«Προς τις νεες και τους νεους της πατριδας μας»

Ήλθε η δική σας ώρα. Η ώρα των νέων. Του πιο δυναμικού, ανήσυχου και πιο ελπιδοφόρου στοιχείου της χώρας μας.
 
Ανυψώστε το γόητρο της Ελλάδας μας, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας και χωρίς αγωνίες για το μέλλον της. Κάντε την Ελλάδα μας να διαδραματίσει στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης, ρόλο υπέρτερο από την αριθμητική της δύναμη, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της, σε συνδυασμό με τη μοναδική ασύγκριτη και αξεπέραστη πολιτισμική κληρονομιά της. Το όραμα αυτό μπορεί και πρέπει η γενεά σας να το αναγάγει σε σύγχρονη μεγάλη ιδέα του ΕΘΝΟΥΣ. Ιδέα που θα συνεγείρει τις πνευματικές και ηθικές αρετές σας και θα επιτρέψει στη γενεά σας ν’ αξιοποιήσει τους καινούργιους και πλατείς ορίζοντες που διανοίγονται μπροστά σας.
 
«Οι κρίσεις είναι εκείνες οι οποίες αφυπνίζουν τις υγιείς δυνάμεις ενός έθνους· και εσείς, οι νέες και οι νέοι, είσαστε οι υγιείς δυνάμεις του Ελληνικού Έθνους».
 
Αυτός ο ευλογημένος από το Θεό τόπος και ο τόσο ταλαιπωρημένος με την οικονομική κρίση λαός μας μπορεί να ευημερήσει και όχι μόνο αλλά και να γίνει παράδειγμα για άλλους λαούς. Αρκεί να το θελήσετε. Αρκεί να βάλετε στην άκρη τα μικρά κι ασήμαντα και να στοχεύσετε στα μεγάλα. Το σημαντικότερο δε να σκεφτόσαστε περισσότερο το μέλλον και να πορευόσαστε σ’ αυτό μονιασμένοι και όχι διχασμένοι.
 
Σήμερα που η πατρίδα μας βάλετε πανταχόθεν, οφείλετε να αντιδράσετε. Το οφείλετε στους εαυτούς σας πρωτίστως. Διαφορετικά θα σας γράψει η ιστορία ως την πιο αδιάφορη, απαθή, υποτονική και απαράδεκτη γενιά Ελλήνων.
 
Τα προσκλητήρια συνήθως τα απευθύνουν οι πολιτικοί. Σε περιόδους όμως έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή, οι λαοί εξεγείρονται ειρηνικά απέναντι σ’ όποιον επιβουλεύεται την αξιοπρέπειά τους και μειώνει την εθνική τους περηφάνια.
 
Στο ταξίδι του μέλλοντος και της πορείας προς τα εμπρός όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων ήσαστε σημαιοφόροι.
 
Η συμπλήρωση των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, ο μεγάλος αυτός εορτασμός πρέπει να βρει το Έθνος μας ενωμένο και αποφασιστικό όσο ποτέ. Είναι άκρως επιτακτική η πραγματική επανίδρυση του κράτους. Προϋποθέτει αυτή όμως σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα των λειτουργιών του με διάχυτο παντού το πνεύμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού που θα επιτρέψουν την ελληνική οικονομία να απογειωθεί και την ελληνική κοινωνία να ξαναβρεί το χαμένο της γόητρο, πορευόμενη στη νέα εποχή εν ευημερία, αποτινάσσοντας από πάνω της τη φτώχεια και τη μιζέρια. Το χαμόγελο στα χείλη όλων των Ελλήνων και η αισιοδοξία για το μέλλον πρέπει άμεσα να επανέλθουν. Όλες οι υγιείς δυνάμεις των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος πρέπει να αφυπνιστούν και να προσέλθουν στο μεγάλο αυτό προσκλητήριο.
 
Πρέπει να συστρατευτείτε σε μία πλατιά ένωση ιδεών και να καταδείξετε ακόμη μία φορά πως μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε ειρηνικές επαναστάσεις τέτοιες που αλλάζουν όχι μόνο το ρου της δικής μας ιστορίας αλλά και τον ρου της ιστορίας άλλων λαών.
 
Η ιστορία μας, σας διδάσκει τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε για να εξασφαλίσετε την ελευθερία σας και την ευημερία σας. Ψελλίζετε πάντα στα χείλη σας τους στοίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Στους στίχους αυτούς συνοψίζεται η αγωνιστική ελπίδα.
 
Η ευαισθησία και η λυρική αισιοδοξία του Ο. Ελύτη καταδεικνύουν την πορεία για την έξοδο από την κρίση. Και αυτή η έξοδος σηματοδοτείται από τη δημιουργικότητα του ατόμου, τη συλλογική ελπίδα και την ταυτόχρονη υπέρβαση των αγκυλώσεων που παράγει ο συγκεντρωτισμός και ο συνεπαγόμενος σημερινός κρατισμός.
 
Το μήνυμα του Ο. Ελύτη είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Τώρα μάλιστα που η προσπάθεια καθ’ υποταγής ενός λαού και μιας κοινωνίας είναι πράγματι «τιτάνια» που δυστυχώς ευρίσκει εγχώριους υποστηρικτές.
 
