Γνωριζω την πολη μας, αγαπω τον πολιτισμο της!

Μία νέα δράση για την ανάδειξη και τη διατήρηση των ιστορικών μνημείων της Κομοτηνής

Μία νέα δράση με σύνθημα «Γνωρίζω την πόλη μας, αγαπώ τον Πολιτισμό της!» πρόκειται να αγκαλιάσει η Κομοτηνή την ερχόμενη Τετάρτη. Η δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης «Europe Direct» Κομοτηνής και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.
 
Μέσω αυτής νέοι φοιτητές και μαθητές θα γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, συμβάλλοντας, ταυτόχρονα στη διατήρησή της. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι ανάγκες των εκδηλώσεων τυπώθηκε, λοιπόν, ένας τουριστικός χάρτης της Κομοτηνής, στον οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία και διαδρομές ιστορικού ενδιαφέροντος που θα ακολουθήσουν όσοι συμμετέχουν στην δράση. Για το πρόγραμμα και τους στόχους της πρωτοβουλίας  μίλησαν οι συντελεστές της σε συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στις 12 Μαρτίου. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Οι νέοι θα γνωρίσουν την πόλη και τον τόπο μας μέσα από πολλές δραστηριότητες»

Για την επικείμενη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης «Europe Direct» Κομοτηνής έκανε λόγο η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου. Η συνεργασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα», έκρινε, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει κατά την περίοδο των Ελευθερίων, ενώ θα δώσει την δυνατότητα σε νέους εθελοντές, αλλά και μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να γνωρίσουν την πόλη και τον τόπο μας μέσα από πολλές δραστηριότητες. 

240 μέχρι στιγμής οι συμμετοχές μαθητών από την Κομοτηνή 

Τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας κάλεσε να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων της Κομοτηνής με τη σειρά του ο κ. Γιάννης Σιγούρος, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης. Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στους «αυριανούς πολίτες», όπως τους χαρακτήρισε,  να διδαχθούν και να διδάξουν τους υπόλοιπους με σημείο αναφοράς μνημεία με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, καθώς και να καταγράψουν στοιχεία χώρων πολιτισμικής αναφοράς. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από 7 δημοτικά σχολεία της πόλης, είπε ο κ. Σιγούρος, ενημερώνοντας πως έως τώρα συμμετέχουν 14 εκπαιδευτικοί και 240 μαθητές και μαθήτριες, ενώ τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα εκτεθούν στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» σε μία μεγάλη δράση ανοικτή στο ευρύ κοινό. 

Λουΐζα Σαλτσίδου «Ο πολιτισμός μας αποτελεί κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς»

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή το 2018 που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έτος Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς, όπως δήλωσε τον λόγο παίρνοντας η κ. Λουΐζα Σαλτσίδου, υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» Κομοτηνής και έχει ως στόχο «να ανακαλύψουν οι νέοι την πολιτισμική κληρονομιά μας, αλλά και να συμβάλλουν στη διατήρησή της».
 
Με σύνθημα «Η Κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον» οι φοιτητές κ.κ. Δημήτρης Μαυρίδης, Βασίλης Τσαμούρης, Χρύσα Τσαχτσίδου, Γεωργία Καραμανώλη, Θεοδώτα Καφέ και Εύη Τσίγκα, οι οποίοι εργάζονται μέσω της πρακτικής τους στο Κέντρο θα στηρίξουν τους εκπαιδευτικούς στη διοργάνωση δράσεων, οι οποίες  περιλαμβάνουν βιωματικά παιχνίδια ρόλων μέσω των οποίων οι μικροί μαθητές να λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα δημιουργώντας με τη σειρά τους τις δικές τους ζωγραφιές και βίντεο.
 
Αναφερόμενη στην ανάγκη μίας τέτοιας δράσης στην Κομοτηνή, η κ. Σαλτσίδου κατέληξε πως «έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούμε ότι τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, αλλά και ακόμη τα παραδοσιακά επαγγέλματα και οι ιστορίες του τόπου μας αποτελούν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η κληρονομιά μας σήμερα έχει θετικό, αν και συχνά υποτιμημένο, πρόσημο στην κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής και τον διαπολιτισμικό διάλογο». 

Ένας χάρτης με τις πολιτιστικές διαδρομές της Κομοτηνής

 Για την προσπάθεια της ΔΚΕΠΠΑΚ, του Europe Direct και της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να φέρουν τους νέους κοντά στην πόλη μίλησε καταληκτικά η κ. Άρτεμις Τσολάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να αγαπήσουμε την πόλη μας είναι να νοιαστούμε για αυτήν και να συμμετάσχουμε στα δρώμενά της», είπε υποστηρίζοντας ότι πολλοί νέοι σήμερα δεν γνωρίζουν σημαντικά σημεία της.
 
Εξ ου  δημιουργήθηκε ένας τουριστικός και πολιτιστικός χάρτης της Κομοτηνής, που θα μοιραστεί σε όσους μαθητές συμμετάσχουν στη δράση. Νέοι και εκπαιδευτικοί πρόκειται να περπατήσουν πάνω στις διαδρομές αυτές, ενώ τα παιδιά θα νοιώσουν την χαρά της δημιουργικότητας, φτιάχνοντας ζωγραφιές και βίντεο. «Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να δούμε τα μνημεία της Κομοτηνής μέσα από τα δικά τους μάτια» , συμπλήρωσε η κ. Τσολάκη, «και, γιατί όχι, πώς τα φαντάζονται στο μέλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.