Τμηματα Ψυχολογιας και Εργοθεραπειας προτεινει το ΔΠΘ για την Κομοτηνη

Τις προτάσεις που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας παρουσίασε ο πρυτανεύων κ. Σταύρος Τουλουπίδης - Σε εγρήγορση για τις μετεγγραφές, στάση αναμονής για 4η Νομική και ΤΕΙ ΑΜΘ

Τις προτάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που κατέθεσαν στον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Αθήνα, παρουσίασαν την Πέμπτη 22 Μαρτίου ο Πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης και οι αναπληρωτές Πρύτανη κ. Παντελής Μπότσαρης και Φώτης Μάρης. 

Στη συνάντηση εκείνη, στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, εκτέθηκαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις για πέντε νέα ακαδημαϊκά τμήματα στις υπάρχουσες πανεπιστημιουπόλεις.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Τουλουπίδης, ένα σύγχρονο και δημιουργικό Πανεπιστήμιο, όπως το ΔΠΘ, είναι αναγκαίο να συμμετέχει θετικά στη διεθνοποίηση της εκπαίδευση και τον συναγωνισμό των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ώστε να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μην φύγουν οι εγκέφαλοι μας εκτός Ελλάδας.
 
Με αυτό το σκεπτικό κατέθεσαν το επίμαχο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του ιδρύματος, σύμφωνα με τον κ. Τουλουπίδη, ο οποίος θεωρεί πως έγινε αποδεκτό καθ’ ολοκληρία, ενώ υπήρξε δέσμευσή του υπουργού να συναντηθούν στις 25 Απριλίου και να εξειδικεύσουν τις προτάσεις, ώστε να τις νομοθετήσει, μέχρι τον Ιούνιο, αναφερόμενοι και στην κτιριακή υποδομή σε συνεργασία με τους δημάρχους.
 
Ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να απάντησε θετικά στις εισηγήσεις για τη δημιουργία νέων τμημάτων, με δημιουργία Κτηνιατρικής, τμήματος Διατροφολογίας και Επιστήμης Τροφίμων αλλά και τη μετεξέλιξη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ σε πανεπιστημιακό στον Έβρο, Τμήμα Εργοθεραπείας στη ΣΕΦΑΑ και Τμήμα Ψυχολογίας στην Σχολή Κοινωνικών επιστημών στην Κομοτηνή, και Τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών στην Ξάνθη. 

Να αγκαλιάσει το σχέδιο όλη η κοινωνία 

Ο κ. Τουλουπίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αγκαλιαστεί το σχέδιο από την τοπική κοινωνία, και σε συνεργασία με τους Δημάρχους θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια όσα τους υποσχέθηκε να γίνουν πράξη.
 
Όσο για το θέμα της 4ης Νομικής, ο Υπουργός σημείωσε, σύμφωνα με τον κ. Τουλουπίδη, αφού του τέθηκαν ξανά τα επιχειρήματά τους, ότι «υπάρχει υπόσχεση η οποία με ξεπερνά» με τον ίδιο πάντως να θεωρεί πως από τη στιγμή που υπάρχει υπόσχεση αλλά όχι δέσμευση, μπορεί να ανατραπεί το θέμα.
 
Για το ΤΕΙ ΑΜΘ, οι επιτροπές ακόμα βρίσκονται σε διαβούλευση για το θέμα της συγχώνευσης με πανεπιστημιακές δομές της Θεσσαλονίκης, ενώ ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως κάποια τμήματα θα πάνε προς Θεσσαλονίκη και άλλα προς το ΔΠΘ, σημείωσε όμως πως ακόμα οι επιτροπές δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα.
 
Ο κ. Τουλουπίδης πάντως επανέλαβε πως η λογική επιτάσσει τη συνένωση του ΤΕΙ με το ΔΠΘ, διαβεβαιώνοντας πως η πόρτα τους παραμένει ανοιχτή για αυτό.
 
Αξίζει να αναφερθεί πως ο κ. Μπότσαρης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός, δεν κατατέθηκε με το σκεπτικό των αντισταθμιστικών μέτρων, αλλά της ανεξάρτητης, αυτόνομης πορείας του ΔΠΘ, και της εξυπηρέτησης των αναγκών του και την προοπτική διεύρυνσης της Θράκης, και αυτό γιατί επιθυμούν τη βιωσιμότητα και την επέκταση του δικού τους ιδρύματος.
 
