Η LGBTQI+ κοινοτητα στο προσκηνιο: εκδηλωση για τις κοινωνικες και νομικες της διεκδικησεις

Συζητήθηκαν η κατοχύρωση θεσμών όπως ο γάμος και η τεκνοθεσία, καθώς και η συμπερίληψη των ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση

Οι νομοθετικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων έφεραν την LGBTQI+ κοινότητα δυναμικά στο προσκήνιο. Αν και έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου με την πρόσφατη κατοχύρωση του Συμφώνου Συμβίωσης και της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου, οι διεκδικήσεις δεν τελειώνουν εδώ. Η ανισότητα, οι διακρίσεις, η βία εξακολουθούν να πλήττουν καθημερινά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και ο αγώνας για ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου συνεχίζεται για κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
 
Η κατάσταση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την εκκίνηση των συζητήσεων γύρω από τις νομικές και κοινωνικές διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μία εκ των οποίων έλαβε χώρα σε εκδήλωση της Ανεξάρτητης Νομικής Κομοτηνής στις 20 Μαρτίου.
 
Πλήθος κόσμου, νεαροί συμπολίτες μας και φοιτητές στην πλειοψηφία,  βρέθηκαν στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων για να φέρουν εις πέρας μία κοινή «αποστολή»,  την συζήτηση, δηλαδή, σχετικά με τις κατηγορίες ατόμων που δεν καλύπτονται από τους παραπάνω νόμους, τις προοπτικές κατοχύρωσης θεσμών που προκαλούν τις μεγαλύτερες συζητήσεις – όπως ο γάμος και η τεκνοθεσία -, καθώς και την συμπερίληψη των ζητημάτων σεξουαλικού προσανατολισμού στην εκπαίδευση.
 
Αναφορικά με  τα παραπάνω ζητήματα τοποθετήθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές η κ. Θεοφανώ Παπαζήση, ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Συμφώνου Συμβίωσης και της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου, η κ. Ζαφειρώ Χιλιαδά, μέλος του Thessaloniki Pride, Bachelor of Arts in Political Science and Gender Studies, Grinnell College και ο κ.Αναστάσιος Ζαρίφης, γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών. Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε με την προβολή βίντεο της Rainbow Rose με τη συμμετοχή των κ.κ. Sedef Cakmak, πρόεδρου της Rainbow Rose, ακτιβίστρια των LGBTQI+ δικαιωμάτων και Δημοτική Σύμβουλο στο Δήμο του Besiktas και  Γιάννη Βήκα, εκπρόσωπου της Rainbow Rose στην Ελλάδα, MSc Επικοινωνίας και Ρητορικής των Μέσων του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Νόμιμες προϋποθέσεις και κωλύματα του Συμφώνου Συμβίωσης

 Θέλοντας να δώσει λεπτομέρειες για την σύναψη Συμφώνου Συμβίωσης η ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ και μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Συμφώνου Συμβίωσης και της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου, κ. Θεοφανώ Παπαζήση εξήγησε ότι απαιτείται η συμφωνία ανάμεσα σε δύο πρόσωπα πλήρους δικαιοπρακτικής ικανότητας, ενώ η ισχύς της  συμβίωσης αρχίζει από την κατάθεση του αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου σε ειδικό βιβλίο του Ληξιάρχου του τόπου κατοικίας των συμβαλλόμενων. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα νομικά κωλύματα, όπως και κατά τη σύνοψη ενός γάμου, καθώς δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά, μεταξύ και μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε. Όταν παραβιάζεται μία από τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, το σύμφωνο συμβίωσης είναι άκυρο. Η ακυρότητα κηρύσσεται με δικαστική απόφαση, ενώ την αγωγή μπορεί να ασκήσει κάποιο από τα δύο μέρη, όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης και ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα, εφόσον υπάρχει αντίθεση στην δημόσια τάξη. Στις προσωπικές σχέσεις εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις που ισχύουν για τον γάμο μεταξύ των συζύγων, εκτός εάν υπάρχει κάποια άλλη νόμιμη πρόβλεψη ή ρήτρα.
 

