«Τι μελλει γενεσθαι με τις θρησκευτικες σφαγες κατα την περιοδο του Κουρμπαν Μπαιραμ;»

Ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ προς τον Βαγγέλη Αποστόλου

Ερώτηση κατέθεσε την Πέμπτη ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, με την οποία ζητούνται απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένα θέμα που, μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά απασχολεί έντονα και ταλανίζει πολλούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας που προβαίνουν σε θρησκευτικές σφαγές ζώων στη διάρκεια της εορτής του Κουρμπάν Μπαϊράμ.
 
Όπως εξηγεί ο βουλευτής στην ερώτησή του όλα τα προηγούμενα χρόνια παρέχονταν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διευκολύνσεις διαγραφής των ζώων που σφάζονταν με τον τρόπο αυτό, κάτι όμως που έπαψε να συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο, με αποτέλεσμα πολλοί μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να απειλούνται με βαριά πρόστιμα στο πλαίσιο της πρακτικής ενός θρησκευτικού εθίμου. 

Για τον λόγο αυτό ζητά απαντήσεις από τον κ. Αποστόλου. 

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ:
 
«Η διενέργεια θρησκευτικής (λατρευτικού τύπου) σφαγής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των μουσουλμάνων συμπολιτών μας, γεγονός που διατυπώνεται και στην με αριθμό 92/2017 της 5ης Απριλίου 2017 γνωμοδότηση του ΣΤ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η τέλεση θρησκευτικών σφαγών  στην ελληνική έννομη τάξη σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της θρησκείας τους .
 
Κάθε χρόνο κατά την θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ στους τρεις νομούς της Θράκης, (Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης) σφάζεται, στις πλείονες των περιπτώσεων εκτός σφαγείων, ένας μεγάλος αριθμός ζώων  σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας.
 
Η έλλειψη επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων σφαγείων (λειτουργούν μόνο το σφαγεία Κομοτηνής ενώ στις Σάπες είναι κλειστά, σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ροδόπης),εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης της πολύ αυξημένης κίνησης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Η  απουσία επίσης από τα δημοτικά  σφαγεία της πιστοποίησης ΧΑΛΑΛ σύμφωνα με τις αρχές της θρησκείας, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην θρησκευτική σφαγή των ζώων.
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες    προς διευκόλυνση των πιστών μουσουλμάνων, με σεβασμό στην θρησκευτική εορτή και τα έθιμα που συνδέονται με αυτή, παρείχαν στους πιστούς δυνατότητα διαγραφής των μεγάλων –κυρίως- ζώων τους (βοοειδών) από το γενικό σύστημα, τα οποία σφάζονταν αποκλειστικά για θρησκευτικούς λόγους και σύμφωνα πάντα με τα όσα προβλέπονται για την τέλεση θρησκευτικών σφαγών.
 
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονταν ο κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων που θα οδηγούσαν στην οικονομική εξόντωση ανθρώπων που ήθελαν απλά και μόνο να τελέσουν τα θρησκευτικά  τους έθιμα.

Επειδή η ως άνω περιγραφόμενη διευκόλυνση που παρέχονταν κατά πάγια πρακτική στους συγκεκριμένους κτηνοτρόφους, δεν έχει δοθεί ακόμη για φέτος από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου σας, εγείρονται εύλογες ανησυχίες για το τι μέλει γενέσθαι. 
 
Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, ότι σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ για το θέμα αυτό, κρίνεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας ως ανεπαρκής και οικονομικά ασύμφορη για τους ίδιους.  
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
Α) Σκέφτεστε να διευκολύνετε τους πιστούς μουσουλμάνους συμπολίτες μας, οι οποίοι προέβησαν το προηγούμενο έτος σε θρησκευτικές σφαγές στους τρεις νομούς της Θράκης, παρέχοντας τους την δυνατότητα διαγραφής των ζώων τους, όπως παγίως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα;
Β) Πώς σκοπεύετε εφεξής να χειριστείτε την πραγματοποίηση θρησκευτικών σφαγών κατά την περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Θράκη, με τρόπο νομότυπο, αποτελεσματικό, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και θρησκευτικά συμβατό με τα ήθη και τα έθιμα των θρησκευόμενων συμπολιτών μας, χωρίς το κόστος της σφαγής να είναι ταυτόχρονα απαγορευτικό για την τέλεση του εθίμου τους;».     

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.