Η ελπίδα του ενός και η αγωνία της κοινωνίας συνταυτίζονται και αποτελούν το συνεκτικό ιστό της ελπίδας και της επανεκκίνησης της κοινωνίας και της οικονομίας.
 
Μην περιμένετε άλλο. Ξεδιπλώστε το ταλέντο σας. Κρύβετε μέσα σας, αρετές, δυνάμεις και ικανότητες τέτοιες που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Αρκεί να πιστέψετε στους εαυτούς σας. Είσαστε πηγή αστείρευτων δυνάμεων και πολυποίκιλων ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Έχετε υπέρτατο καθήκον ως γνήσια τέκνα του γένους των Ελλήνων που το εκπροσωπείτε επάξια αλλά και απέναντι στη λαμπρή και τρισχιλιόχρονη και πλέον ιστορία της πολύπαθης πατρίδας μας να ανυψώσετε το λάβαρο της ειρηνικής επανάστασης και να οδηγήσετε την μικρή μας Ελλάδα με την απέραντη όμως ιστορία της στους ενάρετους κύκλους της ανάπτυξης, της προόδου, της ευημερίας και της εθνικής ανάτασης.
 
Γρηγορείτε. Μπορείτε.
 
Εμείς οι μεγαλύτεροι, όσοι από μας «φάγαμε στ’ αλήθεια τη ζωή με το κουτάλι», ονειρευτήκαμε και οραματισθήκαμε ένα κόσμο καλύτερο να σας παραδώσουμε. Δυστυχώς όμως δεν ανταποκριθήκαμε ως οφείλαμε στο ταξίδι της δικής μας ζωής, να προβλέψουμε, να προλάβουμε και να αποτρέψουμε καταστάσεις που θα έφερναν δεινά σ’ όλους, κυρίως όμως σε σας, τη νέα γενιά και στις πιο ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες των Ελλήνων. Έτσι είμαστε ασυγχώρητοι πολλοί από εμάς σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί επιλέξαμε και δεχθήκαμε να ακούσουμε τις σειρήνες της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και όχι τις σειρήνες του συνετού και αξιόπιστου λόγου που συνιστούσαν και προέτρεπαν τη λήψη απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων για να μην οδηγηθούμε εδώ που σήμερα βρισκόμαστε.
 
Επιλέξαμε πολλοί από εμάς τον εύκολο και όχι τον δύσκολο δρόμο. Πατεράδες, μανάδες, παππούδες και γιαγιάδες επιλέξαμε να ζήσουμε προσωρινά πολύ καλύτερα απ’ ό,τι μας έπρεπε και δεν δείξαμε την αλληλεγγύη μας στη δική σας γενιά στο βαθμό που οφείλαμε. Έτσι εν τέλει πρωτίστως τιμωρήσαμε εσάς τα παιδιά και τα εγγόνια μας και δευτερευόντως τους εαυτούς μας. Το δικό μας μεγάλο λάθος, το δικό μας μεγάλο στραβοπάτημα και πάθημα ας γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για εσάς.
 
Μην επιτρέψετε ποτέ στις σειρήνες των ψεύτικων και ανέξοδων υποσχέσεων του ψεύτικου και ξύλινου, χωρίς περιεχόμενο και ουσία, δημαγωγικού λόγου, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να εκμαιεύσουν και υφαρπάξουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και μέσο τη στήριξή σας, προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και ικανοποίηση κρυφών και ευσεβών πόθων ορισμένων, που σε καμιά απολύτως περίπτωση δεν ταυτίζονται με το κοινό όραμα όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων.
 
Καταστήστε την Ελλάδα μας πρωταγωνίστρια και σημαιοφόρο των εξελίξεων κάθε λογής. Το αθάνατο διαχρονικό ελληνικό πνεύμα να σας φωτίζει, να σας οδηγεί και να σας εμπνέει στο διάβα της δικής σας ζωής, διανθίζοντάς την με υψηλά επιτεύγματα σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής σας δράσης.
 
Ευχή όλων μας με τη χαραυγή της νέας χρονιάς του 2018, είναι να κατακτήσετε την κορυφή σε όλα τα επίπεδα και δράσεις της ελληνικής κοινωνίας.
 
Κυνηγήστε το όνειρό σας και οραματιστείτε ένα καλύτερο αύριο που σας περιμένει. Γίνεται οι σύγχρονοι ήρωες της αθάνατης ελληνικής φυλής. Τολμήστε εκεί που οι άλλοι δεν μπορούν. Αυτό είναι προνόμιο μόνο δικό σας, προνόμιο των Ελλήνων και αποδείξτε σ’ όλους τους άλλους λαούς τι σημαίνει αθάνατο ελληνικό πνεύμα και τι σημαίνει ελληνική ψυχή, ελληνικό ταλέντο, ελληνικό ταμπεραμέντο. Έχετε πάντα στην ψυχή και στην καρδιά σας την πατρίδα μας, το υψηλότερο και αγνότερο ιδανικό όλων και να είστε σίγουροι ότι πάντα θα βαδίζετε στο φως, γιατί Ελλάδα σημαίνει φως.
 
 

Ο Κωνσταντίνος Μ. Μορφακίδης είναι Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.