήταν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στην Ροδόπη, καθότι η «παράδοση» της απόκριας και το ξεφάντωμα που συνοδεύει αυτήν, ακολούθησε η παράδοση  των κούλουμων και των χαρταετών, ανήμερα της Καθαράς Δεύτερας.

Οι μικροί και μεγάλοι Ροδοπίτες και Ροδοπίτισσες, εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη ημέρα, για να ξεχυθούν στην εξοχή, τις παραλίες αλλά και σε άλλους ανοιχτούς χώρους, του νομού, όπως το Πανθρακικό Στάδιο και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός για να τιμήσουν την ημέρα, με το πέταγμα του χαρταετού.

Ο δυνατός αέρας στάθηκε «σύμμαχος» των επίδοξων «αθλητών» που κατάφεραν να σηκώσουν τους χαρταετούς τους πολύ ψηλά, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο σκηνικό, στον ουρανό της Ροδόπης.

Οι εξορμήσεις εκτός των ορίων της Κομοτηνής, ήταν και οι επικρατέστερες αν κρίνει κανείς από τον κόσμο, που συνάντησε ο φακός του «ΠτΘ» στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού, αλλά και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, τόσο στον Δήμο Κομοτηνής, όσο και στον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, που κράτησαν και φέτος την παράδοση ζωντανή.

Οι γυναίκες, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαναρίου, έβαλαν από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας τα καζάνια στην φωτιά, ώστε να προετοιμάσουν την παραδοσιακή φασολάδα, που «τιμούν» κάθε χρόνο ντόπιοι αλλά και επισκέπτες του οικισμού, με παραδοσιακή λαγάνα και χαλβά που προσφέρθηκαν επίσης, σαρακοστιανά εδέσματα αλλά και γλυκόπιοτο κρασί. Αντίστοιχες διοργανώσεις υπήρχαν από τους τοπικούς συλλόγους και στις περιοχές του Κρανοβουνίου, του Μεσοχωρίου αλλά και της Γρατινής.

Τα κούλουμα είχαν την τιμητική τους φέτος στους οικισμούς του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, μιας και οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις από πλευράς του δήμου και των τοπικών συλλόγων ξεπέρασαν τις επτά. Αρχής γενομένης από τις Σάπες, την έδρα του Δήμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΔΡΩ, την Κρωβύλη σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρωβύλης, τους Ασκητές, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασκητών, τον Ίμερο με τον αντίστοιχο Πολιτιστικό Σύλλογο Ιμέρου, και την Πελαγία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πελαγίας.

Η πλατεία της Μαρώνειας γέμισε σαρακοστιανά αρώματα, μιας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κίκονες Μαρώνειας κράτησε την παράδοση ζωντανή, ενώ κανένας περαστικός δεν παρέλειψε να σταματήσει στην κεντρική πλατεία της Ξυλαγανής, όπου οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής από νωρίς το πρωί, ετοίμασαν και μοίρασαν περισσότερα από 12 κιλά λουκουμάδες και αντίστοιχες ποσότητες φασολάδας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.