Οι «Πλωτες γυναικες» και ο συγγραφεας τους Δ.Αξιωτης απεκτησαν πιστους «ακολουθους» και στην Κομοτηνη

Στην εκδήλωση παρουσίασής τους με ομιλητές τους: Ζωή Γαβριηλίδου, Αγγελο Παληκίδη, Σπύρο Κιοσσέ, Κώστα Καβανόζη και Άννα Μαχαιροπούλου

Μια ακόμη λογοτεχνική βραδιά που επιβεβαίωσε τη δυναμική της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών της πόλης μας και τη δυνατότητά της να σκέπει τη λογοτεχνία που παράγεται και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της πόλης μας, όχι μόνον σε επίπεδο έρευνας και σπουδής των γραμμάτων των περασμένων εποχών, αλλά και των σύγχρονων χρόνων, ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος του καβαλιώτη συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη, που μόλις επανεκδόθηκε, μετά από δεκαπέντε χρόνια, από τις εκδόσεις Κάπα Εκδοτική του συμπολίτη μας Θεόδωρου Κουλεδάκη, oι οποίες από κοινού με τη Σχολή και τον «Παρατηρητή της Θράκης» συμμετείχαν στη διοργάνωση  της εκδήλωσης από την εταιρία 2ΚProject.
 
Μετά την παρουσίαση έτσι του βραβευμένου σήμερα από την Ακαδημία Αθηνών μυθιστορήματος  «Αλεπού, αλεπού πού είσαι;» της ξανθιώτισσας Βίκυς Τσελεπίδου, του μυθιστορήματος «Το άκυρο αύριο» του καβαλιώτη Κοσμά Χαρπαντίδη, την Τετάρτη το βράδυ ήταν η σειρά να γνωρίσουμε και στην Κομοτηνή τον σπουδαίο για τα καβαλιώτικα, τα περιφερειακά και εν γένει τα ελληνικά γράμματα, συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη, «τον πρώτο συγγραφέα, που γνώρισε από κοντά, «μια και ήταν οικογενειακός  φίλος», η καβαλιώτισσα κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγήτρια κ. Ζωή Γαβριηλίδου (διαβάστε την εισήγησή της εδώ), της οποίας πρόταση υπήρξε  η συγκεκριμένη εκδήλωση.   
 

Μια βραδιά με πολλή ένταση, αναγνωστικό και λογοτεχνικό πάθος, κριτική οξυδέρκεια, ιστορική μνήμη, εξαιρετική θεατρική ανάγνωση και ευρεία συζήτηση, με τον συγγραφέα να είναι κάθε στιγμή παρών διαλεγόμενος με ομιλητές και κοινό, ξεκλειδώνοντάς μας αφειδώς από το κείμενό του  υπο-κείμενα-«μυστικά» της γραφής του.
 
Στην κατάμεστη αίθουσα από φιλαναγνώστες/στριες της πόλης μας, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και φοιτήτριες, με την εκδήλωση να ανοίγει  με το καλωσόρισμα και την παρουσίαση του πάνελ από τη δημοσιογράφο Νατάσσα Βαφειάδου, η καθηγήτρια Ζωή Γαβριηλίδου εστίασε στην προσωπική σχέση της οικογένειά της με τον συγγραφέα, καθώς και στα τοπόσημα της πόλης που πρωταγωνιστούν στο μυθιστόρημα, από το αρχοντικό Βιξ μέχρι την κατοικία του δημάρχου Ιορδάνου κ.ά., καθώς και σε ιστορικά πρόσωπα της Καβάλας που αναφέρονται με το πραγματικό τους όνομα όπως ο «πρώτος κόκκινος Δήμαρχος,  τραγιασκοφόρος Μήτσος Παρτσαλίδης», οι καπνέμποροι Άντολφ Βιξ και Πιέρ Χέρτζογκ, οι βασιλείς, Παύλος και Φρειδερίκη και ο διάδοχος και βασιλεύς Κωνσταντίνος μέχρι την τραγουδίστρια Ζωζώ, ευθεία αναφορά του συγγραφέα, στην αοιδό και χορεύτρια Ζωζώ Σαπουντζάκη σ’ ένα μοναδικό σε κραιπάλη, μέθη και ερωτισμό γλέντι στο παραλιακό κέντρο Φάληρο,   
 

