Badminton: Το αθλημα που ξεκινησε πανελλαδικα απο την Κομοτηνη

Χαράλαμπος Ιορδάνου, Ομοσπονδιακός Προπονητής Badminton Θράκης «Το Badminton δίνει χώρο σε όλους να συνυπάρξουν»

Το Badminton ή αλλιώς η αντιπτέριση καθιερώθηκε ως ολυμπιακό άθλημα στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992, ενώ σύμφωνα με τους ιστορικούς έλκει τις ρίζες του από τα αρχαία χρόνια.  Στην Ελλάδα το Badminton έκανε την εμφάνισή του το 1988 και μάλιστα ξεκίνησε από την Κομοτηνή, με πρωτοβουλία δύο καθηγητών των τότε ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, των κ.κ. Παναγιώτη Αντωνίου και Στεπάν Παρτεμιάν.
 
Η Κομοτηνή λοιπόν αποτέλεσε την αρχή του αθλήματος στην Ελλάδα, όπου και δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ατόμων που έβρισκε την ιδέα του αθλήματος ελκυστική και έτσι «μεταφέρθηκε» σε όλη την χώρα.
 
 Την ιστορία του Badminton, αλλά και τη σημερινή του εικόνα σε όλη την χώρα και την περιοχή μας, εξιστόρησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο Ομοσπονδιακός Προπονητής του αθλήματος στην Θράκη κ. Χαράλαμπος Ιορδάνου, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένα άθλημα, το οποίο στην χώρα μας υπάρχει σε καθαρά ερασιτεχνικό επίπεδο και χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι δεν φέρει καμία διάκριση, ως προς την ηλικία, το φύλο ή τα χαρακτηριστικά για όσους επιθυμούν να το δοκιμάσουν.
 
 Από το 1988 και έπειτα η εξέλιξη του στην Ελλάδα είναι ραγδαία όπως αντίστοιχα και η δημοφιλία του, η οποία αυξάνεται μέρα με την μέρα, ενώ η τελευταία εξέλιξη του αθλήματος αφορά στην ένταξή του στο πρόγραμμα των παραολυμπιακών αγώνων, αρχής γενομένης από την επόμενη Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Τόκιο το 2020.
 
Τι κάνει όμως το Badminton τόσο ξεχωριστό; Την απάντηση μας δίνει ο κ. Χαράλαμπος Ιορδάνου…
 
ΠτΘ: Τι είναι το Badminton;
Χ.Ι.:
Είμαι στην ευχάριστη θέση να μην χρειάζεται να εξηγώ πλέον πολύ, γιατί ολοένα αυξάνεται ο κόσμος που έχει έρθει σε επαφή με αυτό. Είναι ένα άθλημα ρακέτας, το οποίο έχει πάρα πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι πολύ εντυπωσιακό και το γρηγορότερο άθλημα ρακέτας που υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς από το 1992 που μπήκε και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζει διαρκώς φίλους ανά τον πλανήτη. Είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη μετά το ποδόσφαιρο. Ο λόγος είναι γιατί είναι  ευρέως διαδεδομένο στις χώρες της Ασίας, όπου είναι οι πολυπληθέστερες, αυτή τη στιγμή.
 
ΠτΘ: Η υφιστάμενη κατάσταση πώς είναι στην περιοχή της Θράκης και στη Ροδόπη ειδικότερα;
Χ.Ι.:
Το Βadminton ξεκίνησε πανελλαδικά από την πόλη μας. Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ήταν το μέρος που πρωτοπαίχτηκε το άθλημα  στα τέλη της δεκαετίας του '80. Αυτό οφείλεται σε δύο καθηγητές του ΤΕΦΑΑ, τον κ. Παναγιώτη Αντωνίου και τον κ. Στεπάν Παρτεμιάν, ο οποίος τώρα είναι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Η ενασχόληση με ένα άθλημα, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, είναι ακόμα ένα στοιχείο το οποίο θα έπρεπε να κάνει τους δημότες της πόλης να το δούν διαφορετικά. Σε αυτά τα τελευταία τριάντα χρόνια η εξέλιξή του έχει προχωρήσει εξαιρετικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνατές ομάδες από Πελοπόννησο μέχρι Ορεστιάδα και μαθαίνω ότι θα γίνει μια διεθνής διοργάνωση και στην Κρήτη, όπου κι εκεί δημιουργούνται πυρήνες. Η τελευταία εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι το άθλημά μας έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα των παραολυμπιακών αγώνων, αρχής γενομένης από την επόμενη Ολυμπιάδα που θα γίνει στο Τόκιο το 2020.
 
