Πληθος προσωπικοτητων του ΔΠΘ αλλα και φοιτητων στην ημεριδα αφιερωμενη στην μνημη του Κρατερου Ιωαννου

Διεθνολόγος διορατικός και με πολιτική οξύνοια είχε τοποθετηθεί αναφορικά με το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων ήδη από το 1992

Στις 22 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα στην μνήμη του Κρατερού Ιωάννου ο οποίος από το 1977 διετέλεσε καθηγητής του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας.
 
Επρόκειτο για μία πολυσχιδή προσωπικότητα. Έναν μεγάλο δάσκαλο που αγαπούσε τον τόπο μας και το Πανεπιστήμιο του, θέλοντας να το «εκτοξεύσει», κάνοντάς το γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έναν άνθρωπο με χιούμορ και αγάπη για την ποίηση, που, χάρη στην διορατικότητα και την πολιτική οξύνοια που τον χαρακτήριζε, μίλησε ήδη από το 1992 για το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων που ουκ ολίγο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στις μέρες μας.
 
Η εκδήλωση διεξήχθη εντός ενός ευρύτερου πλαισίου εκδηλώσεων Διεθνώς Σπουδών και ειδικότερα με αφορμή το νεοσύστατο εργαστήριο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων που ονομάσθηκε προς τιμήν του «Κρατερός Ιωάννου».
 
Σε αυτήν πέραν από πλήθος προσωπικοτήτων του ΔΠΘ, αλλά και φοιτητών βρέθηκαν ως κεντρικοί ομιλητές η σύζυγός του, κ. Αικατερίνη Φλοράν Ιωάννου που μίλησε για τον Κρατερό Ιωάννου ως συνοδοιπόρο στη ζωή, η τ. Καθηγήτρια, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ και πρώτη συνεργάτης του, κ. Παρασκευή Νάσκου Περράκη, η οποία επικεντρώθηκε στην πολυδιάστατη προσωπικότητά του και ο κ. Νικόλαος Ζάικος, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑΜΑΚ που επεκτάθηκε στο ζήτημα της ονοματοδοσίας των κρατών, το οποίο πρώτος είχε θίξει ο Κρατερός Ιωάννου. Προηγήθηκε σύντομος εναρκτήριος χαιρετισμός και καλωσόρισμα από τον συντονιστή της εκδήλωσης και Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σπουδών, κ. Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. 

Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος«Ο Κρατερός Ιωάννου έχτισε την Νομική Σχολή κυριολεκτικά και μεταφορικά» 

Σκοπός της εκδήλωσης δεν ήταν άλλος από το να τιμηθεί η μνήμη του «αείμνηστου καθηγητή», εκμυστηρεύθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, στον σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό του. Η πολυσχιδής αυτή προσωπικότητα είχε διδάξει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στην Νομική Σχολή ΔΠΘ από το 1974, έτος ιδρύσεως της σχολής μέχρι και τον θάνατό του το 1999.

Κάνοντας σύντομη αναφορά στους «σταθμούς» που χαρακτήρισαν την πορεία του ο κ. Αντωνόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στον διορισμό του ως δικαστή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο πριν την εκδημία του και στο γεγονός ότι υπήρξε ένας εκ των πρώτων καθηγητών στην ιστορία λειτουργίας της Νομικής Σχολής, την οποία «έχτισε κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Λόγω της διεθνούς του φήμης και ακτινοβολίας ως διεθνολόγος έκανε της Νομική Σχολή της πόλης μας γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πέρα από τα σύνορά της. 

Αικατερίνη Φλοράν Ιωάννου «Οι φοιτητές του τον φώναζαν κύριο Φλωρά. Ήταν ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος με πολύ χιούμορ» 

Στην ομιλία της η συνοδοιπόρος του στη ζωή προσπάθησε να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα του, όπως τον γνώρισε η ίδια, επικεντρώνοντας την περιγραφή της στο χιούμορ και την αγάπη του να αυτοσαρκάζεται.
 
 «Ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα με πολλά ενδιαφέροντα που αγαπούσε το θέατρο και τον κινηματογράφο και διάβαζε πολύ ποίηση, μιας και πάντα έλεγε πως κανείς δεν μπορεί να είναι καλός νομικός αν δεν αγαπάει την ποίηση», εκμυστηρεύθηκε η κ. Αικατερίνη Φλοράν Ιωάννου για να μοιρασθεί στη συνέχεια με τους παρευρισκομένους μερικές χαρακτηριστικές στιγμές του Κρατερού Ιωάννου που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη της.
 
