Η δυναμη του να χρειαζομαστε τον αλλον

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την επικοινωνία στην συντροφική σχέση με την ψυχολόγο Φοίβη Χρίστου διοργάνωσαν οι «ΠτΘ» και Σύλλογος Εβριτών ν.Ροδόπης

Στην αρχή μίας σχέσης τα πάντα είναι ονειρικά. Στην πάροδο του χρόνου, όσο γνωρίζουμε τον άλλον και υπάρχει η λεγόμενη τριβή, αναπόφευκτα οι συγκρούσεις έρχονται. Αρχικά ελκυόμαστε άλλωστε από τον άλλον από τα κοινά ενδιαφέροντα, τις κοινές απόψεις ακόμα και τα κοινά όνειρα. Όταν όμως αρχίζουμε να βλέπουμε τις διαφορές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, με πράγματα τα οποία δεν μας αρέσουν στον άλλον, τότε ο «σεισμός» είναι αναπόφευκτος και οι πληγές που θα αφήσει πάνω μας ή στην σχέση μας, έχει να κάνει με το πώς και κατά πόσο είμαστε αποφασισμένοι να τον αντιμετωπίσουμε.
 
Με λίγα λόγια είναι ζήτημα επικοινωνίας. Ο ρόλος της επικοινωνίας στη συντροφική σχέση ήταν ακριβώς το θέμα της δεύτερης εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού με την κλινική ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια κ. Φοίβη Χρίστου, ο «Παρατηρητής της Θράκης» και ο Σύλλογος Εβριτών ν. Ροδόπης, το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Μαρτίου στο “El Clásico” – Café Bar & Μore.
 

Ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο ζήτημα, που αφορά κάθε ηλικία, αλλά και τους εκπροσώπους και των δύο φύλων, γεγονός που έγινε αντιληπτό από την πολυμορφία του πολυπληθούς ακροατηρίου που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.  Κοινή συνισταμένη όλων, η αναζήτηση της καλύτερης δυνατής επικοινωνίας. 

Η σιωπή η δυνατότερη μορφή επικοινωνίας 

Άλλωστε όπως εξήγησε η κ. Χρίστου, από την πρώτη στιγμή που γεννιόμαστε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, λεκτικά και σωματικά, είναι να επικοινωνήσουμε, για να επισημάνει πως ακόμα και η σιωπή είναι μία μορφή επικοινωνίας και μάλιστα, όπως εξήγησε, ίσως και η δυνατότερη όλων.
 

Η επικοινωνία όμως στις συντροφικές μας σχέσεις είναι η δυσκολότερη, και αυτό γιατί εκεί «διακυβεύονται» πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, όπως το να χρειαζόμαστε κάποιον, που τον αισθανόμαστε κοντά μας. «Το να χρειαζόμαστε είναι δύναμη» τόνισε η κ. Χρίστου χαρακτηριστικά για να επισημάνει πως «για να είσαι δυνατός πρέπει να αισθάνεσαι ότι στηρίζεσαι σε κάποιον, άρα λοιπόν η ανάγκη του να συνδεόμαστε είναι αλληλένδετη με την ανάγκη μας να στεκόμαστε στα πόδια μας αυτόνομοι». 

Η θέληση ως «μαγική συνταγή» 

Η εισηγήτρια της εκδήλωσης δημιούργησε μία διαδραστική συζήτηση, η οποία εξελίχθηκε με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων επί συγκεκριμένων παραδειγμάτων κακής επικοινωνίας συντρόφων, για να καταδείξει ακριβώς ότι «όπως  χτίζουμε την αγάπη και την συντροφικότητα,  έτσι πρέπει να  χτίζουμε και τη σύγκρουση και την αντιπαράθεση μαζί». Αν κατανοήσουμε αυτό τότε ίσως βρούμε και την «μυστική συνταγή» όπως εξήγησε η ίδια, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως τέτοιες δεν υπάρχουν, εν αντιθέσει με τη βασική προϋπόθεση της «διάσωσης» μίας σχέσης που ακούει στο όνομα «θέληση». Θέληση να είναι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο αλλά και θέληση η σχέση αυτή να βελτιωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.