ΠτΘ: Είναι ένα άθλημα που δεν φέρει διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, υπό την έννοια ότι δεν έχει ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς. Μπορεί ο οποιοσδήποτε που έχει τη θέληση να ασχοληθεί με αυτό;
Χ.Ι.:
Όπως συνηθίζω να λέω όταν κάνω παρουσίαση του αθλήματος, πρόκειται για ένα καθαρά δημοκρατικό άθλημα, με την έννοια ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να λάβει μέρος και να εξελίξει τις όποιες δεξιότητες έχει, ανεξαρτήτως σωματότυπου, φύλου και ηλικίας. Το ηλικιακό εύρος που δουλεύουμε αυτή τη στιγμή είναι περίπου τα 60 χρόνια. Ως προπονητής έχω αθλητές από την προσχολική ηλικία, δηλαδή 5 ετών, μέχρι και 65 ετών. Προσφάτως είχαμε συμμετοχή και σε βαλκανικούς αγώνες βετεράνων, που εκπροσωπήθηκε η πόλη μας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Διαρκώς υπάρχει ένας τύπος ανάπτυξης τόσο οριζόντιος, από άποψη βάσης, όσο και κάθετος, ηλικιακά. Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει το Badminton τόσο ελκυστικό. Το να βλέπεις μέσα στο γήπεδο μεγάλους, παιδιά, να παίζουν, να χαίρονται και να υπάρχει η δυνατότητα της εξατομικευμένης δουλειάς, γιατί  κάποιοι θέλουν κάτι παραπάνω, κάποιοι θέλουν απλά να παίζουν, και αυτό δίνει χώρο σε όλους να συνυπάρξουν.
 

ΠτΘ: Σε ό,τι αφορά το άθλημα του Βadminton στην πόλη μας, υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που απασχολείται;
Χ.Ι.:
Εμείς είμαστε χωρισμένοι σε δύο χώρους για τους οποίους θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τόσο την κ. Νατάσα Λιβεριάδου όσο και τον κ. Γιάννη Γκαράνη, καθώς συστεγαζόμαστε με το πρόγραμμα ΚΔΑΠ στο Μουσικό Γυμνάσιο. Στο Μουσικό Γυμνάσιο δουλεύει η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 16.00 μέχρι τις 19.00 και από τις 20.00 και μετά είμαστε στις εγκαταστάσεις της ΣΕΦΑΑ, όπου εκεί έρχονται οι βετεράνοι και οι έφηβοι, στους οποίους δίνουμε τη δυνατότητα να προλάβουν να προετοιμαστούν για το σχολείο για την άλλη μέρα, κλπ.  Επίσης είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε τα τελευταία χρόνια σαν φοιτητές, κάποιους πρωτοκλασάτους αθλητές του αθλήματος, οι οποίοι με την παρουσία τους έχουν βοηθήσει πάρα πολύ το ανέβασμα του επιπέδου των παιδιών, γιατί καλό είναι να γνωρίζουμε ότι σε όλα τα αθλήματα χρειαζόμαστε το πρότυπο, το μοντέλο. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δίπλα μας ένα αθλητή που παίζει στην εθνική ομάδα κι έχει εμπειρίες από εθνικούς αγώνες. 

