Αιχμες σχετικα με τη διημεριδα για την εκπαιδευση της μειονοτητας

Από τον Στ. Μακρυγιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης

Γραπτή δήλωση κοινοποίησε ο κ. Στέφανος Μακρυγιάννης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης-Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ, αφήνοντας αιχμές περί «προχειρότητας» για τη διοργάνωση του συνεδρίου για τη μειονοτική εκπαίδευση την ευθύνη του οποίου είχε η ΔΟΕ. 

Συγκεκριμένα ο κ. Μακρυγιάννης αναφέρει στη γραπτή του δήλωση: 

«Οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ από το 2015 προτείναμε και έκτοτε ζητούσαμε επιτακτικά την πραγματοποίηση επιστημονικού συνεδρίου για την εκπαίδευση της μειονότητας στο περιβάλλον συνύπαρξής της με την πλειονότητα.
 
Θεωρούμε ότι στο περιβάλλον της καπιταλιστικής κρίσης, στη συγκυρία λεηλασίας της εργαζόμενης πλειοψηφίας από τις διαδοχικές κυβερνήσεις, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ την εργοδοσία και το κεφάλαιο είναι αναγκαία για τόσο για τη μειονότητα όσο και για την πλειονότητα η συζήτηση αυτή.  Η εργαζόμενη πλειοψηφία χωρίς διαχωρισμούς σε θρησκεύματα και γλώσσες έχει τις ίδιες ανάγκες και δικαιώματα που πρέπει να διασφαλιστούν χωρίς διακρίσεις.
 
Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης καταθέσαμε από το 2015 αναλυτική και συγκεκριμένη πρόταση για την πραγματοποίηση τέτοιου συνεδρίου, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή στο Σύλλογο ΠΕ Ροδόπης. Καταθέσαμε επίσης δύο επιπλέον αναλυτικές προτάσεις εξειδίκευσης. Οι προτάσεις αυτές αφορούσαν:
 
~ τις θεματικές ενότητες που έπρεπε να περιλαμβάνονται στο συνέδριο για να είναι πλήρες και να οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα με πιθανούς εισηγητές από το χώρο των πανεπιστημίων αντίστοιχα.
~ το μοντέλο συμμετοχής των εκπαιδευτικών με κανονικές εισηγήσεις που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη της δουλειάς και έρευνας των ανθρώπων της τάξης με την τελική δημοσίευσή τους σε τόμο του Επιστημονικού Βήματος της ΔΟΕ.
 
Οι προτάσεις αυτές έγιναν επίσης αποφάσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ροδόπης και στάλθηκαν στη ΔΟΕ που εν τω μεταξύ (Γενάρη του 2018) αποδέχτηκε το εγχείρημα και ανέλαβε την προετοιμασία του.
 
Προτείναμε επίσης να προσκληθούν εκπαιδευτικοί φορείς της μειονότητας πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ενώ είναι αρχή κάθε επιστημονικού συνεδρίου η πρόσκληση όλων των σχετιζόμενων με το αντικείμενο πόσο μάλλον που το συνέδριο αφορά την εκπαίδευση της μειονότητας.
 
Χθες, 12-3 δημοσιεύτηκε επιτέλους το πρόγραμμα της διαδικασίας αυτής όπως οργανώθηκε από τη ΔΟΕ. Αμέσως μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα παρακάτω:
 
α) Το «συνέδριο» έχει μετονομαστεί σε διημερίδα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις προετοιμασίας επιστημονικού συνεδρίου. Για αυτό άλλωστε πανεπιστημιακοί εισηγητές που είχαν αρχικά δεχτεί να συμμετάσχουν υπαναχώρησαν ενώ άλλοι διαπιστώνοντας τα ελλείμματα προετοιμασίας δεν δέχτηκαν καθόλου.Οι παραμένοντες εισηγητές δεν εκπροσωπούν όλα τα επιστημονικά – ιδεολογικά ρεύματα με ενασχόληση στο ζήτημα της μειονότητας. 
 
