Χρηστος Τουβε, συγγραφεας «Η ζωη αποδεικνυει οτι νικας, μονο οταν λες την αληθεια και αγωνιζεσαι γι’ αυτην»

Επιστρέφει στη Θράκη για την παρουσίαση του 2ου βιβλίου του με τίτλο «Το Μονοπάτι της αλήθειας 33» - «Το βιβλίο αφορά τις ανησυχίες και τις απόψεις ενός νεαρού ανθρώπου για τον κόσμο που τον περιβάλλει»

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Κομοτηνή αποτέλεσε για τον Θεσσαλονικιό συγγραφέα Χρήστο Τούβε, τον  τελευταίο σταθμό του δεύτερου χρόνου περιοδείας του για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδι».
 
Έχοντας ολοκληρώσει τρία χρόνια περιοδείας για το βιβλίο αυτό, με περισσότερες από 50 παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα, ο Χρήστος Τούβε αυτή τη φορά ξεκινά από την Θράκη για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Το Μονοπάτι της αλήθειας 33».
 
Μετρώντας μόλις τρεις μήνες από την κυκλοφορία του δεύτερου συγγραφικού του έργου, ο συγγραφέας επέλεξε να εκκινήσει το νέο μακρύ του ταξίδι σε όλη τη χώρα από τη Βόρεια Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση την περασμένη Τετάρτη, για να ακολουθήσει την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Αλεξανδρούπολη  και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου η Κομοτηνή.
 
Στο ίδιο αγαπημένο μέρος, το All Day Café Bar «Σβούρα» στις 18:30 το απόγευμα, με σταθερούς συνεργάτες που θα μιλήσουν για το βιβλίο, ξεκινώντας από τους κ.κ. Σάββα Καμενίδη και Σταυρούλα Πεχλιβάνη, καθώς και τη δημοσιογράφο Νατάσσα Βαφειάδη, ο Χρήστος Τούβε θα μιλήσει για τις αλήθειες αλλά και τις ανησυχίες που τον περιβάλλουν, κοινές με πολλούς νεαρούς ανθρώπους στην Ελλάδα του σήμερα, όπως αυτές καταγράφονται μέσα στο  νέο του βιβλίο.
 
Με αφορμή την παρουσίαση αυτή, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 24/7» για το συγγραφικό μονοπάτι που επέλεξε και τον οδήγησε εκ νέου στα Θρακιώτικα εδάφη…
 
Ο λόγος στον ίδιο…
 
ΠτΘ: Την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου ξεκινήσατε την περιοδεία σας με αφορμή την κυκλοφορία της δεύτερης συγγραφικής σας δουλειάς με τίτλο «Το Μονοπάτι της αλήθειας 33». Μας είχατε προϊδεάσει για το βιβλίο αυτό στην τελευταία επίσκεψή σας στην Κομοτηνή, για την παρουσίαση τότε του «Της ζωής τα παράξενα παιχνίδια». Σε τι αφορά το δεύτερο αυτό βιβλίο σας;
Χ.Τ.: 
Ξεκινήσαμε όντως από τη Θεσσαλονίκη, με μία μαγική βραδιά με πολύ ωραίο σφυγμό και παλμό.  Το δεύτερο βιβλίο πραγματεύεται τη ζωή και τις απόψεις ενός ανθρώπου που μόλις έκλεισε τα 33 του χρόνια. Πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες, κάθε μία εκ των οπίων είναι στην πραγματικότητα μία άποψη που οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, σε ένα μονοπάτι. Όλα συνάδουν με την αλήθεια εξ ου και ο τίτλος. Στην ουσία θέλω να δείξω στον κόσμο, τις απόψεις και τις ανησυχίες ενός νεαρού ανθρώπου για τον κόσμο που τον περιβάλει. Στο εξώφυλλο είναι μία γυναίκα, γιατί οι ανησυχίες είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα δεν αλλάζουν. Πραγματεύεται λοιπόν το πώς βλέπει ένας νεαρός άνθρωπος τον κόσμο, είτε τον έρωτα είτε την φιλία είτε τα πολιτικά δρώμενα.
 
