Πιστοι στην παραδοση οι Ξυλαγανιωτες

Αναβίωσαν το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» για άλλη μία χρονιά

Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι της Ξυλαγανής αναβίωσαν το έθιμο του «Κλεφτοθόδωρου» για άλλη μία χρονιά, με τα αγόρια του χωριού να κλέβουν από αγροτικά εργαλεία, γλάστρες και τραπέζια μέχρι και τις εξώπορτες από τα σπίτια των ανύπαντρων κοριτσιών. Τα «κλοπιμαία» συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Ξυλαγανής απ’ όπου και τα παραλαμβάνουν οι γονείς των κοριτσιών το επόμενο πρωί.
 
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην ανατολική Ρωμυλία και εορτάζεται από τους κατοίκους πολλών χωριών, τόσο στον Νομό Ροδόπης, όσο και στον Νομό Ξάνθης, το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, αφιερωμένο από την ορθόδοξη εκκλησία στην μνήμη των Αγίων Θεόδώρων, Τήρων και Στρατηλάτη.
 

Υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές για την καταβολή του εθίμου. Η μία εκδοχή θέλει τον Άγιο Θεόδωρο τον Τύρωνα να ήταν κλέφτης πριν να γίνει Άγιος, ενώ η δεύτερη τους Αγίους να κλέβουν τα τάματα που κάνουν σε αυτούς οι πιστοί όταν ξεχνούν να τους τα προσφέρουν.
 
Αν και άλλες χρονιές το έθιμο είχε παρεκτραπεί με προσαγωγές να γίνονται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, φαίνεται πως την φετινή χρονιά όλα κύλησαν ομαλά.
 
Και του χρόνου! Χ.Κ.

Πηγή φωτογραφιών: Ξυλαγανή παλιά και νέα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.