16 χρονια χελιδονισματα… και συνεχιζουν

Γιορτή της άνοιξης έχουν γίνει τα χελιδονίσματα, με εκατοντάδες παιδιά και… χελιδόνια να πλημμυρίζουν τους δρόμους της Κομοτηνής

Μπορεί η άνοιξη… να κράτησε μούτρα την Παρασκευή 16 Μαρτίου, και να μην έδειξε το φωτεινό πρόσωπό της, όμως αυτό δεν πτόησε εκατοντάδες παιδιά της Κομοτηνής, που για ακόμα μια φορά υποδέχτηκαν την έλευσή της, αναβιώνοντας και φέτος τα «Χελιδονίσματα» στους δρόμους της πόλης, σκορπώντας χαρά και φέρνοντας την άνοιξη στις καρδιές των Κομοτηναίων.
 
Τα χελιδονίσματα, που ξεκίνησαν πριν από 16 χρόνια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου και φέτος οργανώθηκαν από κοινού με τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, το Μουσικό Σχολείο και το Μουσικό Εργαστήρι «Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου, έφεραν μια ανάσα χαράς σε όλη την Κομοτηνή, μέσα από τα φωτεινά και νεανικά πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτή.
 

Από το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σχολείου, κρατώντας χελιδόνια με Μάρτη και καλαθάκια στολισμένα με κισσό, και ξεκίνησαν μια περιήγηση σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, τραγουδώντας τα κάλαντα της Άνοιξης με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.
 
Μπροστά από την πορεία, όπως κάθε φορά, ήταν η Άνοιξη, ντυμένη με μανδύα και στολισμένη με λουλούδια, ενώ ακολουθούσαν παιδιά του σχολείου με όργανα, που έπαιζαν ενώ όλοι οι συμμετέχοντες μοίραζαν σε όλη τη διαδρομή τα χαρακτηριστικά χάρτινα χελιδόνια που πλέον συμβολίζουν για τους Κομοτηναίους τον ερχομό της άνοιξης.
 

Στη συνέχεια, στην οδό Νικηφόρου Γρηγορά, μπροστά από το Βυζαντινό Φρούριο, ενώθηκαν με τα παιδιά από τα σχολεία της Κομοτηνής, και προχώρησαν προς την Πλατεία Ειρήνης, την οποία γέμισαν με γέλια και φωνές.
 
Εκεί ακούστηκαν τα «Χελιδονίσματα» και άλλα τραγούδια της άνοιξης με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, του Μουσικού Εργαστηρίου «Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου, και άλλων σχολείων της πόλης.
 
 

Ένα έθιμο που κρατά στο χρόνο 

Το έθιμο αυτό έλκει τις ρίζες του από το Βυζάντιο, οπότε και τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους να υποδεχτούν την άνοιξη με ξύλινα ομοιώματα χελιδονιών και πανεράκια με κισσό που συμβολίζει τη βλάστηση και την αναγέννηση της φύσης.
 
Αυτή ήταν η 16η χρονιά που βγαίνουν, γιορτάζουν και υποδέχονται την άνοιξη, σημείωσε η κ. Βιβή Χατζηγεωργίου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φρουρίου Κομοτηνής, και κάθε χρόνο με πάρα πολλή χαρά και τη συμμετοχή δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και φυσικά του Μουσικού σχολείου.
 

«Για εμάς η άνοιξη σημαίνει χαρά, παράδοση, τραγούδια, αισιοδοξία, ελπίδα και φυσικά παιδιά» επεσήμανε η ίδια χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως και φέτος ο σύλλογος δούλεψε για να βγάλει τα χελιδόνια, που μοιράστηκαν στα σχολεία, σε υπηρεσίες και σε όλο τον κόσμο.
 
Ευχαρίστησε δε τη ΔΚΕΠΠΑΚ, το Μουσικό Σχολείο, όλα τα σχολεία και τους δασκάλους που συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση, την τροχαία, την Tulip που τους προσέφερε καραμέλες, που μοίραζαν στα παιδάκια, αλλά και όλα τα μέλη τους και τους Κομοτηναίους που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα.
 

Την μετάβαση από τα χελιδονίσματα στην γιορτή της άνοιξης, που διαρκεί τρείς ημέρες, ξεκινώντας με τα χελιδονίσματα, και μέσα από ποιητικές και μουσικές δράσεις φτάνει στον χορό της «Ανθισμένης Αμυγδαλιάς» την Κυριακή, τόνισε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ , Νατάσα Λιβεριάδου, που τόνισε πως μέσα από αυτές τις δράσεις δίνουν ένα χρώμα στην πόλη και χαρά στα παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.