Μια γυναικα πισω απο το τιμονι μηχανης

Ιωάννα Πουρνάρα «Οι μοτοσικλετιστές βλέπουν τις γυναίκες μοτοσικλετίστριες με πολύ αγάπη και τις αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστές»

Στην αποδοχή που έχουν βρει οι γυναίκες στο χώρο της μοτοσυκλέτας, την οποία ακόμα και σήμερα δύσκολα βρίσκουν αλλού, στάθηκε η κ. Ιωάννα Πουρνάρα.
 
Και αυτή θα πρέπει να ξέρει, γιατί έχει αγαπήσει τη μηχανή από μικρή, και σήμερα είναι πρόεδρος του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Κομοτηνής, ο οποίος στις Κυκλώπειες διαδρομές που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι, έχει εντάξει και την Επίσημη Συγκέντρωση Γυναικών Μοτοσικλετιστριών, μια εκδήλωση αφιερωμένη ειδικά στις γυναίκες μοτοσικλετίστριες.
 
Ο λόγος στην ίδια όμως για τις μοτοσικλετιστικές της εμπειρίες και την αντιμετώπιση από το έτερο φύλο …
 
ΠτΘ: Τι σημαίνει η ημέρα της γυναίκας για εσάς;
Ι.Π.: 
Η μέρα της γυναίκας αποτελεί σύμβολο του ότι οι γυναίκες, μετά από αγώνα πολλών ετών, κατόρθωσαν να αποκτήσουν κάποια δικαιώματα, προσπαθώντας και κατορθώνοντας να αποκτήσουν ισότητα, το οποίο μπορεί να είναι και παγίδα.
 
Και αυτό γιατί μπορεί μέχρι ένα σημείο να αποκτήσαμε ισότητα με τους άνδρες, εργασιακά και σε άλλα πεδία, συνεχίζοντας όμως να επωμίζεται πέρα από το πλήρες ωράριο που απαιτείται από ένα άνδρα, και όλο το υπόλοιπο ωράριο στο σπίτι, με μικρή βοήθεια, πέρα ελαχίστων εξαιρέσεων, από τους συζύγους, κάτι στο οποίο νομίζω ότι θα συμφωνήσουν οι περισσότερες από τις γυναίκες.
 
Αν αναλογιστούμε ποιος ήταν ο ρόλος της γυναίκας πριν από 100, 80 και 50 χρόνια πριν, όταν δεν μπορούσαν να δουλέψουν και ήταν κλεισμένες στο σπίτι, ήταν πολύ δύσκολο, έχουμε κάνει πολλά βήματα από τότε.
 
ΠτΘ: Είναι εύκολο για μια γυναίκα να μπει σε ένα σχετικά ανδροκρατούμενο χώρο όπως η μηχανή;
Ι.Π.:
Σε όλους τους τομείς, τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες έχουν επιδείξει αξιοζήλευτες ικανότητες και καταφέρνουν να διακριθούν σε πάρα πολλούς τομείς, πολλές φορές και καλύτερα από τους άνδρες.
 
Οι γυναίκες από πολύ παλιά είχαν αγκαλιάσει τη μοτοσυκλέτα, που ήταν πιο τολμηρές και πήγαιναν κόντρα στο κατεστημένο, όμως πλέον είναι πολλές αυτές που χρησιμοποιούν την μηχανή, γιατί πέρα των άλλων είναι πιο εύχρηστη και πιο ευκίνητη, ιδιαίτερα μέσα τις πόλεις.
 
Δυστυχώς δεν υπάρχουν γυναικεία μοντέλα μοτοσυκλέτας, και με δεδομένο ότι πολλές φορές αυτές είναι πιο μικροκαμωμένες από τους άντρες, αυτό είναι μια επιπλέον δυσκολία που πρέπει να υπερκεράσουν, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα μοντέλα.
 
Όμως η μοτοσυκλέτα είναι θέμα ισορροπίας και αγάπης, γιατί είτε την ερωτεύεσαι είτε σου είναι αδιάφορη, νομίζω δεν υπάρχει μέσος όρος.
 
ΠτΘ: Ποια η εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια ως μοτοσικλετίστρια;
Ι.Π.:
Δεν ξέρω αν η μοτοσυκλέτα είναι ο μοναδικός χώρος στον οποίο οι γυναίκες αναβάτισσες αντιμετωπίζονται με σεβασμό, γιατί οι μοτοσικλετιστές τις βλέπουν με πολύ αγάπη και τις αντιμετωπίζουν ως ξεχωριστές, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις στο δρόμο, μιας και στα αυτοκίνητα έχουν επικρατήσει κάποια αρνητικά στερεότυπα για τις οδηγούς.
 
Στο χώρο της μοτοσυκλέτας υπάρχει σεβασμός, γιατί αντιλαμβάνονται την ανισότητα που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα, που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα για να οδηγήσει ένα όχημα που είναι φτιαγμένο για την μάζα, το ύψος και τη μυϊκή δύναμη ενός άντρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.