Μενουν η φευγουν οι Αποκεντρωμενες Διοικησεις;

Τη διασφάλιση των εργατικών τους δικαιωμάτων, ό,τι και αν αποφασίσει η κυβέρνηση, θέλουν οι εργαζόμενοι σε αυτές - Ανησυχία στους 550 εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ΑΜΘ

Την ανησυχία που υπάρχει στις τάξεις των περίπου 550 εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, που έχουν έδρα στις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ, επιβεβαίωσε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης περιοχής ΑΜΘ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή. 

Όπως είναι γνωστό, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες των παλιών κρατικών περιφερειών (όπως για παράδειγμα τα δασαρχεία) οι οποίες δεν μεταφέρθηκαν στις αιρετές περιφέρειες.
 
Οι υπηρεσίες της περιοχής μας υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, η οποία ελέγχει και τις αποφάσεις των φορέων της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού, όμως από ό,τι φαίνεται, κυοφορούνται αλλαγές σε αυτές ή και κατάργησή τους, κάτι που αφήνει τους εργαζόμενους αβέβαιους για το μέλλον.
 
Βέβαια το θέμα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του μέλλοντος τους δεν είναι καινούριο, ενώ να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικά χρόνια, όταν ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν Υπουργός Εσωτερικών, είχε προταθεί το «σπάσιμο» της Αποκεντρωμένης και η δημιουργία μιας ξεχωριστής στην ΑΜΘ, που όμως δεν προχώρησε. 

Αγωνία για το μέλλον των δομών 

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου περιοχής ΑΜΘ κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε το έργο του Συλλόγου το προηγούμενο έτος ενόψει και των εκλογών τον επόμενο μήνα για την ανάδειξη νέου ΔΣ και εκπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ, αλλά και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.
 
Τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα, αφορούν αφενός στην φημολογούμενη και ανακινούμενη κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Υπηρεσιών τους, αφετέρου η καθυστέρηση στην έγκριση των Οργανισμών τους από το υπουργείο Εσωτερικών.
 

Προς το παρόν έχουν ακουστεί μόνο σενάρια, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες να υπαχθούν απευθείας στα επιμέρους υπουργεία, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι απτό από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επειδή παρόλα αυτά φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα, οι εργαζόμενοι παλεύουν για να διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα σε οποιαδήποτε περίπτωση, δηλαδή τόσο την εργασία τους όσο και τον τόπο αυτής, ώστε να μην μετατεθούν κατά το δοκούν.
 
Με το θέμα αυτό συνδέεται και η καθυστέρηση στην έγκριση των οργανογραμμάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο, με τον κ. Τριανταφυλλίδη να τονίζει ότι είναι αντιφατικά όσα συμβαίνουν.
 
Παράλληλα ετοιμάζονται πάλι για κινητοποιήσεις για το θέμα της αξιολόγησης, ενώ συνεχίζουν να ζητούν δικαιώματα όπως η επιμόρφωση, η αναπλήρωση των ελλείψεων προσωπικού που υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες, που αποβαίνουν εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, η υλικοτεχνική υποδομή και όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.
 
Ένα από τα αιτήματά τους είναι και η νομική υποστήριξη στο έργο τους, μιας και η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ερμηνεία των διατάξεων, όπου καλούνται επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων, να είναι ταυτόχρονα και νομικοί, ιδιαίτερα σε μια εποχή που επικρατεί μια ασάφεια σε σχέση με τις απαιτήσεις του νομοθέτη. 

Απαραίτητες οι αποκεντρωμένες περιφέρειες 

Τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της «περιλάλητης» όπως τη χαρακτήρισε, από τον Υπουργό Εσωτερικών, κατάργησης των Αποκεντρωμένων και τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας διοίκησης σε ένα νέο μοντέλο, παρουσίασε στη συνέλευση ο κ. Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.
 
Το νέο αυτό μοντέλο είναι ασαφές, θολό, με δύο επιτροπές να έχουν βγάλει αντίστοιχα πορίσματα, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
 
Το επόμενο διάστημα αναμένουν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού, να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για τη θεσμική αναθεώρηση του πλαισίου της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, και να γίνει μια μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται κεντρικές και αποκεντρωμένες αρμοδιότητες.
 
«Εμείς θεωρούμε πως η αποκεντρωμένη διοίκηση, χωρίς να είναι η τέλεια διοικητική δομή, τουλάχιστον προσέφερε στην Περιφέρεια την κρατική υπόσταση που χρειάζεται να υπάρχει στο σύνολο της επικράτειας» ανέφερε, τονίζοντας πως ενδεχόμενη οπισθοδρομική εξέλιξη καθετοποίησης στα Υπουργεία, θα επιστρέψουμε σε ένα υδροκεφαλισμό, με τους υπαλλήλους να αναφέρονται για το πιο απλό ζήτημα στην Αθήνα.
 
Αυτό θεωρούν πως δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό, αλλά μάλλον αναχρονισμό, γιατί θεωρούν πως το κράτος θα πρέπει να έχει διοικητικές δομές και να ασκεί αρμοδιότητες στο σύνολο της επικράτειας. Το πώς θα είναι αυτές, δεν είναι δική τους απόφαση, αλλά της εκάστοτε κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, παρόλο που θεωρούν πως θα πρέπει οι κρατικές αρμοδιότητες να μείνουν στην Κεντρική εξουσία και να ασκούνται αποκεντρωμένα σε όλες τις Περιφέρειες.
 
Κόκκινη γραμμή για τους ίδιους όμως αποτελεί να μην θιχτούν εργασιακά δικαιώματα και να μην αλλάξει ο τόπος κατοικίας.
 
Το ζήτημα της αποκέντρωσης του κράτους, υπάρχει ακόμα από τα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια, και συνεχίζει να ταλανίζει τη χώρα, σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας πως θα πρέπει σε κάποια στιγμή το κράτος να κατασταλάξει, όπως όλες οι σοβαρές χώρες.
 
«Εμείς εδώ επιμένουμε να αναθεωρούμε, να αλλάζουμε, να μετατρέπουμε, και τελικά δεν έχουμε αποφασίσει τι διοικητικό μοντέλο θέλουμε και ποια θα είναι η διοικητική εξέλιξη του Δημοσίου» τόνισε, εκφράζοντας την άποψη πως «πλέον δεν είναι ότι δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο». «Το θέμα είναι», εκτίμησε, «ότι το ζητούμενο από τις κυβερνήσεις φαίνεται να είναι λιγότερο κράτος, επιτελικό, με λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους και εκχώρηση όποιων παρεχόμενων υπηρεσιών γίνεται σε ιδιώτες, και όποτε αποφασιστεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση, αλλά πάντα σε αυτή την κατεύθυνση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.