Στις 25 Μαιου αλλαζει η διαχειριση των προσωπικων δεδομενων για τις επιχειρησεις

Με πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν με τον νέο Κανονισμό της Ε.Ε.

Να ενημερωθούν για τις αλλαγές που επιφέρει στο νομικό πλαίσιο ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προσωπικά δεδομένα, είχαν την ευκαιρία επιχειρηματίες της περιοχής που βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 14 Μαρτίου στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. 

Αντώνης Γραβάνης «Είναι η αρχή από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων» 

«Θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή την εκδήλωση ούτως ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις μας να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα» εξήγησε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης για να αποκαλύψει πως «είναι η αρχή από μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων που θα κάνει το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο με μοναδικό σκοπό την άρτια και ολοκληρωμένη ενημέρωση των επιχειρηματιών και μελών του επιμελητηρίου μας, ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αντιξοότητες και τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής».          

Ευστάθιος Λιακόπουλος «Οτιδήποτε ταυτοποιεί ένα άτομο με συγκεκριμένη ιδιότητα είναι προσωπικό δεδομένο» 

Το έργο της ενημέρωσης ανέλαβε ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  Business Supporting Services.Ο νέος Κανονισμό Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2016 και καλούνται όλες οι επιχειρήσεις μέχρι τις 25 Μαΐου να έχουν κάνει όλες τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να αποφύγει εμπορικές ζημίες και ενδεχόμενα πρόστιμα» σημείωσε αρχικά ο ομιλητής, για να εξηγήσει ότι οι αλλαγές απευθύνονται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη.
 
Κρίσιμο στοιχεία διαχωρισμού των επιχειρήσεων είναι το είδος των προσωπικών δεδομένων που διαχειρίζονται αν είναι δηλαδή μόνο προσωπικά δεδομένα ή ταυτοχρόνως προσωπικά και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
 
Εισπρακτικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίας τηλεφωνίας, διαγνωστικά κέντρα που διαχειρίζονται θέματα υγείας, είναι σύμφωνα με τον ομιλητή μερικές μόνο κατηγορίες επιχειρήσεων τις οποίες αφορά  ο νέος κανονισμός «αλλά γενικότερα» έσπευσε να διευκρινίσει αφορά «όλες τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με ιδιώτες πελάτες».
 
Όσο για τα στοιχεία που θεωρούνται προσωπικά ο κ. Λιακόπουλος εξήγησε πως οτιδήποτε ταυτοποιεί ένα άτομο με συγκεκριμένη ιδιότητα, χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις θεωρείται προσωπικό δεδομένο από το ονοματεπώνυμο το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ μέχρι το φύλο, το θρήσκευμα, τις πολιτικές πεποιθήσεις.
 
Έτσι πλέον για να μπορεί μια επιχείρηση να διαχειρίζεσαι τα προσωπικά δεδομένα ενός προσώπου θα πρέπει να έχει τη γραπτή συγκατάθεσή του, η οποία θα είναι προσδιορισμένη χρονικά σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και επίσης θα ορίζεται και η διαδικασία καταστροφής  μετά το πέρας αυτού του διαστήματος.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, για όσες επιχειρήσεις δεν προσαρμοστούν στον νέο κανονισμό μέχρι τις 25 Μαΐου, τότε σε περίπτωση ελέγχου, μετά από αυτή την ημερομηνία, μπορεί να επιβληθούν και πρόστιμα τα οποία είναι δυνατόν να ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο μέχρι το  4% του τζίρου της επιχείρησης ή τα 20.000.000 ευρώ, όποιο ποσό είναι μεγαλύτερο.
 
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξαφνικά θα βγει μια Αρχή και θα βάζει πρόστιμα 20.000.000 ευρώ. Να μην πανικοβάλλουμε τις επιχειρήσεις. Βέβαια θα πρέπει ούτως ή άλλως να σκεφτούμε ότι είναι σωστό και πρέπον να προσαρμόσουμε τις επιχειρήσεις μας γιατί καλό είναι όντως να μην διαρρέουν τα δεδομένα των πελατών μας» επεσήμανε, κλείνοντας ο κ. Λιακόπουλος.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.