Αρμενικη Κοινοτητα Κομοτηνης: ενας ζωντανος και δραστηριος πυρηνας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για την Αρμενική Εβδομάδα Κομοτηνής σε συνεργασία με το ΔΠΘ

Το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, πάντα δραστήριο, επεδίωκε ανέκαθεν  να επικοινωνεί το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο. Εξ ου και σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής πραγματοποίησε τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου την Τελετή Έναρξη της Αρμενικής Εβδομάδας στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), στην οποία παρευρέθηκαν προσωπικότητες της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας της πόλης μας, καθώς και ο κ. Τέρενς Κουικ, δημοσιογράφος και Υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κομοτηνή.
 
Το παρών έδωσαν μέλη της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής που παρουσίασαν ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα, προσφέροντας κεράσματα στους καλεσμένους, η Χορωδία της κοινότητας που ερμήνευσε τον εθνικό Ύμνο της Αρμενίας «Η πατρίδα μας», καθώς και η χορευτική ομάδα του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Ομίλου «Μεσρώπ Μαστότς», που ξεδίπλωσε το ταλέντο της, εκτελώντας τρία παραδοσιακά τραγούδια. Την ευλογία τους έδωσαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης των Ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδος, κ. Κεγάμ, αλλά και ο πατέρας κ. Χρυσοβαλάντης Δήμου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

 
Μαρία Δημάση «Η επιλογή της Αρμενίας δεν ήταν τυχαία»

 Τον σκοπό του εορτασμού της Αρμενικής Εβδομάδας εξήγησε η κ. Μαρία Δημάση, πρόεδρος του τμήματος, η οποία τόνισε πως «Ο εορτασμός της Αρμενικής Εβδομάδας εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του τμήματος, το οποίο θέλει πλέον να επικοινωνήσει το επιστημονικό έργο του όχι μόνο αναφορικά με τις τέσσερις γλώσσες, οι οποίες διδάσκονται στο τμήμα -Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία- αλλά και με άλλες».
 
Η επιλογή της Αρμενίας δεν ήταν τυχαία, συνέχισε, μιας και στη Θράκη υπάρχουν ζώσες και δραστήριες κοινότητες Αρμενίων, καθώς και πρωτόκολλα συνεργασίας με το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν. «Το έτος 2018 δεν είναι καθόλου τυχαίο», έκανε σαφές η κ. Δημάση, τονίζοντας πως φέτος συμπληρώνονται αφενός 2.800 χρόνια από την Ίδρυση του Ερεβάν, αφετέρου 100 χρόνια από την καθιέρωση της πρώτης Αρμενικής Δημοκρατίας.
 
Η όλη προσπάθεια εστιάζει σε «θέματα ανθρώπινα, ζητήματα γλώσσας και πολιτισμού στην διαχρονική πορεία των λαών και των χωρών», κατέληξε η κ. Δημάση, κοινοποιώντας πως εντός του Μαΐου θα εγκαινιασθεί η παρουσίαση άλλων δύο «κόσμων» , όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Κοσμάς Παπαχρήστου, ειδικός σύμβουλος απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών «Ελλάδα και Αρμενία μοιράζονται κοινούς πόνους»

Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Αρμενικής Εβδομάδας είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τη σύνδεση δύο χωρών, δύο πολιτισμών, όπως έκρινε με τη σειρά του ο κ. Κοσμάς Παπαχρήστου, ειδικός σύμβουλος απόδημου Ελληνισμού, δηλώνοντας την στήριξή του σε κάθε εξωστρεφή δράση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
 
Τόσο η Αρμενία όσο και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με ισχυρή διασπορά, συμπλήρωσε ο ίδιος, επομένως δίνεται η ευκαιρία σε αμφότερους να αντιληφθούν τις κοινές ρίζες την κοινή ιστορία, αλλά και «κοινούς πόνους» που μοιράζονται οι δύο χώρες. 

Στεπάν Ματεοσιάν, πρόεδρος του συμβουλίου Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής «Η Αρμενική Κοινότητα είναι μία ζώσα και δραστήρια κοινότητα με ισχυρή παρουσία στην Κομοτηνή»

Στην ισχυρή παρουσία της Αρμενικής Κοινότητας στην Κομοτηνή, αλλά και την ιστορία της αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συμβουλίου, κ. Στεπάν Ματεοσιάν κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή.
 
Όπως θύμισε, η παρουσία των Αρμενίων στην Κομοτηνή ανάγεται στον 19ο αιώνα. Έκτοτε ο αριθμός μελών αυξομειωνόταν ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες, αγγίζοντας το ζενίθ μετά την καταστροφή της Μ. Ασίας, όταν οι Αρμένιοι έφθασαν στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, ωστόσο, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στην ίδρυση πολιτιστικών συλλόγων, που στόχευαν στη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Αρμενικής Κοινότητας, όπως η γλώσσα, η παράδοση και τα έθιμά της.
 
«Υπολογίζεται πως στην Κομοτηνή κατοικούν 1.000 άτομα αρμενικής καταγωγής, εκ των οποίων τα 150 δραστηριοποιούνται στον Σύλλογό μας», ενημέρωσε ο κ. Ματεοσιάν, «προκειμένου να αναδείξουμε την γλώσσα μας προσφέρουμε μαθήματα αρμενικών από έμπειρη δασκάλα μία ώρα κάθε εβδομάδα, τα οποία μέχρι στιγμής παρακολουθούν 45 μαθητές ηλικίας 4-14 χρόνων». 

Τέρενς Κουίκ, δημοσιογράφος και Υφυπουργός Εξωτερικών «Η σημερινή εκδήλωση ανήκει στο πλαίσιο των διπλωματικών μας σχέσεων με την Αρμενία»

Την μεγάλη του χαρά για την συνεργασία που εγκαινίασε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με την Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής εξέφρασε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και νυν Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ.
 
Ο Εορτασμός της Αρμενικής Εβδομάδας ανήκει εντός ενός ευρύτερου πλαισίου δράσεων και διπλωματιών σχέσεων με την Αρμενία, έκρινε στη συνέχεια τονίζοντας πως «σήμερα πραγματοποιείται η δέσμευση που είχα κάνει τον Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή μου στο Πανεπιστήμιο του Ερεβάν να λάβει χώρα στην πόλη της Κομοτηνής μία δράση με φοιτητές της ομογένειας. Εκεί είχε συσταθεί μία τριμελής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας και Κύπρου». 

Σταύρος Τουλουπίδης, πρυτανεύων ΔΠΘ «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων»

Σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σταύρος Τουλουπίδης, Πρυτανεύων ΔΠΘ, αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας, ενώ, στη συνέχεια, καλωσόρισε στην Κομοτηνή τον κ. Κουικ χαρίζοντάς του ένα αναμνηστικό δώρο, μία επιχρυσωμένη υδρόγειο σφαίρα.
 
«Η παρουσία των Αρμενίων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη των 100 χρόνων, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που είχαν αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς το 1915», δήλωσε ο Πρυτανεύων αναφερόμενος στη σχέση των δύο χωρών, για να συμπληρώσει πως «με την σειρά της η αρμενική Βουλή είχε αναγνωρίσει επισήμως την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.