Νεο μοντελο για τον πρωτογενη τομεα ευαγγελιστηκε στη Ροδοπη ο Σ. Αραχωβιτης

Ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ περιόδευσε στην περιοχή

Μίλησε και για δυνατότητα αλλαγών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών μετά την έξοδο από την επιτροπεία
 
Περιοδεία σε οικισμούς της Ροδόπης πραγματοποίησε το Σάββατο 10 Μαρτίου ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.
 
Ο κ. Αραχωβίτης επισκέφτηκε το Φανάρι, τη Νέα Καλλίστη και άλλους οικισμούς όπου συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους, ακούγοντας τα προβλήματά τους και μεταφέροντας τις εξελίξεις σε ζητήματα που τους αφορούν.
 
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως το παραγωγικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα ανασχεδιάζεται επάνω σε μια διαφορετική βάση, με στροφή στην ανάδειξη και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. 

Αλλάζει η παραγωγική λογική 

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως επισκέψεις σαν και αυτή του Σαββάτου, είναι θετικές αφενός γιατί δίνεται η δυνατότητα για αμφίδρομη επικοινωνία περί των ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή αφετέρου γιατί προωθείται η επίλυση κάποιων ζητημάτων και η επικοινωνία από τα πάνω προς τα κάτω. «Βρισκόμαστε σε μια εποχή που το παραγωγικό μοντέλο της χώρας αρχίζει να μπαίνει σε μια παραγωγική βάση, σε μια σωστή λογική» σημείωσε, μιας και βρισκόμαστε μπροστά στον ανασχεδιασμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με ορίζοντα την εποχή μετά το 2020, και σε μια στροφή της ελληνικής γεωργίας προς την πραγματική παραγωγή, ξεφεύγοντας από το μοντέλο των επιδοτήσεων.
 
Αυτό φαίνεται, εκτίμησε ο ίδιος, και στην περιοχή της Θράκης, τόσο με την κλωστική κάνναβη όσο και με την προσπάθεια να υιοθετηθούν εξωστρεφείς νέες καλλιέργειες προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, όπως είναι η κλιματική αλλαγή. Για αυτό και θέλησε να συζητήσει απευθείας με ανθρώπους της παραγωγής, να τους μεταφέρει τα νέα δεδομένα και να τους μεταφέρουν τις απόψεις και τις δυνατότητές τους. 

Νέο μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα 

«Μέχρι τώρα το παραγωγικό μοντέλο ήταν σε μια λογική διαχείρισης, που μέχρι το 2014 ήταν και κακή, γιατί μόνο τη δεκαετία του 2000 έφυγε από την παραγωγή το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων» σημείωσε, τονίζοντας πως από το 2015, όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, έγινε, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, μια προσπάθεια να μαζευτούν όλα τα κακώς κείμενα.
 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφεί το 2016 ρεκόρ στις πληρωμές επιδοτήσεων, αποπληρώνοντας επιδοτήσεις που δεν είχαν πληρωθεί από το 2008, και πλέον πληρώνονται στην ώρα τους, χωρίς πρόστιμα και καταλογισμούς.
 
Όσο για το αναπτυξιακό κομμάτι, αυτό θα βασίζεται στην παραγωγή στο χωράφι, και όχι μόνο στις επιδοτήσεις, και αυτό θα προσπαθήσουν να χτίσουν από εδώ και πέρα, αντί του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε παλιότερα, το οποίο ανακύκλωνε το χρήμα. «Το νέο μοντέλο θα βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίησή του και την προστιθέμενη αξία που θα κερδίζει εδώ, και δένει ήδη με το υψηλό τουριστικό προϊόν το οποίο παράγει η χώρα» σημείωσε, καταδεικνύοντας πως το αγροτοδιατροφοτουριστικό σύμπλεγμα θα δώσει στη χώρα μας τη δυνατότητα να έχει πραγματική ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους. 

«Κλείνει το μάτι» στις φοροελαφρύνσεις 

Από τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα θα βγει από την επιτροπεία, και με καθαρή έξοδο όπως διαβεβαίωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών στο φορολογικό και το ασφαλιστικό.
 
