Δεν υπαρχουν ευκολες λυσεις στο Μακεδονικο

Εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης - Νωπή λαϊκή εντολή και εθνικό σχεδιασμό χρειάζεται το Μακεδονικό, σημείωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης - Το ζήτημα είναι πολύ βαθύτερο από την ονομασία, τόνισε ο Βασίλειος Γραμματίκας

Το «κουτί» των πολλαπλών θεμάτων, που δεν περιορίζονται μόνο στην ονομασία, που περιλαμβάνει το Μακεδονικό άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Με ομιλητές τον πρώην υπουργό, τέως βουλευτή Ροδόπης και Επίκουρο Καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη μαζί με τον Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος ΚΔΠΕ του ΔΠΘ κ. Βασίλειο Γραμματίκα. 

Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης θεώρησε υποχρέωσή της, μετά τα όσα έχουν γίνει στο θέμα της ονομασίας, να προχωρήσει σε αυτή την εκδήλωση, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Παπακώστας, υπεύθυνος ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές γιατί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.
 
«Θεωρώ το σκοπιανό ένα από τα σημαντικότερα και πιο κρίσιμα εθνικά ζητήματα που έχουμε. Δεν είναι τυχαίο το ότι δεν έχει επιλυθεί παρόλο που πέρασαν πολλές κυβερνήσεις» σημείωσε, για αυτό και θεώρησαν υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τους συμφοιτητές τους, ώστε να γνωρίζουν τους χειρισμούς, το τι έγινε και το τι θα γίνει σε αυτό το ζήτημα, που αναμφισβήτητα αφορά όλους.

 

Προϋπόθεση για τη λύση η νωπή λαϊκή εντολή 

«Το θέμα είναι επίκαιρο, κρίσιμο και αρκετά ενδιαφέρον» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, που ευχαρίστησε αρχικά τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ για την πρόσκλησή της, δίνοντας την ευκαιρία να ανταποκριθεί σε μια παράταξη που έχει υπηρετήσει από παιδί, ως επικεφαλής της ΔΑΠ του Δημοκριτείου, την εποχή που κατάφερε να γίνει πλειοψηφία σε αυτό, κρατώντας τα πρωτεία μέχρι σήμερα.
 
Ταυτόχρονα δήλωσε πως η συγκίνηση είναι διπλή, μιας και μιλά στα μέλη της ΔΑΠ του πολιτικού Τμήματος του ΔΠΘ, που είχε δημιουργήσει ως υπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων.
 
Αναφερόμενος στο Μακεδονικό, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως το θέμα έχει να κάνει με την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την κατοχύρωση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τώρα και στο μέλλον, αλλά και το σεβασμό απέναντι στην πολιτιστική και την ιστορική μας ταυτότητα, της οποίας θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι τον όρο και την έννοια «Μακεδονία».
 
Πιστεύει δε πως η ανταλλαγή απόψεων και σε επιστημονικό και σε πολιτικό επίπεδο είναι απολύτως χρήσιμη στην παρούσα φάση, ώστε η χώρα να βγει από αυτή την κρίσιμη συγκυρία με το κεφάλι ψηλά, «σώζοντας όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την πατρίδα μας, που έχυσαν το αίμα τους για την Ελληνική Μακεδονία, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε σήμερα η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη, ελεύθερη και ανεξάρτητη στην ευρύτερη περιοχή».
 
Αυτοί οι προβληματισμοί σημείωσε, είναι απαραίτητοι σε μια εποχή που έχουμε ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, μέσα από τις οποίες θεωρεί πως η χώρα και ο τόπος μας πρέπει να βγουν ενισχυμένοι για να πρωταγωνιστήσουν στους καιρούς που έρχονται.
 
Όσο για τα τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως αυτή είναι ανοιχτή, γίνεται όμως σε μια αρνητική συγκυρία, με την κυβέρνηση να μην φαίνεται να θέλει εκ των προτέρων να δημιουργήσει εθνικό μέτωπο στο θέμα.
 
«Κατά τη γνώμη μου έχει πάρα πολλά σφάλματα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθεί» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ πρώτα ενημέρωνε τις πολιτικές δυνάμεις, διαμόρφωνε εθνική γραμμή και μέτωπο και στη συνέχεια ενίσχυε την διαπραγματευτική της θέση.
 
Αυτό σήμερα γίνεται κατόπιν εορτής, το ζητούμενο όμως είναι να τα καταφέρουμε ως χώρα. «Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πει ότι η συγκυρία δεν ευνοεί, συμφωνώ με αυτό, ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν πρέπει να επιδιώξει τέτοιου είδους διευθετήσεις» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως μόνο μέσα από μια εθνική συνεννόηση και μια εθνική στρατηγική μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.
 
Κάτι τέτοιο όμως κατά τον ίδιο προϋποθέτει νωπή λαϊκή εντολή, εθνική ενότητα και εθνικό σχεδιασμό.

 

Πολύ περισσότερα από ένα όνομα 

Το Μακεδονικό, δεν αναφέρεται απλά στην ονομασία, αλλά σε όλα τα διμερή ζητήματα που έχουν ανακύψει τα τελευταία 25 χρόνια μεταξύ των δύο κρατών, σημείωσε ο κ. Γραμματίκας, τα οποία έχουν και εξαιρετικά σημαντικές ιστορικές αναφορές, που ανάγονται σε περιόδους πολύ προγενέστερες του σύγχρονου ζητήματος.
 
Γι’ αυτό και προσπάθησε να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο αυτών των σχέσεων, καθώς και το περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε το λεγόμενο μακεδονικό ζήτημα, δίνοντας κάποιες σύγχρονες διστάσεις αυτού του θέματος, που πρέπει να συνυπολογιστούν για την πιθανότητα εξεύρεσης ονομασίας.
 
«Κάτι που ξεχνάμε είναι ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ονομασία, αλλά είναι πολύ βαθύτερο και εμπεριέχει κοινωνικά, ιστορικά κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που είναι πολύ σύνθετα στη σύγχρονη εποχή» ανέφερε, για αυτό και πιστεύει και θα πρέπει να γίνει μια πολύ συστηματική διεργασία προκειμένου να λυθεί αυτό το θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.