ΠτΘ: Βασικός όρος, του τίτλου του βιβλίου είναι η αλήθεια. Ένας όρος που αμφισβητείται στην Ελλάδα, σε κάθε τομέα της ζωής μας.  Η προσωπική σας αμφισβήτηση ενδεχομένως επί την αλήθεια των πραγμάτων σήμερα, ήταν και ο λόγος που σας προέτρεψε να γράψετε το βιβλίο αυτό;
Χ.Τ.:
Το κίνητρό μου ήταν η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα που βιώνω. Αν και η αλήθεια είναι κάτι υποκειμενικό πλέον. Υπάρχει βέβαια η αντικειμενική αλήθεια, αλλά όλοι βάζουμε το υποκειμενικό στοιχείο μέσα σε αυτή. Ήθελα να περάσω στο χαρτί με έναν πολύ απλοϊκό τρόπο, όλο αυτό που βιώνω στην καθημερινότητά μου, το πώς μπορεί μία στιγμή να σε συγκινεί ή μία άποψη να σε κάνει να βλέπεις τον κόσμο με άλλο μάτι.  Επιλέξαμε  το εξώφυλλο με την γυναίκα με το πράσινο μάτι, διότι το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας. Κι αυτό γιατί αυτές οι απόψεις θα σε κάνουν να δεις τον κόσμο με άλλο μάτι, με το χρώμα της ελπίδας όμως. 

«Για να αρχίσεις να λες αλήθειες πρέπει να αποδέχεσαι ποιος είσαι» 

ΠτΘ: Η αλήθεια σήμερα πρέπει είναι αυτοσκοπός; Μπορεί ακόμα να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί που στοχεύουμε;
Χ.Τ.:
Οι έως τώρα μαρτυρίες των αναγνωστών του βιβλίου, διαβάζοντας το είναι ότι έχουν ένα καθρέφτη μπροστά τους και εξομολογούνται στον εαυτό τους. Αυτό που θέλω να δείξω είναι ότι για να αρχίσεις να λες αλήθειες πρέπει να αποδέχεσαι ποιος είσαι και να αλλάζεις προς την καλύτερη κατεύθυνση πού θες να πας. Για μένα η αλλαγή συνδέεται πάρα πολύ με την αλήθεια. Γιατί, για να θες να λες την αλήθεια, πρέπει να αλλάζεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλαγή για μένα σημαίνει άλλη γη. Και η άλλη γη είναι η γη της αλήθειας, στην οποία θέλουμε να φτάσουμε.
 

ΠτΘ: Εσείς έχετε «φτάσει» εκεί;
Χ.Τ.:
Υπάρχει μια πολύ ωραία θεωρία που λέει ότι η αλήθεια έχει αντοχή, ενώ το ψέμα έχει ταχύτητα. Αυτό που κάνω εγώ είναι ότι ουσιαστικά δεν ξεχνάω να λέω στον εαυτό μου ότι αν επιλέγω την αλήθεια, όσο δύσκολη και αν είναι, στο τέλος θα μπαίνω στο βάθρο του νικητή. Γιατί η ζωή αποδεικνύει ότι, όταν αγωνίζεσαι για την αλήθεια, όταν λες την αλήθεια, έτσι μόνο νικάς. 

«Η ζωή είναι ένας μακρύς δρόμος μετ’ εμποδίων» 

ΠτΘ: Εσείς το 2014, όταν και ξεκινήσατε την συγγραφική σας πορεία, επιλέξατε το δύσκολο μονοπάτι, τον δρόμο της αυτοέκδοσης. Σας έχει δικαιώσει η επιλογή αυτή;
Χ.Τ.:
Νομίζω πως ναι. Το ήθελα πάρα πολύ. Ήθελα να βασιστώ σε άλλα πρότυπα. Ήξερα ότι θα είναι αρκετά δύσκολο, απλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, όταν βρίσκεις πολλές δυσκολίες μπροστά σου και συνεχίζεις να επιμένεις, κάνεις δικές σου τις δυσκολίες και σιγά σιγά τις ξεπερνάς. Η ζωή είναι ένας μακρύς δρόμος μετ’ εμποδίων. Το μεγαλύτερο όλων όμως είναι ο εαυτός μας.  Αν ξεπεράσουμε λοιπόν τον εαυτό μας ξεπερνάμε και τις δυσκολίες. Εγώ προσπαθώ να ξεπεράσω τον εαυτό μου, συνεχώς, παρουσίαση την παρουσίαση.
 