Βέβαια θεωρεί ότι οι αγρότες είναι ευνοημένοι από τα αφορολόγητα που έχουν θεσπίσει σε επιδοτήσεις αλλά και εισόδημα, ενώ στο ασφαλιστικό θεωρεί πως, με την επιλογή να γίνει το ίδιο μοντέλο, όπως στους μισθωτούς, σταμάτησε η μείωση των συντάξεων, εισήχθη η εθνική σύνταξη για τους αγρότες, με την μεγάλη πλειοψηφία τους να βρίσκεται στο ελάχιστο ασφάλιστρο, και η μεγάλη πλειοψηφία να πληρώνει λιγότερα από ό,τι πλήρωνε.
 
Για το 10% των παραγωγών που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, υποσχέθηκε ότι μετά τον Αύγουστο, που θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και με δεδομένο ότι ο ΕΦΚΑ πηγαίνει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις για το μέγιστο όπως και για τον φορολογικό συντελεστή στα μεγαλύτερα εισοδήματα. 

Αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ 

Ο κ. Αραχωβίτης έκανε αναφορά και στο θέμα του ΕΛΓΑ, ο οποίος, σημείωσε, για πρώτη φορά το 2017 ξεκίνησε να πληρώνει ζημιές εντός του ίδιου έτους, όταν παλιότερα καθυστερούσε η αποπληρωμή των παραγωγών. Όμως από τις αποζημιώσεις, μόνο το 70% μπήκε ως προκαταβολή στους αγρότες, με το υπόλοιπο 30% να μένει στον αέρα, μιας και εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για το 2017.
 
Ο βουλευτής ήταν καθησυχαστικός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά αποθεματικά του ΕΛΓΑ, μιας και μπαίνοντας στη νέα χρονιά, έχοντας τις καινούριες εισπράξεις μέσω των οποίων θα εξοφληθούν οι παλιές οφειλές, με την ελπίδα ότι στη φετινή χρονιά δεν θα υπάρξει τόσο σημαντική ανάγκη πληρωμών από φυσικές καταστροφές. «Αυτή που πέρασε ήταν μια χρονιά που είχαμε αρκετές φυσικές καταστροφές, άρα οι ανάγκες του ΕΛΓΑ σε αποζημιώσεις ήταν και αυτές μεγάλες, και η φετινή, όπως εξελίσσεται, ελπίζουμε ότι θα είναι καλύτερη και από πλευράς εισπράξεων» σημείωσε.
 
Παραδέχτηκε παρόλα αυτά πως η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, που έχει φέρει τα τελευταία χρόνια πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση πολλές φυσικές καταστροφές, που θα πιέζουν κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Για αυτό όμως και έχουν ξεκινήσει τη διαβούλευση για την αλλαγή του κανονισμού του Οργανισμού, ο οποίος είναι αρκετά παλιός και θεωρείται πως δεν εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και καινούριες μεθόδους καλλιεργειών και των κλιματικών αλλαγών.
 
Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, υπάρχουν καλλιέργειες και περιοχές που είναι «δότες» που δηλαδή καταβάλλουν εισφορές και δεν χρειάζεται να λάβουν αποζημιώσεις, και άλλες που λαμβάνουν περισσότερα από όσα δίνουν. Κλασικό παράδειγμα είναι η κτηνοτροφία, που συμμετέχει με περίπου 15 εκ. ευρώ στο σύστημα, αλλά λαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στα 7-8 εκ. ευρώ, κάτι που θα πρέπει να έρθει σε μια ισορροπία, είτε με την αύξηση των καλύψεων προς τους κτηνοτρόφους είτε με τη μείωση των ασφαλίστρων είτε με ένα συνδυασμό αυτών. Για αυτό και κάλεσε όλους τους αγρότες να μπουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ και να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης. 

Περιμένοντας τα υπόλοιπα για τους επιλαχόντες νέους αγρότες 

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλαχόντων νέων αγροτών θα ενταχθούν τελικά στο πρόγραμμα.
 
Αυτή την περίοδο, υπενθύμισε, οι Περιφέρειες που δεν κάλυψαν τον προϋπολογισμό τους επαναπροκυρρήσουν το πρόγραμμα, και από τα υπόλοιπα των προϋπολογισμών τους, θα μοιραστούν.  Όπως τόνισε, ήταν καλό ότι υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες να μπουν στην παραγωγή, όμως δημιουργήθηκαν περισσότερες ανάγκες σε χρήμα και αυτό προσπαθούν τώρα να διορθώσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.