Εκδικητικη απολυση εργαζομενης στο Εργατικο Κεντρο Κομοτηνης καταγγελλει η ΑΣΠ

Να ανακληθεί η απόλυση ζητούν Στ. Σακελλίων και Δ. Χαρίτου - «Όλα είναι νόμιμα» απαντά ο πρόεδρος του Κέντρου

Ως «παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική» χαρακτηρίζει την απόλυση εργαζομένης από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σε ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση (ΑΣΠ), στοχοποιώντας για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. «Ο κ. Μαγαλιός, αντιγράφοντας την πιο σκληρή εργοδοσία, απέλυσε και παράλληλα έκανε μήνυση  στην εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου Ρύια Πατσατζή, η οποία είναι και ενεργή συνδικαλίστρια και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου» εξηγεί η ΑΣΠ, ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η απόλυσή της και καλώντας άμεσα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ηγεσία της ΓΣΕΕ να λάβουν θέση για το θέμα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΣΠ έχει ως εξής: 

«Αν κερδίσουν οι πρακτικές μαφίας θα ανοίξουν οι ορέξεις των εργοδοτών σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκουν διάφορα παράθυρα, για να φορτώνουν στους εργαζόμενους ανύπαρκτα αδικήματα και να απολύουν χωρίς αποζημιώσεις».
 
Με τις δηλώσεις αυτές ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καυτηρίαζε τις πρακτικές του  Λαυρεντιάδη, στους εργαζόμενους της ΒΦΛ στην Καβάλα, πριν λίγα χρόνια. Ποιες ήταν αυτές οι «πρακτικές μαφίας» του Λαυρεντιάδη: Το ν’ απολύει τους εργαζόμενους και παράλληλα να τους μηνύει για ανύπαρκτα αδικήματα, ώστε να μην δίνει την νόμιμη αποζημίωση, ποντάροντας προφανώς στην οικονομική τους εξόντωση, μια που έμπλεκαν σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.
 
 Περιμένουμε ανάλογες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τώρα που  αυτές τις πρακτικές της μαφίας, τις ξεπατίκωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και επιφανής «συνδικαλιστής» της περιοχής μας,  κ. Μαγαλιός.  Ο οποίος, αντιγράφοντας την πιο σκληρή εργοδοσία, απέλυσε και παράλληλα έκανε μήνυση  στην εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου Ρύια Πατσατζή, η οποία είναι και ενεργή συνδικαλίστρια και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.
 
Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε όλες τις μεθοδεύσεις του Προέδρου του Ε.Κ. με τις στημένες πειθαρχικές επιτροπές, τις δικαστικές διαμάχες και την μετατροπή του Εργατικού Κέντρου σε μηχανισμό για εξόντωση αντιπάλων, μια και η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι μέλος της παράταξής μας, που είναι η παράταξη που ασκεί κριτική και αμφισβητεί την «αυθεντία» του Προέδρου.
 
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση κι αλληλεγγύη μας στην διωκόμενη συναδέλφισσα και καταγγέλλουμε  αυτή την απόλυση, ως παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική και ζητάμε  ν’ ανακληθεί άμεσα.
 
Καλούμε άμεσα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ηγεσία της ΓΣΕΕ να τοποθετηθούν σε αυτή την αντιδεοντολογική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου, που εκθέτει το Εργατικό Κίνημα και δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που θέλουν να το συκοφαντήσουν.
 
Πιστεύουμε, ότι οι ενέργειες του κ. Μαγαλιού θα έχουν την τύχη αυτών του Λαυρεντιάδη και το αποτέλεσμα θα είναι  η πανηγυρική δικαίωση της συναδέφισσας και η επιστροφή της στην εργασία!». 

Σταμάτης Σακελλίων «Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας» 

 

Θέση στο θέμα έλαβαν και δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Αφενός ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση καταγγέλλει κι αυτός «την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της εργαζόμενης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής Ρύιας Πασατζή» τονίζοντας πως «υπεύθυνη για αυτήν την απόλυση είναι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου και του προέδρου του Παντελή Μαγαλιού».
 
«Είναι πρωτοφανές» ισχυρίζεται ο κ. Σακελλίων «Εργατικό Κέντρο να απολύσει εργαζόμενη του, ο θεσμός που οφείλει να μάχεται για την προστασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά αυτή μας γυρνά σε μαύρες εποχές. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, ώστε αυτή η απόλυση να ανακληθεί άμεσα.  Αρκετά πια». 

Δημήτρης Χαρίτου «Απίστευτες μεθοδεύσεις και πρακτικές που θα ζήλευαν και οι πιο ασύδοτοι εργοδότες» 

Αφετέρου το  μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου επισημαίνει πως «αν δεν ήταν πραγματικότητα θα ακουγόταν ως κακόγουστο αστείο! Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου, όπως αυτός της Κομοτηνής, να απολύει εργαζόμενη επί 18 χρόνια στο Εργατικό Κέντρο, που τυχαίνει ταυτόχρονα να είναι και μέλος της Διοίκησης του, επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματα της και άσκησε κριτική σε επιλογές του!». Παράλληλα ο κ. Χαρίτου εκτιμά πως «είναι πράγματι αδιανόητο ένας πρόεδρος, ένας φορέας που από τη θέση και το ρόλο τους όφειλαν να υπερασπίζονται τα δίκαια των εργαζομένων, να καταφεύγουν δυστυχώς σε απίστευτες μεθοδεύσεις και σε πρακτικές που θα ζήλευαν και οι πιο ασύδοτοι εργοδότες» ζητώντας «να ανακληθεί άμεσα η παράνομη και καταχρηστική απόλυση της εργαζομενης Ρύιας Πατσατζή προτού καταγραφεί ως ένα μελανό σημείο στις σελίδες του εργατικού κινήματος. 

Παντελής Μαγαλιός «Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε» 

Σε δηλώσεις τους στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Παντελής Μαγαλιός περιέγραψε μια διαφορετική εικόνα λέγοντας ότι «κάναμε υπομονή με αυτή την κατάσταση 3 χρόνια. Δεν πήγαινε άλλο. Κάποιοι έβαζαν την υπάλληλο να μας κάνει καταγγελίες και μηνύσεις και μετά τις απέσυραν. Ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εργατικό κέντρο, ώστε να μην ασχολείται με τα εργατικά θέματα και να ασχολείται με την υπάλληλο. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε».
 
Ο ίδιος υπογράμμισε πως γι’ αυτό πήραν την απόφαση να απολύσουν την εργαζόμενη και πως «όλα είναι νόμιμα νομικά και κατοχυρωμένα». Ο κ. Μαγαλιός δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως δεν ήταν «εύκολη» η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας πως «δυστυχών πήγαμε σε αυτή τη λύση.
 
«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να απολύσει την υπάλληλο γιατί κάποιοι την έβαζαν και νόμιζαν ότι έτσι θα ελέγξουν το εργατικό κέντρο» επανέλαβε για να συμπληρώσει πως «ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει. Θα φτάσουμε στη νομική οδό και εκεί το δικαστήριο θα αποφασίσει, αν είναι νόμιμα όλα αυτά ή όχι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.