Οχι αλλα δακρυα για το Δημοκριτειο

Ευγενικοί μου αναγνώστες, 
 
Ίσως ο τίτλος  του σχολίου μου να ενοχλεί κάποιους. Αλλά διά αυτού του τρόπου θα επιχειρήσω να θέσω τα θέματα του Δημοκριτείου σε μία αποδραματοποιημένη βάση. Γιατί θεωρώ ότι σε ένα βαθμό η όλη δημόσια συζήτηση κινήθηκε σε ένα ήσσονος, κατά την γνώμη μου, θέμα. Αυτό της Νομικής. Κανείς και ποτέ δεν απείλησε την ύπαρξη της Νομικής Κομοτηνής. Αυτό που δημόσια ειπώθηκε είναι μία πρόταση και όχι απόφαση περί ίδρυσης 4ης Νομικής στην Πάτρα.
 
Αυτό που ξέρουμε επίσης είναι ότι υπάρχει ένα χρόνιο αίτημα των Νομικών σχολών της χώρας για μη αύξηση των εισακτέων. Υπάρχει επίσης η δήλωση Γαβρόγλου ότι σε περίπτωση που γίνει τέταρτη νομική δεν θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων. Γιατί το είπε αυτό; Μα είναι απλό, γιατί οι δικηγορικοί σύλλογοι θέτουν μετ' επιτάσεως το θέμα της ανεργίας των δικηγόρων. Αλλά εδώ θα ήθελα να πω και κάτι άλλο: αν πράγματι υπάρχουν άνεργοι δικηγόροι, που υπάρχουν λόγω της κρίσης, να συμφωνήσουμε να μειώσουμε συνολικά τους εισακτέους στους 100; Προφανώς θα διαφωνείτε. Κι εγώ θα διαφωνήσω. Γιατί πολύ απλά πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να σπουδάσει ό,τι θέλει ανεξάρτητα με το τι θα ασχοληθεί στο μέλλον.
 
Εκφράστηκε επίσης ο φόβος ότι θα φύγουν μέλη ΔΕΠ από την Νομική Κομοτηνής για την νέα Νομική. Ο Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ότι για κάθε έναν που θα φεύγει από το Δημοκρίτειο θα βγαίνει πίστωση αναπλήρωσης του. Επομένως και αυτό το θέμα έκλεισε. Νομίζω ότι συνέχιση της συζήτησης για την Νομική δεν ωφελεί και δεν προσθέτει τίποτε. 
 
 Κατά την γνώμη μου σε αυτό που πρέπει να επικεντρωθεί η δημόσια συζήτηση είναι το πώς μπορεί να ενισχυθεί το Δημοκρίτειο την επόμενη μέρα. Θα γίνω σαφέστερος: Τμήμα Εργοθεραπείας μαζί με τα ΤΕΦΑ, τμήμα Νοσηλευτικής στην  Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, Τμήμα Διατροφολογίας. Και τέλος αλλά όχι ελάχιστο Κτηνιατρική Σχολή στην Κομοτηνή ή στην Αλεξανδρούπολη. Δύσκολο αλλά εφικτό. Γιατί η Θράκη φιλοξενεί το 24% του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
 
Τι σημαίνει Κτηνιατρική Σχολή; Πενήντα μέλη ΔΕΠ στην αρχή, 100 μέλη ΔΕΠ στην ανάπτυξή της. Σημαίνει κλινικές, εργαστήρια, αγροκτήματα. Σημαίνει προστασία από τις νόσους των ζώων. Σημαίνει τελικά μια μεγάλη δημόσια επένδυση για το Δημοκρίτειο και τη Θράκη. Εκεί και γι' αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να συσπειρώνεται η τοπική κοινωνία και οι φορείς. Με έναν τρόπο θετικό και όχι με ένα τρόπο αμυντικό.
 
Πολλές πολιτικές καριέρες στήθηκαν στη λογική της Θράκης «απειλούμενης περιοχής». Όμως ευγενικοί μου αναγνώστες οι καριέρες που στήνονται στον φόβο είναι καριέρες που δεν βοηθούν τον τόπο. Να θυμίσω σύμπασα  σχεδόν η σύγκλητος στήριζε τον παυθέντα πρώην πρύτανη. Και μαζί της σύμπασα η elite της τοπικής κοινωνίας. Το επιχείρημα; Βάλλεται το Δημοκρίτειο. Πείτε μου ευγενικοί μου αναγνώστες, από πού βγαίνει το συμπέρασμα ότι, αν κατηγορείται ο ένας, απειλείται το όλον;  Γι' αυτό θεωρώ ότι η συζήτηση πάσχει. Γιατί ενσωματώνει εντός μας και τους κατασκευασμένους φόβους.
 
Είναι καιρός όμως με αφορμή και τις επικείμενες πρυτανικές εκλογές να αλλάξει σελίδα το Πανεπιστήμιο. Να διεκδικήσει θετικά αυτά που πραγματικά του λείπουν και έχει ανάγκη και η τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Γι' αυτό σημείωσα τον συγκεκριμένο τίτλο. Δεν χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για ιστορίες που δεν οδηγούν πουθενά. Είναι καιρός το Πανεπιστήμιο να προχωρήσει μόνο του με τις εσωτερικές του διαδικασίες να απαλλαγεί από ζητήματα που ζημίωσαν την εικόνα του και να σχεδιάσει ήρεμα την επόμενη μέρα του. Και η τοπική κοινωνία να στηρίξει αυτήν τη νέα πορεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα πέρα και έξω από φόβους και ανησυχίες. Πέρα από επιδιώξεις που πόρρω απέχουν από την επιστημοσύνη, την ακαδημαϊκή τάξη και την ελεύθερη κίνηση των ιδεών. Ό,τι δηλαδή συγκροτεί ένα πανεπιστήμιο.
 

*Ο Σταμάτης Σακελλίων είναι Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης 

 
Υ.Γ. Αυτή η συζήτηση δεν έχει κλείσει. Θα συνεχιστεί. Αυτό που θα ήθελα είναι να συνεχιστεί πάνω σε στέρεες βάσεις. Γιατί κανείς δεν απειλεί τη Θράκη ούτε το Δημοκρίτειο. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως και η κυβέρνηση στόχο έχει την ενίσχυση του πανεπιστημίου. Τόσο απλά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.