Aνθ’ ημων, ο εξ ημων Γιαννης Πανουσης

Της έκδοσης

Πάλι καλά, που ένας πρώην πρύτανης της Νομικής Σχολής και ένας δημότης της Κομοτηνής ‒επίτιμος‒, ήρθε και μιλώντας έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
 
Μιλώντας για τη νομική επιστήμη, τη θέση της στον κόσμο, τη γεωστρατηγική αξία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τις ανυπόστατες αιτιολογήσεις για την ανάγκη ίδρυσης μιας νέας τέταρτης νομικής, στους καιρούς που οι πτυχιούχοι της νομικής ασκούνται σήμερα ‒άξιοι καθόλα στον αγώνα για την επιβίωση‒ στο επάγγελμα του ντελιβερά.
 
«Μέσα στη γεωστρατηγική αστάθεια, το ΔΠΘ πρέπει να παίξει στρατηγικό ρόλο, να αναπτυχθεί σε όλη την ΑΜΘ, και όλοι οι αρμόδιοι να στοχαστούν το βάρος των άστοχων κινήσεών τους» ανέφερε συγκεκριμένα, χαρακτηρίζοντας χωρίς φόβο ‒κατακυρίαρχο σήμερα συναίσθημα‒ ως «άστοχες» τις ενέργειες των ιθυνόντων του υπουργείου Παιδείας, της ηγεσίας του οποίου προϊσταται, ως είναι γνωστόν, ο κ. Γαβρόγλου.
 
Και από την άλλη είπε αυτά που δεν λέει κανένας, μια και έχουμε καταντήσει κοινωνία μυγοχάφτηδων, ότι δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο για την παιδεία ούτε εκπαιδευτικό πρότυπο, κι ας υπάρχει κι αυτήν την τετραετία, όπως και κάθε άλλη προηγούμενη, σχέδιο υποτίθεται αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, καταδεικνύοντας περίτρανα την ποιότητά μας ως πολιτών, αφού δεν υπερασπιζόμαστε και δεν έχουμε θέση για τον μέγιστο συντελεστή προόδου ή οπισθοδρόμησης μιας κοινωνίας, τον εκπαιδευτικό της μηχανισμό.
 
Ανέφερε όμως και κάτι άλλο ο κ. Πανούσης, για έναν παραδοσιακό ρόλο της νομικής επιστήμης, και των επιστημόνων άρα που συναπαρτίζουν σήμερα τη Νομική Κομοτηνής,  που θεωρούμε ότι δεν συναποτελείται  από «μεσάζοντες», αφού οι νομικοί της ασκούν το βασικό τους καθήκον ελέγχοντας  την εξουσία και όχι θωπεύοντάς την.
 
 Εξάλλου ο ίδιος πήρε θέση εμμέσως και για το θέμα της ενοποίησης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το ΔΠΘ, αναφέροντας ότι «ακόμα και αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τα πανεπιστήμια για πελατειακούς λόγους, το κάνεις με σχεδιασμό, όχι με εμπνεύσεις», εκφράζοντας την προτίμησή του σε ένα Πανεπιστήμιο-δίκτυο, που θα καλύπτει όλη την περιφέρεια και θα αφορά σ’ ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα το οποίο θα καλύπτει όλες τις μορφές εκπαίδευσης: ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ και άλλες.
 
Αρα, ναι, οι πελατειακοί λόγοι είναι και στο κάδρο της κυβέρνησης «της πρώτης φοράς Αριστερά», και όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε, η μόνη διαφορά με την απόπειρα ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1990 που απετράπη ήταν ότι η αριστερά τότε ήταν μαζί με τους διαδηλώνοντες κατά της ιδρύσεως  4ης Νομικής, με πύρινο μάλιστα δημόσιο λόγο και αρθρογραφία.
 
Και είναι απολύτως σαφές ότι η τόση σιωπή απέναντι στις συστηματικές πράξεις απαξίωσης από το νυν Υπουργείο Παιδείας, του καθοριστικής σημασίας θεσμικού οργάνου ενός πανεπιστημίου, όπως η σύγκλητός του  –θεωρείται το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο  που έχει την ευθύνη του ακαδημαϊκού έργου του Πανεπιστημίου τόσο στον τομέα της διδασκαλίας όσο και στον τομέα της έρευνας– και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, που συναποτελείται και από εκλεκτές επιστημονικές ‒και ακέραιες σε ανθρώπινο επίπεδο‒ προσωπικότητες , τις οποίες συλλήβδην  ταυτοποιεί με την εγκαλούμενη από τον Υπουργό ηγεσία του  ‒έχει πολλές φορές δηλωθεί ότι δεν υπάρχει ποινική δίωξη του «φεύγοντος»‒  απαξιώνοντάς τες ως έναν βαθμό ‒μια και με τη στάση τους  μέχρι τώρα σ’ αυτήν κάτι θέλουν να υποδηλώσουν, αιτούμενοι, υποθέτουμε, τον σεβασμό προς το Δημοκρίτειο, το οποίο με αφοσίωση υπηρετούν, και τους ακαδημαϊκούς κανόνες‒,  πλήττοντας το Υπουργείο, συγχρόνως και βαναύσως, το κυριότερο, τον παραδοσιακό κώδικα του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. Κι αυτή η σιωπή  είναι, δυστυχώς,  και πρωτοφανής και απρόσμενη, αφού επιτελείται από συγγνωστούς υπερασπιστές, υποτίθεται, των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
 
Άραγε τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας και ακαδημαϊκός,  κ. Μπαλτάς π.χ., επ’ αυτού τι λένε;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.