Ήταν ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος, συνέχισε εν είδει χιούμορ, «δεν τον πείραζε καθόλου που οι φοιτητές του τον φώναζαν κύριο Φλωρά, ενώ εμένα αντιθέτως με φώναζαν κυρία Κρατερού, γιατί μπέρδευαν το επίθετο με το όνομά του».
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη σχέση του με την πρώτη συνεργάτη του, κ. Παρασκευή Νάσκου Περράκη, στην οποία «έτρεφε μεγάλη αγάπη και εκτίμηση», ενώ της ανέθετε την «εξέταση των αιωνίων φοιτητών, θεωρώντας την περισσότερο επιεική από τον ίδιο», κατέληξε χαριτολογώντας η κ. Φλοράν Ιωάννου. 

Παρασκευή Νάσκου Περράκη «Πρωτοπόρος η Κομοτηνή έστελνε φοιτητές σε εικονικές δίκες, προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και παγκόσμια συνέδρια» 

Παίρνοντας με τη σειρά της τον λόγο η κ. Παρασκευή Νάσκου Περράκη έδωσε μεγάλη έμφαση στη συμβολή του στο Ευρωπαϊκό, αλλά και  Διεθνές Δίκαιο, παραθέτοντας στην συνέχεια ορισμένες ποιητικές και πολύ ελπιδοφόρες φράσεις του που συνόψιζαν τα όνειρά του για την ανώτατη παιδεία, τον τομέα των Διεθνών Σπουδών και την Νομική Σχολή ΔΠΘ.
 
Με θέρμη αναφέρθηκε και στην συμβολή του Κρατερού Ιωάννου στην προσωπική της επιστημονική εξέλιξη, αφού, όπως είπε και η ίδια «μαθητεύοντας δίπλα του αποκόμισα τα μέγιστα από την εξαιρετική διδασκαλία του και την επιστημονική του έρευνα. Μου άνοιξε τους ορίζοντες για Πανεπιστήμια της Αμερικής, στα οποία δίδαξα στην συνέχεια, αφού πρωτοπόρος η Κομοτηνή σε όλη της Ελλάδα ήταν η πόλη εκείνη που έστελνε φοιτητές σε εικονικές δίκες, προσομοιώσεις διεθνών οργανισμών και παγκόσμια συνέδρια».
 
Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Νάσκου Περράκη μίλησε για τους οραματισμούς του καλού της φίλου και συνεργάτη για την Νομική Σχολή, που «ήθελε να είναι μία σχολή στην οποία θα φοιτούσαν οι καλύτεροι φοιτητές με τους καλύτερους οιωνούς». 

Νικόλαος Ζάικος «Ο Κρατερός Ιωάννου είχε γράψει βιβλίο για την αναγνώριση των Σκοπίων, ένα ζήτημα επίκαιρο, μιας και δεν έχει ακόμη επιλυθεί» 

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του κ. Νικόλαου Ζάικου για ένα θέμα με το οποίο είχε ασχοληθεί και ο ίδιος ο Κρατερός Ιωάννου, «Τα ονόματα των κρατών στο Διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Ζάικος έκανε μία ευρύτερη τοποθέτηση γύρω από τα ονόματα των κρατών, τους διεθνείς θεσμούς που ασχολούνται με την κρατική ονοματοδοσία και τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των Σκοπίων.
 
«Είναι ένα διαχρονικό θέμα που είχε ξεσπάσει το 1992 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτητοποίηση της FYROM. Έτσι, λοιπόν, ο Κρατερός Ιωάννου έγραψε το πρώτο ίσως βιβλίο πάνω στο ζήτημα αυτό στην ελληνική γλώσσα και βέβαια σήμερα η επικαιρότητά του εξηγείται από το γεγονός ότι δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Σήμερα, μάλιστα, έχουμε και εξελίξεις, τόσο πολιτικές όσο και διπλωματικές», συνέχισε ο κ. Ζάικος σχολιάζοντας το βιβλίο αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των Σκοπίων του Κρατερού Ιωάννου.
 
Καταλήγοντας, ο ομιλητής μετέφερε την βασική ιδέα του Κρατερού Ιωάννου, όπως αυτή καταγράφηκε ρητά και στο έργο του, ότι, δηλαδή, «ένα όνομα χωρίς κάποιο προσδιοριστικό υποδηλώνει επεκτατικές τάσεις κατά τις Ελλάδος». Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι είχε μια διορατικότητα και μία πολιτική οξύτητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.