Ηθικα ερωτηματα και κλωνοποιηση

Οι νομικές και επιστημονικές προεκτάσεις της κλωνοποίησης διερευνήθηκαν σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής

Οι νομικές και επιστημονικές προεκτάσεις της κλωνοποίησης διερευνήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 20 Μαρτίου, στην εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων που διοργάνωσε η σχολή.
 
Η εκδήλωση, μαζί με αυτή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου με θέμα: “Τελικά ανήκουμε στη Δύση; Η θέση της Ελλάδας στον 21ο αιώνα” αποτελούν μέρος των ακαδημαϊκών δράσεων της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής, σημείωσε ο υπεύθυνος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ της Νομικής Σχολής Αντώνης Μαγγίνας.
 
Προσπάθεια τους είναι να καλύψουν όλο το εύρος των τομέων της Νομικής, με εκδηλώσεις από τους τομείς του ποινικού, του δημοσίου, του αστικού δικαίου με καθηγητές και από τη Νομική, που θα έρθουν σε επαφή με τους φοιτητές σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
 
Στις εκδηλώσεις τους, σημείωσε, προσπαθούν να καλύψουν θέματα τόσο της επικαιρότητας, αλλά και θέματα που δεν διδάσκονται άμεσα στη νομική, αλλά έχουν σχέση και θίγουν ζητήματα ηθικής, με ένα μεγάλο διάλογο μεταξύ ομιλητών και κοινού.
 
Να σημειωθεί πως με τον όρο κλωνοποίηση εννοούμετη διαδικασία δημιουργίας ενός ή περισσοτέρων ακριβών αντιγράφων από ένα πρότυπο. Στον τομέα αυτό υπάρχουν δύο είδη κλωνοποίησης, η θεραπευτική κλωνοποίηση, που στοχεύει στη δημιουργία συμβατών ιστών και μοσχευμάτων και επιτρέπεται από τον νόμο, και η αναπαραγωγική κλωνοποίηση, η οποία είναι περισσότερη γνωστή στους περισσότερους από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, και απαγορεύεται ρητά από το νομοθέτη.

 

Ζήτημα η ηθική αποδοχή της κλωνοποίησης 

Το Ιατρικό κομμάτι του θέματος έθιξε ο επίκουρος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας Ιατρικής ΔΠΘ κ. Παύλος Παυλίδης, τονίζοντας βέβαια πως στην κλωνοποίηση εμπλέκονται πάρα πολλές επιστήμες, η ιατρική, η νομική, η φιλοσοφία, η θεολογία και άλλες.
 
Ως γιατρός, θεωρεί πως από τη στιγμή που η κλωνοποίηση εξελίσσεται ως φαινόμενο και επιστημονικά, πιο κατάλληλο είναι να μιλούμε για το κατά πόσο η κλωνοποίηση ως φαινόμενο είναι ηθικά αποδεκτή ή όχι.
 
Ανάμεσα στα δύο άκρα -αυτούς που δέχονται πλήρως την κλωνοποίηση σε όλες τις μορφές της, και αυτούς που απορρίπτουν τα πάντα- τα ηθικά διλλήματα που βγαίνουν και μόνο από αυτή τη λέξη είναι πολύ μεγάλα, τόνισε. 

Ζητήματα της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης 

Την άποψη πως πραγματικά εμπλέκονται πολλές επιστήμες στο πολυδιάστατο θέμα της κλωνοποίησης, εξέφρασε η επίκουρη καθηγήτρια νομικού δικαίου κ. Λευκή Κιοσσέ, που αναφέρθηκε στη νομική διάσταση του θέματος και πώς αυτό αντιμετωπίζεται στη χώρα μας και στο εξωτερικό.
 
Υπό το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, επισήμανε, επιτρέπεται μόνο η θεραπευτική κλωνοποίηση και όχι η αναπαραγωγική.
 
Η ίδια παρουσίασε τα επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη ότι καλώς δεν επιτρέπεται, καθώς είναι άγνωστο πού θα φτάσει η επιστήμη και τι θα δημιουργηθεί σε αντίθετη περίπτωση.

 

Ο νόμος βασίζεται στις ιατρικές εξελίξεις 

Τέλος ο λέκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Κομοτηνής κ. Κυριάκος Παπανικολάου, σημείωσε πως ο νόμος πάντα βασίζεται στις όποιες ιατρικές εξελίξεις υπάρχουν στις ιατρικές και στις βιολογικές επιστήμες.
 
Η κλωνοποίηση, και μόνο ως προοπτική, έχει εγείρει πολύ μεγάλες ηθικές επιφυλάξεις, που έχουν εκφραστεί και στο επίπεδο του νόμου της χώρας μας, αλλά και διεθνών συμβάσεων.
 
Αυτές οι ηθικές επιφυλάξεις, σημείωσε, αποκτούν ένα νομικό πρόσωπο κυρίως στις αρχές της αξίας του ανθρώπου και της αυτονομίας, αλλά και τις αρχές προστασίας της υγείας, μιας και δεν υπάρχουν ασφάλειες σε ό,τι αφορά την υγεία του κλώνου.
 
Τα ζητήματα βέβαια μένουν ανοιχτά, σημείωσε, εκφράζοντας την άποψη πως θα γίνουν πιο επιτακτικά όσο θα αυξάνονται οι ασφάλειες ή η επάρκεια των κλωνοποιητικών μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
 
Η αξία του ανθρώπου, και η αυτονομία του ίδιου και τυχόν προς γέννηση κλώνων, πρέπει να αποτελεί πάντα το μέτρο των απαγορεύσεων από τις οποίες ξεκινούν, δηλαδή η απαγόρευση της αναπαραγωγικής κλωνοποίησης επεσήμανε εν κατακλείδι ο κ. Παπανικολάου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.