Κομοτηνη: Ποιον ενοχλει το Μνημειο του ολοκαυτωματος των Εβραιων;

Μπογιές από την επιγραφή του μνημείου καθάρισε το πρωί της Τετάρτης ο Δήμος

Τις μπογιές, που είχε εντοπίσει συμπολίτης μας στην επιγραφή του μνημείου του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Κομοτηνής που βρίσκεται στο Πάρκο της Αγίας Παρασκευής, καθάρισε το πρωί της Τετάρτης η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Κομοτηνής.
 
Το βράδυ της Τρίτης αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας φωτογραφία του μνημείου με μπογιές, οι οποίες σύμφωνα με τον αναρτώντα βρίσκονταν εκεί για αρκετό διάστημα όχι στο ίδιο το μνημείο, αλλά στην επιγραφή που αφιερώνει το μνημείο στη μνήμη των Εβραίων της Κομοτηνής που εξοντώθηκαν τα χρόνια του ολοκαυτώματος από τους Γερμανοβούλγαρους κατακτητές.
 
Όπως είναι γνωστό στην Κομοτηνή υπήρχε μέχρι το 1943 μια μικρή, αλλά καλά οργανωμένη εβραϊκή κοινότητα, με σχολείο και συναγωγή, η οποία «στεκόταν» στην πόλη μας μέχρι και τη δεκαετία του ’90.
 
Σύμφωνα με τις στατιστικές του κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, οι Κομοτηναίοι εβραίοι που συνελήφθησαν το Μάρτη του 1943 ήταν 878. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν στη διαδρομή από τις κακουχίες, το κρύο, τον υποσιτισμό ή τις ασθένειες, ενώ όσοι έφτασαν στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα, πέθαναν εκεί.
 

Τρεις φορές καθαρίστηκε το μνημείο το τελευταίο διάστημα 

Στη μνήμη τους η πόλη της Κομοτηνής ανέγειρε αυτό το μνημείο, που όμως το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχει καθαριστεί τουλάχιστον τρείς φορές από την υπηρεσία καθαριότητας.
 
Και παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες φορές ο καθαρισμός αφορούσε ζωγραφιές με μαρκαδόρο, όπως παρατηρούνται και στο πίσω μέρος του Ηρώου στο ίδιο πάρκο, αυτή τη φορά επρόκειτο για σοβαρότερη φθορά, μιας και ήταν μπογιά κόκκινου χρώματος, η οποία, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιάννης Μουρτίδης «νότισε» και στο μάρμαρο της επιγραφής.
 
Η υπηρεσία, σημείωσε, καθάρισε με ειδικό χημικό την επιγραφή, ενώ επανατόνισε τα γραφόμενα σε αυτή, που είχαν ξεθωριάσει με τον καιρό.
 
Ο κ. Μουρτίδης σημείωσε πως οι ίδιοι προσπαθούν να καθαρίζουν τυχόν φθορές στα μνημεία της πόλης μόλις τους επισημανθούν και αυτό έκαναν και αυτή τη φορά, όμως τόνισε πως είναι πρακτικά δύσκολο να περιφρουρούνται οι χώροι συνεχώς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.