40 χρονια εκλεισε η Πολιτιστικη Κινηση Ροδοπης

Με μία παράσταση «Εκτός πλαισίου» βασισμένη σε 4 γνωστούς πίνακες ζωγραφικής

40 χρόνια παρουσίας στον χώρο του πολιτισμού γιόρτασε την Κυριακή η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης  με μία επετειακή παράσταση. Την ιδέα συνέλαβε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας της Πολιτιστικής Κίνησης , κ. Χρίστος Γρόζος, που θέλησε, όπως εξήγησε, να δημιουργήσει μία συνολική παράσταση από τέσσερις επιμέρους ιστορίες βασισμένες σε πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων. Ο ίδιος επέλεξε να δραματοποιήσει επί σκηνής έναν πίνακα του ζωγράφου Greem Feld, με τίτλο «Ambulance», ήτοι «Ασθενοφόρο».
 
Τη σκέψη του «αγκάλιασαν» η κ. Άννα Μαχαιροπούλου, σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ,  η κ. Μυρσίνη Λαντζουράκη, υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» και μέλος του νέου ΔΣ της Πολιτιστικής Κίνησης, καθώς και ο κ. Κώστας Μαυρίδης -και οι τρεις τους σκηνοθέτες που έχουν κατά καιρούς δουλέψει με τη θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης από το 2001 έως και σήμερα- συνθέτοντας μαζί μία συνολική παράσταση. 

 Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες παρουσιάστηκαν ως ενότητα

«Ο κάθε σκηνοθέτης παρουσίασε επί σκηνής κάποιον  πίνακα, έχοντας δημιουργήσει μία πλοκή πάνω σε αυτόν. Ήταν μεγάλη μου χαρά να συμμετάσχω στην παράσταση, μιας και συνεργάστηκα με άλλους σκηνοθέτες που δραστηριοποιούνται στην ίδια πόλη με εμένα, αλλά ποτέ ξανά δεν είχα την ευκαιρία να δουλέψω μαζί τους», είπε η σκηνοθέτης, κ. Άννα Μαχαιροπούλου, η οποία επέλεξε δύο πίνακες, την Μόνα Λίζα και τον Ιωάννη Βαπτιστή του Leonardo Da Vinci παρουσιάζοντάς τους επί σκηνής στο πλαίσιο μίας συνολικής παράστασης, ως ενότητα. 

Ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε «με πολλή όρεξη και κέφι»

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που έγινε με «πολλή όρεξη και κέφι», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο κ. Κώστας Μαυρίδης, ο οποίος συμμετείχε στην παράσταση σκηνοθετώντας ένα μονόπρακτο, την «Απρόσμενη συνάντηση», βασισμένο στο «Δαμάσκηνο» του Edouart Manet.
 
«O πίνακας απεικονίζει μία γυναικεία μορφή σε ένα μπαρ», συνέχισε θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, «η οποία με ενέπνευσε να στήσω μία ιστορία γύρω από το πρόσωπό της, προσπαθώντας να ανακαλύψω αν περιμένει κάποιον και για ποιον λόγο βρίσκεται εκεί». 

«Ζωντανεύοντας» πρόσωπα από γνωστούς πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων

 Ο τίτλος της παράστασης «Εκτός πλαισίου» αποτέλεσε έμπνευση της κ. Μυρσίνης Λαντζουράκη, η οποία θέλησε να καταδείξει την «αναβίωση» των προσώπων που απεικονίζουν οι πίνακες γνωστών Ευρωπαίων ζωγράφων «έξω από τα όρια του κάδρου», όπως υπογράμμισε η σκηνοθέτης. Για τον λόγο αυτό επέλεξε να μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι έναν πίνακα με πρόσωπα, τους «Εραστές» του Rene Magritte καταδεικνύοντας, ταυτόχρονα, την διαχρονικότητα του έρωτα.

 
 

Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου «Είναι καιρός τα παλαιότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να δώσουν την θέση τους σε νέους ανθρώπους»

 Στην παράσταση παρευρέθη, μεταξύ άλλων, η γραμματέας του ΔΣ Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης. κ. Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, προλογίζοντας την παράσταση. «Η θεατρική μας ομάδα μετρά 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, ενώ η Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης εδώ και 40 χρόνια παρουσιάζει παραστάσεις κάθε μήνα» επεσήμανε η ίδια
.
Κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της Πολιτιστικής Ίδρυσης από τα χρόνια της μεταπολίτευσης έως και σήμερα, έκρινε «είναι καιρός τα παλαιότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να δώσουν την θέση τους σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι με την σειρά τους οφείλουν να συνεχίσουν το έργο τους με γνώμονα την ποιότητα και την προσφορά απέναντι στην τοπική κοινωνία».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.