Η «Λητω» εντυσε τη Ροδοπη στα λευκα

Προβλήματα στην κυκλοφορία δημιούργησε η χιονοθύελλα στην Ροδόπη και το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ - Σε ετοιμότητα Δήμοι και Περιφέρεια

Σφοδρή ήταν η κακοκαιρία που έπληξε σχεδόν όλη την Ελλάδα, από τα ξημερώματα της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Η Βόρειος Ελλάδας ήρθε κυρίως αντιμέτωπη με τη «Λητώ» που έντυσε στα λευκά το μεγαλύτερο μέρος της.
 
Στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπεσαν αρκετοί πόντοι χιονιού, τόσο στις ορεινές περιοχές, όσο και στα κέντρα των «πρωτευουσών» κάθε νομού, προκαλώντας προβλήματα και καθυστερήσεις κυρίως για τους διερχόμενους οδηγούς, ενώ αρκετές ήταν οι σχολικές μονάδες που δεν λειτούργησαν με αποφάσεις των αρμοδίων αρχών.
 
Στην «μάχη» εναντίον του χιονιά ρίχτηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες εκχιονιστικά αυτοκίνητα και αλατιέρες των δήμων και της περιφέρειας, ώστε να κρατήσουν το οδικό δίκτυο, εθνικό και επαρχιακό, ανοιχτό, ωστόσο ατυχήματα σημειώθηκαν επί της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της σήραγγας Συμβόλου στην Καβάλα, όπου τόσο στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη όσο και στο ρεύμα προς Κομοτηνή «δίπλωσαν» νταλίκες, προκαλώντας καθυστερήσεις στην κυκλοφορία. Η μεγαλύτερη προσοχή απαιτούνταν στο ρεύμα προς Κομοτηνή, όπου στο κομμάτι Ξάνθης προς Κομοτηνή, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.
 

Στην Θάσο τα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών τόσο από το λιμάνι της Καβάλας, όσο και από το λιμάνι της Κεραμωτής δεν λειτούργησαν λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ με απόφαση του δημάρχου Θάσου τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

Κλειστά τα σχολεία σε Ξάνθη και Ίασμο σήμερα Τρίτη

Κλειστά παρέμειναν επίσης τα σχολεία στο Δήμο Μύκης αλλά και τα σχολεία στην Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης, οι σχολικές μονάδες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου και του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου λόγω ζημιάς που προκλήθηκε στην κεντρική θέρμανση των μονάδων αλλά και λόγω των καιρικών φαινομένων, καθώς και το Γυμνάσιο Οργάνης, εννέα μειονοτικών δημοτικών και τεσσάρων νηπιαγωγείων του Δήμου Αρριανών λόγω της επικινδυνότητας στην μετακίνηση των μαθητών.

Με απόφαση των δημάρχων, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Ξάνθης, αλλά και στον Δήμο Ιάσμου, σε ότι αφορά την Ροδόπη, για την ασφάλεια και την προστασία των μαθητών.
 
Στην Ροδόπη η χιονόπτωση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και συνεχίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια αυτής, ενώ για περισσότερες από πέντε ώρες «μετετράπη» σε χιονοθύελλα με αποτέλεσμα το κέντρο της Κομοτηνής, αλλά και οικισμοί της Ροδόπης να ντυθούν στα λευκά. 

Σε ετοιμότητα ο Δήμος από τις πρώτες ώρες εμφάνισης των φαινομένων 

Ο Δήμος Κομοτηνής σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, κ. Θέμη Τζενετίδη, προέβη από νωρίς σε προληπτικές ενέργειες, με ρίψεις αλατιού  σε κεντρικές οδούς της πόλης, αλλά και όπου κρίθηκε απαραίτητο, ρίψεις οι οποίες συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του απογεύματος και της νύχτας, αντίστοιχα με την εξέλιξη των φαινομένων. 

Γεμάτοι με πετρέλαιο οι καυστήρες στα σχολεία του Δήμου 

Όπως εξήγησε ο ίδιος  τα καιρικά φαινόμενα βρήκαν τον δήμο σε ετοιμότητα, έχοντας ήδη προμηθεύσει με αλάτι τις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια κτίρια, την αστυνομία, το γηροκομείο αλλά και τα σχολεία, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Στράτο Τσακιρίδη, πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, ήταν πλήρη σε πετρέλαιο,  ενώ μόλις χθες διανεμήθηκαν 8000 λίτρα πετρελαίου σε σχολικές μονάδες.
 
Ο κ. Τζενετίδης τόνισε πως ο δήμος έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες αλατιού, τις οποίες, σε περίπτωση που χρειαστεί, μπορούν οι πολίτες να προμηθευτούν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, όπου  μπορούν να απευθύνονται επίσης τηλεφωνώντας στο 2531022810 σε περίπτωση προβλήματος από την κακοκαιρία.
 
«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες και τους θυμίζουμε πως αν έχουμε δυνατές χιονοπτώσεις καλό θα ήταν να καθαρίζουν τα χιόνια μπροστά από τα σπίτια τους, ούτως ώστε να συμβάλουν κι αυτοί ενεργά και να διευκολύνουν το έργο των αρμοδίων υπηρεσιών» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.