«Καλλιεργωντας» την αγαπη για τις παραδοσιακες ποικιλιες σπορων της Θρακης

Πραγματοποιήθηκε το τρίτο ανοικτό σπορείο από την Τοπική Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής

Σε μία εποχή που το ελληνικό τραπέζι είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά καλλιεργημένα με χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, η Τοπική Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής μας δείχνει έναν εναλλακτικό τρόπο να παράγουμε μόνοι μας ό,τι περιλαμβάνεται στο πιάτο μας.

Εξ ου και το πρωί της Κυριακής, παρά την κακοκαιρία,  μικροί και μεγάλοι συνέρευσαν στο σχολικό κτήριο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής με γλαστράκια γεμάτα φυτόχωμα. Εκεί, τους υποδέχθηκαν μέλη της Ομάδας του Πελίτι, προμηθεύοντάς τους σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες, που κινδυνεύουν πλέον να εξαφανισθούν, δίνοντάς τους ταυτόχρονα οδηγίες και συμβουλές για το πώς να μεγαλώσουν τα δικά τους φυτά.

Η βροχή δεν πτόησε τους υποψήφιους «καλλιεργητές», οι οποίοι φύτεψαν σπόρους μαύρης και πράσινης μελιτζάνας, πιπεριών, τομάτας και άλλα πολλά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη «διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών, οι οποίες έχουν χαθεί στην συντριπτική τους πλειοψηφία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο εκπαιδευτικός και συντονιστής της δράσης, κ. Νίκος Δομπάζης.

Πλέον οι ποικιλίες που υπάρχουν στο πιάτο μας διαφέρουν πολύ από αυτές που παρήγαγαν οι πρόγονοί μας, είναι, δηλαδή, «υβρίδια που προέρχονται όλα από το εξωτερικό», συνέχισε ο ίδιος για να συμπεράνει πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, μιας και «τόσο η Θράκη, ειδικότερα όσο και η Ελλάδα, γενικότερα, είναι πλούσιες σε παραδοσιακούς σπόρους που μπορεί κανείς να καλλιεργήσει. Αρκεί να αναλογισθεί κανείς πως από τις 12.000 διαφορετικές ποικιλίες που υπάρχουν παγκοσμίως, οι 6.000 βρίσκονται στην χώρα μας».

Ρεκόρ συμμετοχής από σχολεία για την προσεχή γιορτή σπόρων

Προκειμένου να «καλλιεργήσει» την αγάπη για τις τοπικές ποικιλίες στα νέα παιδιά, η Τοπική Ομάδα Πελίτι Κομοτηνής σκοπεύει να συνεχίσει, αλλά και να επεκτείνει τις δράσεις της. Έτσι, φέτος στις 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί για άλλη μία χρονιά η -καθιερωμένη πια- γιορτή σπόρων που φέτος συγκέντρωσε «ρεκόρ συμμετοχής», μιας και για αυτήν έχουν ήδη δηλώσει το ενδιαφέρον τους μαθητές από 26 σχολεία, νηπιαγωγεία, δημοτικά αλλά και γυμνάσια!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.