Ο δρομος για την εθνικη Συνδιασκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ περασε απο την Κομοτηνη

Με θέμα το ιδεολογικό σχήμα της παράταξης πραγματοποιήθηκε η 4η προσυνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Ο δρόμος προς την Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου στην Αθήνα πέρασε και από την Κομοτηνή, με την 4η Προσυνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου και είχε ως θεματικό άξονα το ιδεολογικό σχήμα της παράταξης.
 
Σε αυτή τα μέλη της ΔΑΠ ΝΔΦΚ μίλησαν και συζήτησαν για την αναγκαιότητα της πολιτικοποίησης των στελεχών τους αλλά και για έναν νέο τρόπο λειτουργίας της παράταξης, βασισμένο στις σημερινές ανάγκες.
 
Άλλωστε στόχος των Προσυνδιασκέψεων είναι να διευρυνθεί η συμμετοχή των φοιτητών, μέσω καινοτόμων διαδικασιών και δράσεων προκειμένου να εξειδικευτούν οι προτάσεις που θα ψηφιστούν και θα παρουσιαστούν στην επερχόμενη Εθνική Συνδιάσκεψη.
 
Ήδη έχουν γίνει προσυνδιασκέψεις στη Θεσσαλονίκη για τα θέματα του ασύλου και της ανομίας που επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο, του Ηρακλείου για τη σύνδεση των μεταπτυχιακών με την αγορά εργασίας, και αυτό της Μυτιλήνης σε σχέση με την εκπροσώπηση των φοιτητών, ενώ στις επόμενες θα αναλυθούν και άλλοι άξονες, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η πανεπιστημιοποιήση των ΤΕΙ.
 
Ομιλητές στην προσυνδιάσκεψη ήταν ο κ. Χρήστος Μορφακίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος κοινωνικής διοίκησης και πολιτικής επιστήμης του ΔΠΘ, η κ. Ελένη Χατζή, μέλος της ΝΟΔΕ Ροδόπης στον τομέα παιδείας και ο κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, πρώην βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ.
 
 

Επικαιροποίηση προγραμμάτων και όχι νέα τμήματα 

Το παρόν στην Προσυνδιάσκεψη έδωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Κώστας Δέρβος, ο οποίος τόνισε πως πήραν την τολμηρή απόφαση για την Εθνική συνδιάσκεψη μετά από 22 χρόνια για τα ΑΕΙ και 12 χρόνια για τα ΤΕΙ, θέλοντας να διαμορφώσουν και να δημιουργήσουν ένα νέο αφήγημα.
 
«Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα φοιτητική παράταξη που να είναι σύμφωνη με τις επιταγές των καιρών και τα θέλω των φοιτητών» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ δίνει έμφαση στη νεολαία της, ενώ ο πρόεδρος της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως στις επόμενες εκλογές θα υπάρχει ένας νέος σε κάθε ψηφοδέλτιο.
 
Ο κ. Δέρβος σημείωσε πως η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΤΕΙ έχει ως σκοπό της την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, όμως θεωρεί πως αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους όρους, να μην αλλάξει δηλαδή απλά η ονομασία, αλλά η αλλαγή να έχει μια εφαρμογή και στην αγορά εργασίας, που είναι και το σημαντικότερο ζήτημα.
 
Σχολιάζοντας δε την ίδρυση νέων τμημάτων, η οποία ανακοινώνεται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια γενικότερη αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού χάρτη, με τμήματα που, αν χρειαστεί, θα συγχωνευτούν ή θα μετακινηθούν, με το σημαντικότερο να θεωρεί όχι την ίδρυση νέων σχολών, αλλά την επικαιροποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων των ήδη υφιστάμενων σχολών.
 
«Εμείς δεν πιστεύουμε ότι χρειάζονται νέα ιδρύματα χρειάζεται επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών» σημείωσε, τονίζοντας πως στις προσυνδιασκέψεις έχουν ακουστεί αρκετά τολμηρές προτάσεις, ακόμα και για μείωση εισακτέων, κάτι το οποίο η ΔΑΠ ΝΔΦΚ «φιλτράρει» αν θα το υιοθετήσει.
 
 

Αναγκαία η συμμετοχή στα κοινά 

Την άποψή του για το ρόλο των νέων στην πολιτική κατέθεσε από τη δική του οπτική ο κ. Χρήστος Μορφακίδης. Τόνισε δε πως είναι γνωστοί οι λόγοι που θα πρέπει να μπαίνει κανείς στην πολιτική, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι νέοι θα συμμερίζονται τις ευγενείς φιλοδοξίες παλαιοτέρων γενεών και όχι τα αρνητικά ελατήρια που είχαν πάλι κάποιοι εκ των παλαιοτέρων.
 
«Οι νέοι είναι το μέλλον του τόπου» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως για τους αρχαίους Έλληνες, όπως αναφέρει και ο Θουκυδίδης, με το στόμα του Περικλή, όποιος δεν συμμετείχε στα κοινά δεν θεωρούνταν απλώς απράγμων, αλλά αχρείος.
 
Η συμμετοχή βέβαια στα κοινά, τόνισε, δεν σημαίνει ένταξη σε κάποιο πολιτικό φορέα, παρόλο που και αυτή είναι ευκταία, αλλά είναι ποικιλότροπη και αυτό επιδίωξε να παρουσιάσει.
 
 

Νέες ελπίδες και όραμα 

Στόχος της προσυνδιάσκεψης, σημείωσε η κ. Ελένη Χατζή, είναι να υπάρξει ένας επανακαθορισμός της ιδεολογίας της παράταξης, ώστε να περάσει το μήνυμα της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης παράταξης στους φοιτητές.
 
Η παράταξη έχει να προτείνει πολλές λύσεις στα θέματα που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και την ελληνική κοινωνία γενικότερα, με στόχο να αποκτήσουν τα νέα παιδιά ιδέες, όραμα, ελπίδα, αλήθειες και ρεαλισμό, σημείωσε.
 
Άλλωστε σκοπός τους είναι να υπάρξει μια συσπείρωση των φοιτητών, μια ενημέρωση και μια συμμετοχική διαδικασία, ώστε οι ίδιοι να ενημερωθούν, να μάθουν και να γίνουν ενεργοί φοιτητές, ώστε να ανασχεθεί η υποβάθμιση της παιδείας και να δημιουργηθεί ένας φραγμός στη φυγή των πτυχιούχων στο εξωτερικό. 

Υπονομεύει τη δημοκρατία η αποπολιτικοποίηση 

Την άποψη πως το θέμα της επανιδεολογικοποίησης της πολιτικής στη σύγχρονη εποχή είναι ιδιαιτέρα σημαντικό, εξέφρασε ο κ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, τονίζοντας πως ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι πρέπει να γίνει αυτό.
 
Το φαινόμενο της ραγδαίας αποπολιτικοποίησης των τελευταίων ετών, οδήγησε σχεδόν το 50% των πολιτών να απέχουν από τα δρώμενα και να αποστασιοποιούνται από την πολιτική, είναι ένα φαινόμενο που υπονομεύει τη δημοκρατία, τόνισε, και εκτρέφει φαινόμενα ακραίου λαϊκισμού τα οποία είναι επικίνδυνα για το μέλλον του τόπου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.