β)Προσκλήθηκαν εξαιρετικά καθυστερημένα εκπαιδευτικοί φορείς της μειονότητας χωρίς να έχουν επαρκή χρόνο να προετοιμαστούνκαι χωρίς ισότιμη συμμετοχή δηλαδή η πρόσκληση ήταν προσχηματική.Όσες διαφωνίες και αν υπάρχουν μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων σε μια ανοιχτή διαδικασία πρέπει να μπορούν όλοι να παρουσιάσουν τις απόψεις τους με ισότιμο τρόπο.
 
γ) Ήταν μέχρι τελευταία στιγμή ορατή η κατεύθυνση για αποκλεισμό ή έστω περιορισμό των εκπαιδευτικών της τάξης: Μέχρι 9/3 η πλειοψηφία της ΔΟΕ δεν έκανε καν συζήτηση για εισηγητές εκπαιδευτικούς. Δεν είχε εκδοθεί αναλυτικό πρόγραμμα μέχρι και τις 11/3, δεν είχαν ζητηθεί εισηγήσεις τους και δεν συμπεριλήφθηκαν ως ομιλητές παρά μόνο όταν είχε αλλάξει ο χαρακτήρας και ο τίτλος του συνεδρίου σε διημερίδα.
 
Η τελική συμπερίληψη κάποιων εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα είναι φυσικά θετική αλλά ταυτόχρονα μερική καθώς λίγοι εργαζόμενοι μπορούν να ετοιμάσουν επιστημονική εισήγηση τελευταία στιγμή. Ακόμα και εκπαιδευτικοί που ήταν έτοιμοι για εισήγηση αποφάσισαν πως δε θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία.
 
δ) Η διημερίδα δεν περιλαμβάνει πλέον στρογγυλές τράπεζες ανά θεματική ενότητα (που θα πολλαπλασίαζαν το χρόνο συζήτησης και τους εισηγητές) όπως αυτές είχαν προταθεί από το Σύλλογό μας με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων και οι οποίες ήταν αναλυτικά:

  • Αναλυτικό πρόγραμμα δημόσιου και μειονοτικού σχολείου ώστε να καλύπτονται οι μορφωτικές ανάγκες όλων των μαθητών.
  • Υπάρχον νομικό πλαίσιο και εκπαιδευτικά δικαιώματα.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης – ξένης γλώσσας σε πολύγλωσσο – δίγλωσσο περιβάλλον.
  • Οργάνωση και λειτουργία δημόσιων και μειονοτικών δημοτικών σχολείων και δημόσιων νηπιαγωγείων της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. 

Συνεπώς:
~ η διαδικασία έχει φτωχύνει επιστημονικά και παιδαγωγικά με κίνδυνο να γίνει εκμεταλλεύσιμη από πολιτικούς – κομματικούς – ιδεολογικούς κύκλους του ρατσισμού και των εθνικισμώνμε στοχεύσεις άλλες από τηβελτίωση της εκπαίδευσης των μαθητών πλειονότητας και μειονότητας πόσο μάλλον που σε τίτλο εισήγησης εμφανίζεται η φράση «ενσωμάτωση των μουσουλμάνων» που παραπέμπει σε αφομοιωτικά μοντέλα εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι σε μοντέλα ισότιμης συνεκπαίδευσης.
 
~ η διαδικασία όπως θα πραγματοποιηθεί δε μπορεί να οδηγήσει σε επιστημονικά συμπεράσματα αλλά μόνο σε παράθεση απόψεων όσων συμμετέχουν. Θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει το έναυσμα για μια σοβαρή απόπειρα διοργάνωσης συνεδρίου το επόμενο διάστημα με αποτελεσματική προετοιμασία και ισότιμη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών φορέων και των επιστημονικών ρευμάτων.
 
Σε κάθε περίπτωση η παιδαγωγική και συνδικαλιστική συλλογικότητα της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης αρνείται να ρίξει νερό στο μύλο των εθνικισμών και του ρατσισμού και αντίθετα τάσσεται στον αγώνα ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ανάγκες, στον αγώνα για το σχολειό των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις στην κάλυψη των μορφωτικών τους αναγκών και την άσκηση των εκπαιδευτικών τους δικαιωμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.