«Οι αθλητές στην πλειοψηφία τους ενδιαφέρονται να βιώσουν το αίσθημα του ανταγωνισμού» 

ΠτΘ: Το επίπεδο προετοιμασίας για όλο αυτό το ηλικιακό εύρος είναι διαφορετικό; Προωθείτε ειδικά τα νεότερα παιδιά που αποδεικνύουν την θέληση και το ταλέντο τους σε μια μεγαλύτερη καριέρα στο κομμάτι του πρωταθλητισμού;
Χ.Ι.:
Το κομμάτι του πρωταθλητισμού σε όλο τον αθλητισμό στην Ελλάδα σε σχέση με το Βadminton διαφέρει. Βλέπετε τι γίνεται στα πολύ καλά αμειβόμενα αθλήματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, όπου εκεί, αν εξαιρέσουμε τους καλύτερους, από κει και κάτω υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία. Το Βadminton δεν συγκαταλέγεται σε αυτά τα αθλήματα.  Είμαστε ένα άθλημα καθαρά ερασιτεχνικό, το οποίο όσο έχει όρεξη ο αθλητής και  το περιβάλλον του να επενδύσει σε αυτό, μπορεί να το κάνει. Οι περισσότεροι αθλητές με τους οποίους δουλεύω, από την πολύ παιδική ηλικία μέχρι και αργότερα, τους ενδιαφέρει να βιώσουν το αίσθημα του ανταγωνισμού, να αγωνιστούν, να εκτεθούν σε ένα γήπεδο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει χωρίς κατ' ανάγκη να κάνουμε ιδιαίτερες θυσίες, σε ό,τι έχει να κάνει με την ακαδημαϊκή μας πορεία ή σε ό,τι έχει να κάνει με την επαγγελματική μας μετά εξέλιξη. Ένα θετικό που συμβαίνει με το δικό μας άθλημα, είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια τα τελευταία πέντε χρόνια και η πανελλήνια διοργάνωση λυκείων, στην οποία μάλιστα ένας αθλητής μας πέρυσι πέτυχε τη δεύτερη θέση στο απλό αγοριών κι αυτό του εξασφαλίζει ένα 8% μοριοδότηση στα αποτελέσματά του στις πανελλαδικές. Ένας  αθλητής, ο οποίος δεν έκανε διπλές προπονήσεις  από το πρωί ως το βράδυ, όπως απαιτεί κάποιο άλλο άθλημα, λόγω του ότι είμαστε σαν ερασιτεχνικό άθλημα με μικρότερο ανταγωνισμό και παρόλα αυτά μπόρεσε μέσα από αυτή τη διοργάνωση να κερδίσει κάτι το οποίο άλλοι αθλητές το πετυχαίνουν από την επίσημη πανελλήνια διοργάνωση της ηλικιακής τους κατηγορίας. Εμείς βρισκόμαστε στο επίπεδο λίγο κάτω από τα μετάλλια, σε πολλές ηλικιακές κατηγορίες, και αυτή η διέξοδος είναι μια ελάχιστη ανταμοιβή για όσα παιδιά έχουν δεθεί με το συγκεκριμένο άθλημα και ενδεχομένως αυτό να τους ανταμείψει στην πορεία. 

«Εμείς κοιτάμε πρώτα απ' όλα να δώσουμε στα παιδιά τη γνωριμία με το άθλημα» 