Θέλοντας, ωστόσο, να τοποθετηθεί προσωπικά στο επίκαιρο ζήτημα, έκρινε πως «κατ’ αντίληψή μου οι ομοφυλόφιλοι που θέλουν να συνάψουν ένα σύμφωνο αιτούνται την εξομοίωση του με τον γάμο, άρα σπάνια θα θέσουν άλλες ρήτρες μέσα σε αυτό. Επειδή, όμως, το σύμφωνο δεν περιορίζεται μόνο στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά εκτείνεται και στα ετερόφυλα δίνεται η δυνατότητα στους συμβαλλόμενους να συνάψουν ό,τι συμφωνία επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει ούτε η υποχρέωση για κληρονομικές αξιώσεις». 

Αναστάσιος Ζαρίφης «Οι διεμφυλικοί άνθρωποι βιώνουν καθημερινά τον αποκλεισμό ή την περιορισμένη πρόσβαση σε πολλούς τομείς της ζωής, καθώς και απερίφραστη βία»

 Προσπαθώντας να προσδιορίσει τον όρο «ταυτότητα φύλου», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Αναστάσιος Ζαρίφης, κάνοντας εξ αρχής σαφές πως δεν πρόκειται για μία έννοια που καθορίζει μόνο τους διεμφυλικούς  ανθρώπους, αλλά κάθε πολίτη γενικότερα.

Παρουσιάζοντας διεθνείς μελέτες αναφορικά με την αντίληψη του κάθε ανθρώπου για το φύλο του, εξήγησε πως «αντιλαμβανόμαστε το φύλο μας σε ηλικία από 3 έως και 7 ετών. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων η αντίληψη που έχουν για το φύλο τους ταυτίζεται με το φύλο που καταγράφεται με την γέννησή τους, υπάρχει όμως και η μειοψηφία, οι λεγόμενοι διεμφυλικοί ή, σύμφωνα με την διεθνή ορολογία, transgender άνθρωποι».
 
Όταν μιλά κανείς για ατομικά  δικαιώματα, ωστόσο, δεν έχουν τόση σημασία τα ποσοστά. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον γραμματέα Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, οι τρανς άνθρωποι βιώνουν καθημερινά μία σειρά από παρενοχλήσεις, διακρίσεις, παραβιάσεις εντός της σφαίρας του ιδιωτικού βίου τους, αποκλεισμό από πολλούς τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, περιορισμένη πρόσβαση σε πολλές πτυχές της ζωής αλλά και απερίφραστη βία.
 
Για να γίνει αυτό πιο άμεσα αντιληπτό, ο κ. Ζαρίφης χρησιμοποίησε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή, και ειδικότερα «συχνά κάποιος αποκλείεται από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όταν κατά την συμπλήρωση του βιογραφικού του το φύλο που βιώνει δεν συμφωνεί με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας. Παρόμοια προβλήματα αποκλεισμού ή περιορισμένης πρόσβασης μπορεί να προκύψουν σε κάθε χώρο που μία συναλλαγή είναι αυτονόητη για κάποιον μη τρανς πολίτη, όπως στην τράπεζα ή το ταχυδρομείο, καθώς και κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο».
 
Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι, μιλώντας για τα παραπάνω, δεν κάνει λόγο τόσο για προβλήματα όσο για παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων που κινούνται ανάμεσα στην παραβίαση της ατομικής σφαίρας έως και «της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και με έντονο το στοιχείο της διάκρισης έρχονται να αντιμετωπίσουν οι νομοθεσίες για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, να ‘θεραπεύσουν’, με άλλα λόγια, αυτήν την αναντιστοιχία ανάμεσα στο φύλο που δηλώνεται εγγράφως και σε αυτό που το ίδιο το πρόσωπο βιώνει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.