Τα «Αλικα Κοκκινα» της Μαριας Τολουδη παρουσιαζονται στην Κομοτηνη

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου στη Λέσχη Κομοτηναίων

Η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης, η Κάπα Εκδοτική και ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Τολούδη «Άλικα Κόκκινα».

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί, παρουσία της συγγραφέως, την Πέμπτη 15 Μαρτίου και ώρα 19:00 στον 2ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Μιχάλης Αναστασιάδης, Φιλόλογος
– Γεωργία Ντεμίρη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΤΕΦ-ΔΠΘ
– Χρήστος Χατζηπέμου, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης.

Την εκδήλωση συντονίζει η Νατάσσα Βαφειάδου, εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης». 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

48 ιστορίες με τόπο ή χωρίς. Του σήμερα και του χθες.

Εικόνες που άφησες ή προσπέρασες αλλά τις κουβαλάς μέσα σου. Της λογικής αλλά και του άλογου του μικρού τόπου. Χαρακτήρες που ίσως είσαι εσύ, οι πριν από σένα, οι γύρω σου. 

Χαρακτήρες που τη ζωή τους άλλοι καθόρισαν· και εσύ κι εγώ μέρος αυτού του σήμερα.

Στις μικρές λεπτομέρειες η ομορφιά της ζωής, αλλά και του βιβλίου. Είναι η ψευδαίσθηση, η αποδοχή ή μη, ο ανικανοποίητος έρωτας, το ακυρωμένο όνειρο, η αδικία, το γιατί, ό,τι βασανίζει τους χαρακτήρες.

Ελευθερία, επιθυμία, μνήμη, ανάγκη, επιβίωση· λέξεις που σε/με καθορίζουν, υφάδια ζωής.

Ιστορίες σύντομες όπως οι εικόνες. Σύντομες όπως η ζωή ανάμεσα σε ανάσες. 

Η Μαρία Τολούδη 

Η Μαρία Τολούδη ζει στην Αλεξανδρούπολη, όπου γεννήθηκε το 1953. Μετά το γυμνάσιο, παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας Τέχνης στην Οξφόρδη για δύο χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και έζησε για πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος της δεκαετίας του '70 επέστρεψε στη Αλεξανδρούπολη με το σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, και λίγα χρόνια αργότερα προσλήφθηκε ως δημόσιος υπάλληλος στη Νομαρχία Έβρου. Αρχικά εργάστηκε στο τομέα επιμόρφωσης ενηλίκων με θέματα την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την διασυνοριακότητα, την στήριξη μειονοτικών ομάδων, την προστασία των βιοτόπων του νομού, και την αειφορία γενικότερα. Περίπου την ίδια περίοδο και για 2-3 χρόνια εμφανίστηκε σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα στο κρατικό ραδιόφωνο (ΕΡΑ) με θέμα της εκπομπής την τοπική παράδοση και την ισότητα των φύλων.

Σε συναντήσεις της με τους ντόπιους στα χωριά της περιοχής άκουσε συχνά πολλές ιστορίες από το στόμα των ηλικιωμένων για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στα χωριά και τις συνήθειες τους και τα έθιμα. Οι ιστορίες εκείνες την ενέπνευσαν βαθιά και πήρε αργότερα την απόφαση να τις καταγράψει σαν σύντομα αφηγήματα. Έχει γράψει περίπου εκατό μέχρι στιγμής, με στόχο να περάσει αυτή την κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Μεταξύ του 1995 και το 2008 συμμετείχε στην διοργάνωση των ετησίων Πανελληνίων Δημοσιογραφικών Συνεδρίων στη Σαμοθράκη.

Από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας δημοσίευσε συχνά αφηγήματά της στο περιοδικό «Περιωδικό της πόλης” (Alpha Media Group). Τέλη του 2011 δημοσίευσε επίσης μερικά από τα έργα της (διηγήματα, χρονικά, ποιήματα), σε μορφή έντυπων και ηλεκτρονικών βιβλίων. Τα αφηγήματα και ποιήματά της, συχνά με χρήση τοπικής διαλέκτου από τον Έβρο, είναι συναισθηματικά, σε συμπυκνωμένη γραφή, με έμφαση που δημιουργείται από τις συχνές αλληλουχίες ρημάτων, ουσιαστικών ή επιθέτων και με ιδιαίτερο πάθος. Πράγματι, το πάθος και η αναζήτηση “ψυχής” σε έμβια ή μη είναι βασικά στοιχεία της προσωπικής της φιλοσοφίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.