ΠτΘ: Βγήκατε πιο πλούσιος από τη συγγραφή;
Χ.Τ.:
Έγινα πλουσιότερος, γιατί έμαθα τόσα πολλά πράγματα. Όταν προσπαθείς να αποβάλλεις από πάνω σου την ιδιότητα του συγγραφέα και να αποκτήσεις την ιδιότητα του εκδότη για παράδειγμα, να σκεφτείς επιχειρηματικά είναι σαν να έχεις δύο εαυτούς που έρχονται σε σύγκρουση. Ο ένας να λέει “να είσαι πιο χαλαρός” και ο άλλος να λέει “αν το κάνεις πιο χαλαρά, δεν θα έχεις κέρδος”. Από την στιγμή που αποφασίζεις να το κάνεις μόνος σου όλο αυτό, σίγουρα πρέπει να γίνει και καλύτερος επιχειρηματίας, γιατί αν δεν έχεις κέρδος και έχεις μόνο ζημία δεν θα μπορείς να συνεχίζεις. Είναι πολύ απλό και κατανοητό, αλλά δεν νομίζω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω την έννοια πλουσιότερος. Άλλωστε η τιμή του βιβλίου είναι συμβολική και για μένα σκοπός μου ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους, που το επιθυμούν, να το προμηθεύονται εύκολα. Οπότε το κομμάτι του χρήματος είναι κάτι που δεν το σκεφτόμουν, αλλά ακριβώς γι’ αυτό έρχεται. 

«Αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε χάνουμε το νόημα» 

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι έχετε καταφέρει να βοηθήσετε – εμπνεύσετε υπό αυτή την έννοια τους αναγνώστες σας;
Χ.Τ.:
Όταν ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι αυτό που  κάνεις το νοιώθεις, του δίνεις ένα έναυσμα να συνεχίσει . Όπως θα πω και στην παρουσίαση, εγώ προσωπικά έτσι ζω, δεν μπορώ αλλιώς, έχω κάτι όνειρα να κυνηγήσω. Αν σταματήσουμε να ονειρευόμαστε χάνουμε και το νόημα. Αυτό εμπνέει ανθρώπους και αυτό που τους λέω είναι ότι όλα τα αδύνατα έχουν αδύναμα σημεία, αρκεί να το πιστεύεις, να είσαι έτοιμος να τα βάλεις με τις δυσκολίες, να βάλεις το κεφάλι κάτω και να δουλέψεις, γιατί όλο αυτό θέλει δουλειά, υπομονή και επιμονή. Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη να κατακτάς πράγματα. 

«Σε επαγγελματικό επίπεδο βάζω μικρούς στόχους που θέλω να κατακτώ βήμα βήμα» 

ΠτΘ: Εσείς έχετε ορίσει μέσα σας το μεγαλύτερο όνειρό σας;
Χ.Τ.:
 Τα όνειρα μου είναι πολλά. Ένα  εξ αυτών, που έγινε πραγματικότητα πριν από λίγο καιρό, ήταν η πρόσκληση που έλαβα από την Μεγάλη του Γένους Σχολής, όπου και μίλησα στα ελληνόπουλα για το πώς κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Σε επαγγελματικό επίπεδο βάζω μικρούς στόχους και θέλω να τους κατακτώ βήμα βήμα. Δεν θέλω να το βλέπω μακροπρόθεσμα. Άλλο ένα μεγάλο μου όνειρο είναι να κάνω μία όμορφη οικογένεια και να με αξιώσει ο Θεός να γίνω πατέρας, γιατί νομίζω ότι θα με ολοκληρώσει, ως άνθρωπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.