«Ειναι δοκιμο να υπερβαινουν εναν καθ’ υλην αρμοδιο Υπουργο μειζονες πολιτικες αποφασεις που αφορουν το αντικειμενο του;»

Ερώτηση του Ι. Αχμέτ προς τον Κ. Γαβρόγλου μετά τις τελευταίες αντιδράσεις στην ίδρυση 4ης Νομικής

Στη Βουλή των Ελλήνων έφερε ο βουλευτής Ροδόπης της ΔΗΣΥ κ. Ιλχάν Αχμετ το θέμα ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής μετά και την τελευταία εξέλιξη, αναστολής λειτουργίας της Νομικής Κομοτηνής για δύο ημέρες. Με ερώτηση που απευθύνεται στον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής Ροδόπης θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ύλων», ρωτώντας ευθέως τον υπουργό μεταξύ άλλων «κάτω από ποιες συνθήκες διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης, προηγούμενης ακρόασης όλων των εμπλεκομένων μερών και του νομικού κόσμου της χώρας, έγινε η ανακοίνωση προθέσεων στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα» και αν «είναι δόκιμο να υπερβαίνουν έναν καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό μείζονες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενό του». 

Ολόκληρη η ερώτηση του κ. Ιλχάν Αχμέτ έχει ως εξής: 

«Επί δύο μήνες τώρα, ολόκληρη η Θράκη και ο νομικός κόσμος της Ελλάδας αντιδρούν έντονα και με κάθε θεμιτό τρόπο στην αιφνιδιαστική, πρόχειρη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη δημοσιοποίηση της πρόθεσης σας αλλά και συνολικά της κυβέρνησης δια του ιδίου του Πρωθυπουργού της Χώρας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας, περί ιδρύσεως και λειτουργίας μιας τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα τη πόλη των Πατρών.
 
Ήδη, με δημόσιες τοποθετήσεις τους και ψηφίσματά τους έχουν καταστήσει με σαφήνεια την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- πέραν της Νομικής Σχολής Κομοτηνής του Δ.Π.Θ.- και οι άλλες δύο Νομικές Σχολές που εδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Ε.Κ.Π.Α. και το Α.Π.Θ. αντίστοιχα.
 
Παράλληλα, την αντίθεσή τους έχουν διαδηλώσει με ομόφωνες αποφάσεις τους οι δικηγορικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, οι παραγωγικοί φορείς όπως είναι τα επιμελητήρια της Θράκης που εκπέμπουν κραυγή αγωνίας για το Δ.Π.Θ., οι τέσσερις Μητροπολίτες της περιοχής, συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού καθώς και δεκάδες σύλλογοι, επιστημονικοί, κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς που εδρεύουν στην Θράκη. 
 
Με σημερινό της Ψήφισμα, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και με αφορμή δικές σας δηλώσεις κ. Υπουργέ, προς τους φορείς της Θράκης με τους οποίους συναντηθήκατε πρόσφατα στο Υπουργείο σας- τη εξαιρέσει των βουλευτών της αντιπολίτευσης πάντα- ότι «το ζήτημα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, πολιτικά σας υπερβαίνει», εκφράζει την αγωνία της για την ύπαρξη αυτής καθ’ αυτής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ..
 
Διακηρύσσει παράλληλα, την απόλυτη αντίθεσή της στην ίδρυση νέας ή νέων Νομικών Σχολών στην Ελλάδα, εκφράζοντας αυτή την αντίθεση με την προσωρινή αναστολή του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής στις 29 και 30 Μαρτίου με την προοπτική επανεκτίμησης της κατάστασης μετά τις διακοπές του Πάσχα και πιθανή κλιμάκωση των αντιδράσεων της.
 
Στον αντίποδα όλων αυτών, ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες ένα μπαράζ υποσχέσεων για την ίδρυση νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ., λες και υπάρχει έστω και ένας πολίτης στην Θράκη που θα έβαζε στην ζυγαριά μιας μικροπολιτικής και κοντόθωρης αντιμετώπισης του μέλλοντος της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., διάφορα  ανταλλάγματα για την εξασφάλιση σιωπής και κατευνασμού.
 
Κύριε Υπουργέ, η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. συνιστά από μόνη της ένα τεράστιο επιστημονικό και ιστορικό μέγεθος για την Θράκη και την Ελλάδα, που δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να υποτιμηθεί στον βωμό πρόσκαιρων πολιτικών σκοπιμοτήτων.
 
Το επιστημονικό της δυναμικό, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δ.Π.Θ. στο σύνολό της αλλά και η κοινωνία της Θράκης στάθηκαν στο πλευρό της Νομικής Σχολής Κομοτηνής την περίοδο 1992-94 και ακύρωσαν στην πράξη την τότε απόπειρα ίδρυσης νομικού τμήματος στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Να είστε βέβαιος ότι το ίδιο ομόθυμα αντιμετωπίζεται και η νέα πρόκληση για τη Νομικής Σχολή της Θράκης.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
Α) Ήταν, εντέλει, προειλημμένη εκ μέρους της κυβέρνησης η απόφαση για ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα ή και σε άλλα μέρη της Ελλάδας;
Β) Κάτω από ποιες συνθήκες διαβούλευσης, επιστημονικής τεκμηρίωσης, προηγούμενης ακρόασης όλων των εμπλεκομένων μερών και του νομικού κόσμου της χώρας, έγινε η ανακοίνωση προθέσεων στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα;   
Γ) Τι εννοούσατε όταν δηλώσατε ενώπιον φορέων της Θράκης, ότι «το θέμα για την 4η Νομική Σχολή με υπερβαίνει»;
Δ) Είναι δόκιμο να υπερβαίνουν έναν καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό μείζονες πολιτικές αποφάσεις που αφορούν το αντικείμενό του κι αν όντως για κάποιους λόγους τον «υπερβαίνουν», τι είναι έτοιμος να αντιτάξει ο Υπουργός προκειμένου να καταδείξει την πιθανή αντίθεσή του σε πράξεις που τον υπερβαίνουν;
Ε) Πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε την αναστολή λειτουργίας της Νομικής Σχολής Κομοτηνής, όπως αυτή προαναγγέλλεται στο Ψήφισμα της Κοσμητείας, μετά την κάθετη άρνηση των μελών της στην προοπτική ίδρυσης και λειτουργίας νέας Νομικής Σχολής οπουδήποτε στην Ελλάδα;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.