Θεωρεί δε πως όλο αυτό αποτελεί μια παρακαταθήκη για την επόμενη πρυτανική αρχή, που θα πρέπει να υλοποιήσει το έργο αυτό της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. 

Σε εγρήγορση για τις μετεγγραφές 

Κατά τη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα των μετεγγραφών, και τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτές, μιας και έχουν εκφραστεί πολλές φορές ανησυχίες για την μείωση στον αριθμό των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
 
Ο Υπουργός παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για τη ρύθμιση με τα αδέρφια, που υπολογίζουν σε 1200 σε όλη την Ελλάδα, με τον πρυτανεύων να σημειώνει πως στην επόμενη συνάντησή τους τον Απρίλιο θα προσκομίσει στοιχεία σχετικά με το πόσοι φοιτητές της εν λόγω κατηγορίες ζήτησαν μετεγγραφή από το ΔΠΘ σε άλλα πανεπιστήμια.
 
Τόνισε δε πως πάντα θα βρίσκονται σε αναμονή και σε εγρήγορση, και έχουν τεκμηριωμένο, όπως είχαν κάνει όταν εγέρθηκε το θέμα της 4ης Νομικής, τις επιπτώσεις που υπήρξαν από τις μετεγγραφές πριν από τέσσερα χρόνια όταν είχαν απελευθερωθεί, όπου υπήρξε πράγματι αποψίλωσή της, μέχρι να επέλθει διόρθωση από την κ. Αναγνωστοπούλου. 

Κέντρο ερευνών και διεθνών συνεργασιών 

Επίσης κατέθεσαν αίτημα για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ερευνών και Διεθνών Συνεργασιών στο οποίο θα ενταχθούν τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα.
 
Αυτά θα είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Τροφίμων & Αγροτικής Παραγωγής, με έδρα την Ορεστιάδα, το Ινστιτούτο Ενεργειακού Σχεδιασμού & Αειφόρου Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων με έδρα την Ξάνθη, το Ινστιτούτο Διαχείρισης και Αποκατάστασης Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών με έδρα την Αλεξανδρούπολη και το Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Θράκης.
 
Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής και ο Κόμβος Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας. 

Νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 

Το σχέδιο που κατατέθηκε περιλάμβανε και θέματα της διετούς επαγγελματικής κατάρτισης, η οποία αναβαθμίζεται και υπάγεται πλέον στο πανεπιστήμιο, με την Ίδρυση Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ).
 
Εκεί προτάθηκε η δημιουργία δυο ΚΕΕ στην Ορεστιάδα για αγρότες και κτηνοτρόφους, ένα στο Σουφλί αρωματικών φυτών και σηροτροφίας, ένα τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων στην Αλεξανδρούπολη, που μπορεί αργότερα να αναβαθμιστεί περαιτέρω, δύο ΚΕΕ στην Κομοτηνή, για γαλακτοκομία-τυροκομία και ένα για τη μελισσοκομία, ενώ στην Ξάνθη προβλέπεται ένα ΚΕΕ για τεχνικούς στις ΑΠΕ. 

Αναβάθμιση και στη φοιτητική μέριμνα 

Στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας, όπως εξήγησε ο κ. Τουλουπίδης το πανεπιστήμιο ήδη έχει παραδώσει ολοκληρωμένη μελέτη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ που αφορά τα κτήρια των Εστιών και του Εστιατορίου στην Ξάνθη, ενώ εντός διμήνου θα είναι έτοιμη και της Κομοτηνής, με πρόταση χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
 
Επίσης ζήτησαν την αύξηση της Επιχορήγησης του Τακτικού Προϋπολογισμού του Δ.Π.Θ. για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των φοιτητών με το ποσό των 500.000 ευρώ.
 
Τέλος ζήτησαν και τη χρηματοδότηση των έργων υπηρεσιών συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών του ΔΠΘ (και στις τέσσερις πόλεις) με το ποσό των: 2.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
 
Τέλος ζήτησαν την χρηματοδότηση της επικαιροποίησηςτης μελέτης των Εκπαιδευτικών Εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστημών Αγωγής (Παιδαγωγικά Τμήματα) και συγκροτήματος εστιών με εστιατόριο φοιτητών στην Αλεξανδρούπολη με το ποσό των 500.000 Ευρώ από το ΠΔΕ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.