Ελλειψεις φαρμακων: Μπορει να μπει ενα τελος

Εάν θέλουμε  να λυθεί κάποτε  το βασανιστικό  θέμα των ελλείψεων στα φαρμακεία της χώρας  και  να εκτονωθεί άμεσα σε ένα ικανοποιητικότατο  βαθμό το καθημερινό αυτό πρόβλημα, θα πρέπει όλοι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν ο καθένας τις ευθύνες του.
 
Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ, ως αρμόδιες αρχές της Πολιτείας στη διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων  και στην προστασία της ιδιωτικής και της δημόσιας υγείας, οφείλουν άμεσα να εκδώσουν εγκύκλιο – οδηγία προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ώστε αυτές να είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν μέσω των φαρμακαποθηκών  κάθε μηνιαία  αιτούμενη ποσότητα ιδιοσκευασμάτων των φαρμακείων, η οποία θα αποδεικνύεται ότι χορηγήθηκε σε συνταγές κατά τον προηγούμενο μήνα, με πιστοποιητικό που θα εκδίδεται  βάσει ηλεκτρονικής εφαρμογής  από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ.
 
Η ΗΔΙΚΑ οφείλει να συνδράμει και να υποχρεωθεί σ’ αυτό.
 
Έτσι το μεγαλύτερο μέρος των ελλείψεων θα καλυφθεί  άμεσα. Θα μείνει στη συνέχεια να διορθωθεί το μέρος εκείνο που θα αφορά τις αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
 
Οι εταιρείες επικαλούνται ότι ''ρίχνουν'' κάθε μήνα στη φαρμακευτική αγορά  από 50% περισσότερα έως διπλάσια  κυτία, από  εκείνα  που συνταγογραφούνται.
 
Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Με την παραπάνω ρύθμιση, οι εταιρείες θα διοχετεύουν στην αγορά  μόνο αυτά που φαίνονται  στο σύστημα  της ΗΔΙΚΑ  και  ίσως και ένα ποσοστό περί το 10-20%   περισσότερα, για  την ευελιξία που απαιτείται στο αρχικό στάδιο μιας τέτοιας καινούργιας  εφαρμογής.
 
Προσωρινά απαγορευτικά του ΕΟΦ, διάφορα ευχολόγια για τον περιορισμό του φαινομένου, κλπ, κλπ φαίνεται ότι απέτυχαν.
 
Απαιτείται πολιτική βούληση.
Την έχουν;
Την έχουμε;
Ας το δοκιμάσουμε!
Σε άλλη περίπτωση, ας αφήσουν, και αυτοί, αλλά και εμείς,  την υποκρισία!
 

*Ο Αλέξανδρος Τσαπέκος είναι Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.