Ο ιστορικός Άγγελος Παληκίδης αναφέρθηκε στα εβδομήντα πέντε χρόνια ιστορίας που αποτελούν το χρονικό κάδρο του μυθιστορήματος, και σ’ αυτό περιλαμβάνονται γεγονότα όπως ο εθνικός διχασμός, «ο οποίος με διάφορες μορφές εξακολουθεί μέχρι σήμερα», η προσφυγιά του 1922, η συνακόλουθη φυγή των μουσουλμάνων, των λεβαντίνων και των εβραίων της πόλης, η βουλγαρική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,  ο εμφύλιος, αλλά και το κίνημα κατά των Συνταγματαρχών που πρωταγωνίστησε σε Κομοτηνή και Καβάλα, με την Καβάλα να είναι η τελευταία εν Ελλάδι πόλη της βασιλικής δυναστείας, εφόσον, όταν κατά καιρούς επιστρέφουν στη χώρα οι τότε βασιλείς, επιστρέφουν πλέον  ως μέλη της οικογένειας Γλύξμπουργκ. Ο κ. Παληκίδης χαρακτήρισε το ιστορικό αυτό χρονικό πλαίσιο των εβδομήντα πέντε χρόνων «τοπικής, εθνικής και διεθνούς ιστορίας» ως «ιδανική σκηνογραφία του μυθιστορήματος» και εξήρε τη συμβολή του τελευταίου, και της λογοτεχνίας ευρύτερα,  «στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη σφυρηλάτηση ιστορικής συνείδησης».
 

Ο φιλόλογος κ. Σπύρος Κιοσσές (διαβάστε την εισήγησή του εδώ) σημείωσε τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο η ιστορία ενσωματώνεται στη μυθιστορηματική ύλη, τις άφθονες διακειμενικές αναφορές του συγγραφέα στην παγκόσμια και την ελληνική λογοτεχνία, τις προσωπικότητες των ηρωϊδων με τα ανδρικά ονόματα που ζουν κάτω από τη σκιά του πατέρα τους Κωνσταντίνου κι ακολούθως υπό τη σκιά του αδελφού τους Μιχαήλ, βιώνοντας μια διαρκή ρευστότητα που τις καθιστά «πλωτές» ‒«επιτρέπουν οι ίδιες να πλέουν επάνω τους κάθε είδους “πλοία” και άνθρωποι», επεσήμανε ο συγγραφέας‒, ενώ ακολούθησε ευρεία συζήτηση των συγγραφέων κ.Διαμαντή Αξιώτη και κ.Κώστα Καβανόζη, με τον δεύτερο στον ρόλο του ερωτώντα.
 

Ο συγγραφέας  κ. Διαμαντής Αξιώτης αναφέρθηκε λεπτομερειακά στο έργο του Βελάσκεθ “Las meninas” και εξέφρασε τον θαυμασμό του γι’ αυτό το μεγάλων διαστάσεων έργο, τον τίτλο του οποίου συνέστησε  στην πρώτη εκδότριά του, την αείμνηστη σήμερα Κάτια Λεμπέση, προτείνοντας ως τίτλο του μυθιστορήματος το
«Οι ακόλουθες». Αναφερόμενος στον βασικό ήρωα του μυθιστορήματος Κωνσταντίνο Δούκα  και το ρήμα που χρησιμοποίησε για τον θάνατό του σε αεροπορικό δυστύχημα, τον «ξεπάστρεψα» είπε, σε ερώτηση του Κώστα Καβανόζη, σημείωσε τις σχέσεις αγάπης και μίσους μαζί του, καθώς και την αγάπη των αναγνωστριών προς αυτόν τον ματαιόδοξο, «κούφιο», άπληστο ερωτικά, άπιστο ως σύζυγο,  μισογύνη και εξουσιαστικό χαρακτήρα που παίρνει από μόνος του το δικαίωμα της πολλαπλής ονοματοδοσίας των γυναικών του μυθιστορήματος. Όπως  συμβαίνει λ.χ. με τη Λαλέ, τη σύζυγό του που βαφτίζεται για τον γάμο τους σε Ευδοκία και μεταβαπτίζεται από τον ίδιο σε Πλουσία. 
 
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η σκηνή του τέλους των τριών εν ζωή αδελφών, μαζί με τον αδελφό τους Μιχαήλ και την Ιουλία, το οφείλει σε ανάγνωσμά του από συγκεκριμένο τεύχος του περιοδικού «Αντί» και σε άρθρο για γεγονός ομαδικής αυτοκτονίας.
 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι γονείς της κ. Γαβριηλίδου και φίλοι του συγγραφέα, Αλέξανδρος και Κατερίνα Γαβριηλίδου, η κοσμητόρισσα της ΣΕΦΦΑ κ. Ελένη Δούδα, η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη-Παπαγιάννη, οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Αντώνης Καμπάς,  Μανώλης Σέργης, Σμαρώ Νικολαϊδου-Αραμπατζή και Στέφανος Γραβάνης, οι εκπαιδευτικοί Σοφία Σουβατζόγλου και Άννα Βεκίνη, μέλη του Εργαστηρίου «+ΜορΦωΣη», η δικηγόρος  Έλπη Μπλεκάτση, και η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών συγγραφέας κ. Βίκυ Τσελεπίδου.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.