ΠτΘ: Είναι ένα ακριβό άθλημα; Απαιτείται εξοπλισμός;
Χ.Ι.:
Το κόστος είναι κυμαινόμενο, αντίστοιχα με το αν  ένας αθλητής θέλει να βιώσει τη χαρά του να αγωνιστεί σε τοπικό ή και ευρύτερο επίπεδο. Όταν λέμε τοπικά εννοούμε την περιοχή της Θράκης. Οι τοπικοί μας αγώνες είναι από Ξάνθη μέχρι και Αλεξανδρούπολη.  Στη συνέχεια έχουμε τις πανελλήνιες διοργανώσεις, όπου ευτυχώς υπάρχει ισχυρός πυρήνας  του αθλήματος στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, στο Σιδηρόκαστρο, όπου επίσης οι αποστάσεις δεν είναι απαγορευτικές. Όσο πιο πολύ θέλουμε να συμμετέχουμε σε αγώνες, από διήμερους, πάμε σε τριήμερους, τετραήμερους αγώνες, τόσο ανεβαίνει και το κόστος. Εμείς κοιτάμε πρώτα απ' όλα να δώσουμε στα παιδιά τη γνωριμία με το άθλημα, γιατί όλα ξεκινούν και σταματούν σε αυτό. Αν ένα παιδί αγαπήσει το άθλημα και δουν τα οφέλη που βιώνει και οι γονείς του, τότε θεωρώ ότι η χαρά που εισπράττουν σε σχέση με το κόστος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και τις διανυκτερεύσεις εκτός, ανταποδίδονται.   

«Μέσω του αθλήματος μπαίνει στον χάρτη και η Κομοτηνή» 

ΠτΘ: Αν μπορούσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό για το άθλημα, ποιος θα ήταν αυτός, τι θα περιελάμβανε;
Χ.Ι.:
Όταν ξεκινήσαμε είχαμε παιδιά μόνο στην ηλικία κάτω των 15. Θέσαμε στόχο να έχουμε αθλητές σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Στόχος που όχι απλά επιτεύχθηκε, αλλά είμαστε ίσως η πιο πολυπληθής ομάδα βετεράνων που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, γιατί το Βadminton, ξεκίνησε από δω, κι αυτό έδωσε την ευκαιρία, όταν ξεκινήσαμε ξανά να δουλεύουμε, να ξεκινήσουν παλιοί αθλητές. Ένας από αυτούς είναι η Χριστίνα Μαυροματίδου, η οποία είχε φτάσει στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο που έφτασε ποτέ έλληνας παίκτης, να διεκδικεί δηλαδή να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η οποία δεν έφυγε ποτέ από το άθλημα, και με την ευκαιρία που της δώσαμε να αγωνιστεί ξανά, το έκανε με πολύ μεγάλη επιτυχία, κατακτώντας στην πρώτη της χρονιά μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.  Αυτός ήταν ένας στόχος που επετεύχθη. Πέρυσι πετύχαμε έναν άλλο στόχο που είχαμε θέσει,  να λάβουμε μέρος σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις, και τα τελευταία χρόνια κοιτάμε σε κοντινά τουρνουά που γίνονται εκτός Ελλάδος, βόρεια από εμάς, να εκπροσωπούμαστε με έναν ή δύο αθλητές.
 
Αξιωθήκαμε πέρυσι και κάναμε μια πανελλαδική διοργάνωση στην Ξάνθη, που αφορούσε μια αγωνιστική κατηγορία, έχουμε ήδη μια εμπειρία από διοργανώσεις τοπικές σε επίπεδο βετεράνων, το αποκορύφωμα ήταν πέρυσι που είχαμε πανελλαδική βετεράνων, όπου ήρθαν στην Κομοτηνή μέχρι και από Κεφαλονιά για να παίξουν. Ήταν σημαντικό γιατί ήρθαν για πρώτη φορά στην Κομοτηνή κάποιοι,  είδαν μια πόλη που την είχαν μόνο ακουστά και νομίζω ότι όταν μπαίνουμε στο χάρτη ενός αθλήματος να βάζουμε και την Κομοτηνή, συνεισφέρουμε κι εμείς το ελάχιστο στην τοπική κοινωνία. Τέλος πρέπει να πω πως πέρυσι τον Μάιο έγινε το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα παρα-badiminton, στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, όπου εκεί οι αθλητές του Ηρόδικου, με τους οποίους συνεργάζομαι πήραν τις πρώτες θέσεις. 

