Μυθοι και αληθειες για το διαδικτυο

Ενημέρωση μαθητών, καθηγητών και γονέων της Ροδόπης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Οι δυνατότητες, αλλά και οι παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο για τους νέους, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.
 
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, και σε αυτή έγινε μια παρουσίαση, διαδικτυακά, από την Αστυνόμο Όλγα Γαλάνη, μέλος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όλων όσων θα πρέπει να προσέχουν τόσο οι νέοι, όσο και οι γονείς.

«Πρέπει να γίνουμε όλοι λίγο πιο καχύποπτοι κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο» σημείωσε, τονίζοντας πως το διαδίκτυο είναι ένα υπέροχο εργαλείο, που δεν πρέπει να τρομάζει, αλλά να το χρησιμοποιούμε ακολουθώντας κάποιους κανόνες και να ξέρουμε τον σωστό τρόπο χρήσης ώστε η πλοήγηση μας να είναι ασφαλής.
 
Έτσι μεταξύ των άλλων παρουσιάστηκαν μύθοι και αλήθειες για το διαδίκτυο, εξηγώντας πως δεν υπάρχει πραγματική ανωνυμία στα διαδίκτυο, αλλά κάθε ενέργεια αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, πως πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή πληροφοριών και ειδήσεων και πως δεν υπάρχει 100% προστασία στο διαδίκτυο.
 
Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις ενηλίκων που παρουσιάζονταν ως συνομήλικοι εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας φιλίες μαζί τους και προσπαθώντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. 

Ορθή και όχι αλόγιστη χρήση του διαδικτύου 

Τα σημερινά παιδιά γεννήθηκαν με το διαδίκτυο, σημείωσε η Προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαίρη Κοσμίδου, και δεν υποχρεώθηκαν, όπως οι περισσότεροι ενήλικες, να προσαρμοστούν στην χρήση του, όμως όσοι το χρησιμοποιούν, ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα.
 

Για αυτό και η Διεύθυνση, αντιλαμβανόμενη το διττό της ρόλο τόσο για τις ανάγκες εκπαίδευσης και παιδείας της μαθητικής νεολαίας όσο και την ενημέρωση και την επαφή με την τοπική κοινωνία, άδραξε την ευκαιρία που έδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και  μέσω μίας από τις καλές χρήσεις του διαδικτύου, την επιμόρφωση, να παρέχει γνώση σε γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και εφήβους, να γνωρίσουν τους κινδύνους του.
 
«Τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το θέμα είναι τι χρήση κάνουν, και αν μπορούν να γνωρίζουν πού θα πρέπει να σταματήσουν» σημείωσε, και αυτό επιδιώκουν να διδάξουν τόσο μέσα από το μάθημα πληροφορικής αλλά και της εφαρμογής της τεχνολογίας και της πληροφορίας μέσα από τα άλλα μαθήματα, και να εμφυσήσουν στους μαθητές τους ότι το διαδίκτυο είναι καλό με ορθή και όχι αλόγιστη χρήση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.