Πολλες ευχες, αλλα λιγες δεσμευσεις στη Δευτερη Διεθνη Συναντηση που διοργανωσε η ΓΣΕΒΕΕ

Ανέστης Βαφειάδης «Αν θέλουμε να στηριχθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό κόστος και το φορολογικό»

Συμμετοχή και από την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης είχαμε στη Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών, που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Οικονομική Δημοκρατία και ΜμΕ», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου.
 
Από την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης βρέθηκαν εκεί ο πρόεδρος κ. Ανέστης Βαφειάδης, μαζί με τους Νίκο Ευκαρπίδη, Σάκη Δεμίρη και Γρηγόρη Τζενετίδη.
 
Την έναρξη του συνεδρίου έκανε, για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ στο συνέδριο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά αλλά και άλλοι πολιτικοί και εμπορικοί φορείς.
 
 


Εξαγγελίες από όλους, αλλά περιμένουν το αποτέλεσμα οι επαγγελματίες 

Ο κ. Βαφειάδης σημείωσε πως παρόλο που ακούστηκαν αρκετές υποσχέσεις, για μείωση της φορολογίας και στήριξη των επαγγελματιών, δεν βγήκαν ούτε σοφότεροι, ούτε πιο αισιόδοξοι από αυτό. «Στο δια ταύτα, ειδικά από τον πρωθυπουργό, δεν πήραμε καμία διαβεβαίωση. Αναγνώρισε τις προσπάθειες και ότι είναι ο χώρος που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, και απασχολούμε το 85% των ιδιωτικών υπαλλήλων είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» αποτίμησε ο κ.Βαφειάδης για να αντιτείνει όμως ότι δεν άκουσαν κάτι πιο απτό.
 
Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, υποσχέθηκε την ενίσχυση σε 100.000 μικρές επιχειρήσεις των 15.000 ευρώ, αλλά και τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στον δανεισμό μέσα από τη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα που σκοπεύουν να δημιουργήσουν. Όμως αυτό που χρειάζονται, για να εφαρμόσουν όλες αυτές τις προτάσεις, είναι κίνητρα, τα οποία, παρόλες τις κατά καιρούς υποσχέσεις, δεν εφαρμόζονται. «Αν θέλουμε να στηριχθούν πραγματικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό κόστος και το φορολογικό» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι κάτι που αναγνώρισαν όλοι όσοι μίλησαν, αν και περισσότερο από πλευράς της αντιπολίτευσης, οι οποίοι όμως από τη θέση τους, τόνισε, είναι ευκολότερο να διαπιστώνουν και να κάνουν εξαγγελίες.
 
Παρόλα αυτά θεωρεί πως και μόνο η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στο συνέδριο, δείχνει ότι αναγνωρίζεται πως η μικρή επιχείρηση είναι η καρδιά της ελληνικής οικονομίας.
 
 

Στήριξη από την ΕΕ στις ΜμΕ 

Πέρα από το πολιτικό κομμάτι βέβαια, στο συνέδριο πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πάνελ, στα περισσότερα από τα οποία δόθηκε βάρος στις συνέργειες και τα clusters, με πολλούς ομιλητές να εξηγούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να μειώσουν το κόστος των επιχειρήσεών τους.
 
Επίσης ο κ. Βαφειάδης στάθηκε και σε μια σειρά από συμπεράσματα του συνεδρίου όπως είναι η αναφορά ότι οι 9 στις 10 επιχειρήσεις πλέον έχουν οφειλές, είτε στους ασφαλιστικούς φορείς είτε στην εφορία. Κι ακόμη η μεγάλη δυστοκία που ζουν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας τους τελευταίους μήνες, δεν είναι τόσο εμφανής στον νότο, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στον τουρισμό, αλλά και στην μεγαλύτερη εξωστρέφεια, που είχε δημιουργηθεί και από παλιότερα, στις επιχειρήσεις τους. Τέλος ένας ακόμα παράγοντας είναι και η γειτνίαση με τα γειτονικά κράτη, όπου υπάρχει διαφυγή εισοδήματος, αποδυναμώνοντας τις επιχειρήσεις.

 

Πολλαπλά προβλήματα για τους επαγγελματίες 

Ακολούθησε η 50η Γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, όπου συζητήθηκαν θέματα τα οποία έχουν δημιουργήσει προβλήματα για τους επαγγελματίες, όπως η μη θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, ιδιαίτερα μετά την υποχρεωτικότητα των POS, αλλά και ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπου αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων με τα κριτήρια που υπάρχουν.
 
Για αυτό και τονίστηκε, σημείωσε ο κ. Βαφειάδης, πως θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια, αν η κυβέρνηση θέλει να έχει επιχειρήσεις που να βοηθηθούν από αυτές τις ρυθμίσεις. 

Ισχνή η παρουσία της Ροδόπης στην Food expo 

Λόγω της παρουσίας τους στην Αθήνα η αντιπροσωπεία της ΟΕΒΕΣ, άδραξε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Food expo, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων στην Ελλάδα, όπου διαπίστωσε, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη ότι στην περιοχή μας είμαστε δυστυχώς πάρα πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Ενώ υπάρχουν οι ανάλογες επιχειρήσεις, δεν είναι στο κέντρο των εξελίξεων και στη συζήτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά, για αυτό και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους, πιέζοντας τους φορείς να δώσουν κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής μας να συμμετέχουν στις εκθέσεις.
 
Άλλωστε σε αυτές υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, και από επιχειρήσεις εντός και εκτός των συνόρων, και η επαφή με αυτούς θα μπορούσε να δώσει μια εξωστρέφεια.
 
Βέβαια υπήρχε παρουσία από τη Ροδόπη, από τα τυροκομικά Δουκίδη, που είχαν δικό τους περίπτερο, ενώ δικό του περίπτερο είχε και ο επιχειρηματίας Ομέρ Χασάν, που έχει την επιχείρηση Extra Cash & Carry. Αυτές ήταν η μοναδική εκπροσώπηση από την περιοχή μας, ενώ στο περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ, σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, δεν εντόπισαν κάποια επιχείρηση από τη Ροδόπη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.