«Νερο… Πηγη ζωης»

Εθελοντική δράση από το Europe Direct το Σάββατο για την παγκόσμια ημέρα νερού

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, με την  εθελοντική ομάδα «Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής», σε συνάρτηση με την προτεραιότητα τρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2015-2019 με στόχο την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή βιωσιμότητα, διοργανώνουν σήμερα, Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, δράσεις με τίτλο «Νερό… Πηγή Ζωής», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. 
 
Έτσι το Σάββατο 17 Μαρτίου και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί Street Action στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, κατά την διάρκεια του οποίου οι εθελοντές του Κέντρου θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και θα απαντούν στα ερωτήματα των πολιτών. Επιπλέον, στον χώρο της δράσης, θα υπάρχει μία μικρή έκθεση από φωτογραφίες, οι οποίες θα απεικονίζουν την χρησιμότητα της εξοικονόμησης του νερού.
 
Επίσης το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μαρτίου και ώρα 17:00 στα γραφεία του Κέντρου, θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ νέων με εκπρόσωπο από την ΔΕΥΑΚ, τον κύριο Παπαδόπουλο Γιάννη, χημικό και μηχανικό, ο οποίος θα μας μιλήσει για τον κύκλο του νερού στο Δήμο Κομοτηνής, και τον κύριο Σωκράτη Γρηγορόπουλο από την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης. Επιπλέον, θα ακολουθήσει και προβολή ντοκιμαντέρ με τίτλο «Flow, for love of water 2008». 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 

Η παγκόσμια ημέρα νερού καθιερώθηκε με σχετική απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.
 
Το Νερό, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη:
 
• Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
• 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
• 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
• 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
• 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
 
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού για το 2018 είναι η «Φύση για το Νερό». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα worldwaterday.org, το φετινό θέμα διερευνά πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη φύση για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις του νερού του 21ου αιώνα.
 
Οι περιβαλλοντικές ζημίες, μαζί με την αλλαγή του κλίματος, οδηγούν σε κρίσεις που σχετίζονται με το νερό που παρατηρούμε σε όλο τον κόσμο. Οι πλημμύρες, η ξηρασία και η ρύπανση των υδάτων επιδεινώνονται από την υποβαθμισμένη βλάστηση, το έδαφος, τα ποτάμια και τις λίμνες.
 
Όταν παραμελούμε τα οικοσυστήματα μας, καθίσταται δυσκολότερο να παρέχουμε σε όλους το νερό που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να ευδοκιμήσουμε.
Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση έχουν τη δυνατότητα να λύσουν πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νερό. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερο με την «πράσινη» υποδομή και να την εναρμονίσουμε με την «γκρι» υποδομή, όπου είναι δυνατόν. Η φύτευση νέων δασών, η επανασύνδεση των ποταμών με τις πλημμυρικές περιοχές και η αποκατάσταση υγροτόπων, θα εξισορροπήσουν τον κύκλο του νερού και θα βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και τα μέσα διαβίωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.