Λεσχη Αναγνωσης Παιδικου Βιβλιου Συλλογου Εβριτων

Το βιβλίο μέσα από τα μάτια των παιδιών - Η λέσχη με τα «φανατικά» μέλη και τη διαφορετική «προσέγγιση»

Πόσες φορές κάποιος από εμάς έχει χαμογελάσει όταν ένα μικρό παιδί του ζήτησε να του διαβάσει ένα παραμύθι; Φυσικά όλοι οι μικροί μας φίλοι τα αγαπούν. Σε μία εποχή, ωστόσο, με καταιγιστικά ερεθίσματα που την προσοχή τους διεκδικούν καθημερινά η τηλεόραση, ο υπολογιστής και το τάμπλετ, ενώ ο ελεύθερος χρόνος τους είναι λιγοστός και μοιράζεται ανάμεσα σε μαθήματα και αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες, το να δημιουργήσει κανείς το κατάλληλο περιβάλλον για να «τραβήξει» τα παιδιά στο να ασχοληθούν με την ανάγνωση βιβλίων είναι ένα εγχείρημα ομολογουμένως δύσκολο.
 
Φυσικά ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας είναι καθοριστικός. Πώς, όμως, ένας τοπικός σύλλογος μπορεί να συντελέσει σε όλη αυτήν την προσπάθεια; Η κ. Ερμιόνη Κοκαλιάρη, πτυχιούχος του τμήματος επιστημών της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία θέλοντας να εμφυσήσει στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και αναγνωρίζοντας το εύπλαστο της ηλικίας τους ξεκίνησε πριν τρία χρόνια σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης και νομικό, κ. Χρήστο Χατζηπέμου την «Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικού Βιβλίου». 

Όταν η παράδοση συναντά τις νέες τεχνολογίες 

Η ίδια αγαπά ιδιαίτερα το παιδικό βιβλίο, ενώ έχει βρεθεί αρκετές φορές σε διεθνείς εκθέσεις παιδικού παραμυθιού. Θέλοντας να ξεφύγει από τις απλές αναγνώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις που συχνά κουράζουν τα μικρά παιδιά, εξήγησε η ίδια, επιχείρησε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στους νεαρούς «βιβλιοφάγους» τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να εικονογραφήσουν τα δικά τους βιβλία. Γνωρίζοντας, φυσικά, τις σύγχρονες ανάγκες που επιβάλλει η τεχνολογική εποχή μας, όπως είπε, χρησιμοποιεί ποικίλα εποπτικά μέσα.
 

Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά εικονογράφησαν τη δική τους ιστορία, η οποία με τη βοήθεια υπολογιστή θα μετατραπεί σε ένα ευφάνταστο κόμικ, τόσο σε έντυπη όσο και σε διαδικτυακή μορφή. «Με αφορμή την ανάγνωση κάποιου βιβλίου, προχωρούμε στη συγγραφή ενός δικού μας», συνέχισε δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, «οι συναντήσεις μας περιλαμβάνουν και την προβολή ταινιών με θεματολογία παρόμοια με αυτήν με το βιβλίο που μας απασχόλησε. Δεν μένουμε απλά στην παρακολούθησή της, αλλά συζητάμε όλοι μαζί τα βαθύτερα νοήματα που περνά».
 
Φυσικά η όλη προσπάθεια στηρίζει και προωθεί τον πολιτισμό και την παράδοση. Το βιβλίο, εξάλλου, είναι το πλέον κατάλληλο μέσον για την προώθηση αυτών. Έτσι, τα παιδιά έμαθαν για το μετάξι – σήμα κατατεθέν του Σουφλιού- με έναν καινοτόμο τρόπο, παρακολουθώντας  διαδραστικά την ιστορία ενός μεταξοσκώληκα από την γέννησή του, ενώ στη συνέχεια τους ζητήθηκε, σύμφωνα με την κ. Κοκαλιάρη, να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, όπως τις έχουν ακούσει από τους παππούδες τους.
 
Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης, όμως, τα παιδιά αποκομίζουν ακόμη περισσότερα. Βασιζόμενη σε θεωρίες και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, η υπεύθυνη θεωρεί πως μαθαίνουν να συνεργάζονται ως μία ομάδα για την επίτευξη κοινών στόχων. Μιας και υπάρχει ένα μόνο τμήμα, με δραστηριότητες προσαρμοσμένες σε κάθε επίπεδο ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός, τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν και βοηθούνται από τα μεγαλύτερα, υποστήριξε, ενώ τα μεγαλύτερα αντιλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, περνώντας έτσι στο επόμενο στάδιο μεταγνώσης.
 
Ταυτόχρονα, προκειμένου να εξερευνήσουν βαθύτερα τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και τον λόγο τους, προσέθεσε, τα παιδιά ασχολούνται με επιτραπέζια παιχνίδια και σκάκι, τις λεγόμενες «κυβοϊστορίες» -ένα παιχνίδι με ζάρια -, ενώ στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης στηρίχθηκαν σε ήδη γνωστά κλασικά επιτραπέζια, παρουσιάζοντας μία δική τους δημιουργία! 

Ο Άγιος Βασίλης βρέθηκε στην φυλακή, ενώ η γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας επιδίδεται στο … σκι 

Στη λέσχη του Συλλόγου βρήκαμε ακόμη την Ευσταθία Ζεϊβεκίδου, 11 χρονών, με την μικρή της αδερφή, Ραφαηλία Ζεϊβεκίδου, 8 χρονών, την Ραφαηλία Γεσθημανή Κούντα, 9 χρονών, επίσης με την μικρή της αδερφή, Σωτηρία Θεοδώρα Κούντα, 7 χρονών, την Αντωνία Αβραμίδη, 5,5 χρονών, τον Αριστείδη Αβραμίδη, 7 χρονών και τον  Διαμαντή Κοκοβίνο, 9 χρονών.
 

«Στην Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης διαβάζουμε και γράφουμε διάφορα βιβλία, ανακαλύπτοντας το μυστήριο», είπαν με τον δικό τους αφοπλιστικά αθώο τρόπο τα παιδιά, «παίζουμε με επιτραπέζια, όπως scrabble ή φτιάχνουμε τα δικά μας και μαθαίνουμε σκάκι, ενώ ταυτόχρονα ακούμε παιδικά τραγούδια»!
 
Φαίνεται πως αγαπούν ιδιαίτερα τα λεγόμενα «ανατρεπτικά βιβλία», όπως εξήγησαν, που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα συνηθισμένα. Έτσι, ξεχωρίσουν ιδιαίτερα το «Κόκκινο βιβλίο», ένα βιβλίο το οποίο έχει μόνο εικόνες και αποτέλεσε έναυσμα να φτιάξουν το δικό τους κόμικ, τον Άη- Βασίλη που … άργησε να μοιράσει τα δώρα και μπήκε φυλακή και την Κοκκινοσκουφίτσα που η γιαγιά της κάνει σκι!
 
Καταλήγοντας, συμφώνησαν με μία φωνή πως περιμένουν πώς και πώς να δημιουργηθεί η εφηβική λέσχη ανάγνωσης που ετοιμάζει – όπως εκμηστυρεύθηκε – η κ. Κοκαλιάρη, για να μπορούν να απολαμβάνουν την λογοτεχνία όλοι μαζί και όταν μεγαλώσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.