Το ΤΕΦ του ΔΠΘ ανασυρει «Γραμματα και Τεχνες»

Μέσω της ψηφιοποίησης της 17χρονης πορείας του περιοδικού

«Δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από λίγη καλή θέληση και μια στάλα αποτελεσματικής συνεργασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Δημήτρης Αθηνάκης, στο άρθρο του σχετικά με την συνεργασία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και των εκδόσεων Σοκόλη, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ψηφιοποίηση του περιοδικού «Γράμμα και Τέχνες».
 
Όπως διαβάσαμε στην έντυπη έκδοση της «Καθημερινής», «Η καθηγήτρια Βασιλική Κοντογιάννη, στο πλαίσιο της πρακτικής εργασίας φοιτητών και του Εργαστηρίου Ερευνας για τη Νεοελληνική και τη Συγκριτική Φιλολογία, αποφάσισε να ανασύρει από τη σκιά –ψηφιοποιώντας το– ένα περιοδικό που για 17 χρόνια παρενέβαινε στα γράμματα και στις τέχνες. Το έλεγε, εξάλλου, και το όνομά του: “Γράμματα και Τέχνες”».
 
Το περιοδικό ξεκίνησε το 1982, με εκδότη τον ποιητή και κριτικό λογοτεχνίας Κ. Γ. Παπαγεωργίου και συντακτική επιτροπή τους Κώστα Γουλιάμο, Αλέξη Ζήρα, Αϊμή Μπακούρου, Κατερίνα Πλασσαρά. Τον Απρίλιο του 1993 (τ. 68), εκδότης κατέστη ο Παναγιώτης Γ. Σοκόλης, με νέα συντακτική επιτροπή τους Αλέξανδρο Αργυρίου, Χριστόφορο Μηλιώνη και Σπύρο Τσακνιά. Τη διεύθυνση διατήρησε μέχρι τέλους, Οκτώβριο του 1999 (τ. 88), ο Κ. Γ. Παπαγεωργίου.
 
Όπως ανέφεραν στην σχετική ευχαριστήρια ανάρτηση τους οι Εκδόσεις «Σοκόλη», το «Γράμματα και Τέχνες» υπήρξε ένα σημαντικό περιοδικό ευρείας ύλης γύρω από τις τέχνες, που κυκλοφόρησε από το 1982 έως το 1999. Στα 17 χρόνια παρουσίας του, το περιοδικό φιλοξένησε στις σελίδες του τις σπουδαιότερες φωνές από τον χώρο της ποίησης, της πεζογραφίας, του δοκιμίου, της κριτικής, της μετάφρασης, και εν γένει της ελληνικής και ξένης διανόησης, με πλήθος άρθρων γύρω από την ελληνική και ξένη ποίηση και πεζογραφία, την κριτική, τη μετάφραση, τη γλώσσα, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική, τον χορό, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, αλλά και τις κοινωνικές επιστήμες. Επίσης, έκλεισε στις σελίδες του επιλεκτικά αφιερώματα, πρώτες δημοσιεύσεις ανέκδοτων κειμένων, όπως και επιστολές και αλληλογραφία σπουδαίων ελλήνων δημιουργών.
 
Σε δηλώσεις της στην «Κ» η κ. Κοντογιάννη δεν έμεινε στο γεγονός αυτό καθ’ αυτό αλλά όπως εξήγησε «αναζητούμε όλους εκείνους τους δρόμους που προσφέρονται για έρευνα που γίνεται με μόχθο και προσωπική εμπλοκή. Πολλοί από τους Έλληνες επιστήμονες σήμερα, ειδικά στις ανθρωπιστικές σπουδές, οφείλουν να προχωρήσουν έτσι, αλλιώς δεν πρόκειται να προχωρήσουν καθόλου».
 
Πολλά πολλά συγχαρητήρια!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.