«Στόχος μας η δημιουργία εγχώριου ανταγωνισμού και η εδραίωση του τοπικού σχολικού πρωταθλήματος» 

ΠτΘ: Μπορείτε να οριοθετήσετε τους στόχους που βάζετε από δω και πέρα;
Χ.Ι.:
Οι στόχοι είναι ότι πέρα από τη συμμετοχή και την παρουσία μας σε όλα τα εγχώρια τουρνουά, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, κάποια από τα παιδιά που έχουν ήδη στην πλάτη τους κάποια χρόνια ασχολίας, να μπορέσουν να διακριθούν κιόλας. Η διάκριση δεν  είναι αυτοσκοπός. Το βλέπουμε σαν επιβράβευση των προσπαθειών μας. Εκείνο που μας κρατάει μακριά από κάτι τέτοιο στο βαθμό που θα θέλαμε, είναι λίγο η γεωγραφική μας απομόνωση. Αφού είμαστε μακριά για να πηγαίνουμε καθημερινά για προπόνηση στη Θεσσαλονίκη ή στο Σιδηρόκαστρο, να φτιάξουμε τουλάχιστον σε κάποιες ηλικιακές κατηγορίες, τοπικό ανταγωνισμό. Κι αυτό γίνεται αυξάνοντας κατά πολύ τις συμμετοχές. Έχουμε φτάσει σε σημείο οι εγχώριές μας διοργανώσεις  να έχουν πλήθος αθλητών το οποίο απαντάται σε περιοχές όπου η ανάπτυξη είναι πολύ μεγαλύτερη, και αυτό αρχίζει και προξενεί εντύπωση, γιατί εμείς δεν μπήκαμε στη διαδικασία να ανεβάσουμε τη συμμετοχή προβάλλοντας τον αθλητή. Μπήκαμε στη διαδικασία να ξεκινήσουμε με μαζικό αθλητισμό, στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε, και από κει να αντλήσουμε κάποια στιγμή επιτυχίες. Σκοπός μας ήταν να δημιουργηθεί έτσι ένας φαύλος κύκλος ανάπτυξης όπου θα ξεκινάει με μαζικότητα-συμμετοχή-παρουσία και σιγά σιγά θα φτάνει στη διάκριση και αυτό με τη σειρά του να φέρνει πάλι αύξηση της μαζικότητας κ.ο.κ.  Στόχος είναι να βρούμε παιδιά ταλαντούχα, που υπάρχουν, να τα δουλέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα βοηθήσει σε αυτό η σταθερότητα στους χώρους και στο πρόγραμμα προπονήσεων.
 
Οι άλλοι μας στόχοι είναι να συνεχίσει η εισροή παιδιών, να εδραιωθεί το τοπικό σχολικό πρωτάθλημα, το οποίο σε συνεργασία με τον κ. Γαντζίδη και το γραφείο Φυσικής Αγωγής, γίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο δημοτικών, να εδραιωθεί και σε επίπεδο γυμνασίων. Αυτό θα βοηθήσει επίσης και τους συναδέλφους γυμναστές, που είμαι στη διάθεσή τους και έχω ξεκινήσει μια σειρά παρουσιάσεων του αθλήματος τόσο σε δημοτικά, όσο και σε γυμνάσια. Η Ομοσπονδία έχει εξασφαλίσει γενική άδεια εισόδου στα σχολεία για εμένα και κάποιους συναδέλφους μου σε άλλους νομούς, οπότε μπαίνοντας στο σχολείο να δείξουμε στα παιδιά το άθλημα, και να έχουν την ευκαιρία να δουν και οι συνάδελφοι γυμναστές την εφαρμογή που μπορεί να έχει ένα τέτοιο άθλημα στη σχολική εκπαίδευση. Εκείνο που το κάνει φοβερά δημοφιλές στο εξωτερικό είναι τα οφέλη που έχει το παιδί ενασχολούμενο στο σχολείο. Σε χώρες όπως η Γαλλία είναι ίσως το Νο 1 άθλημα στη σχολική εκπαίδευση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.