Κλειδι η γνωση για την καταπολεμηση της ενδοοικογενειακης βιας

Περίπου 60 γυναίκες και 40 παιδιά έχει φιλοξενήσει στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής

Γνωστές αλλά και άγνωστες πτυχές του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο αποτελεί ένα πολλές φορές «άγνωστο» αλλά πάντα υπαρκτό κομμάτι της κοινωνίας μας, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση «Δεν είσαι μόνη, Δίκτυο Προστασίας της Γυναίκας ενάντια στη Βία» που διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 29 Μαρτίου στην Κομοτηνή από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
 
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους ακροατές, ακούστηκε μια σειρά από απόψεις και προσεγγίσεις για το θέμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων τόσο στην ύπαρξη του φαινομένου, αλλά και την αντιμετώπιση του, τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του Ξενώνα.
 
 

Προσπάθειες για τη διατήρηση της δομής 

«Με τις ομιλίες και τις σύγχρονες απόψεις των ομιλητών για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, και τον γόνιμο διάλογο στη συνέχεια, θα είναι μια πολύ καλή εκδήλωση για τα κοινό» σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Πολιτικών κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος.
 
Ο Δήμος λειτουργεί τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών εδώ και 4 έτη, καλύπτοντας όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, έχοντας τη δυνατότητα να στεγάζει 20 γυναίκες θύματα βίας, μαζί με τα παιδιά τους, σε άψογές συνθήκες με ασφάλεια αλλά και ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη.
 
«Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες να σταθούν από μόνες τους στα πόδια τους, μαζί με τα παιδιά τους και αργότερα να ενταχθούν στην κοινωνία» σημείωσε, τονίζοντας πως σε συνεργασία με τα συμβουλευτικά κέντρα της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των μητροπολιτικών δήμων της ΑΜΘ, τις εισαγγελικές αρχές και τις αστυνομικές διευθύνσεις είναι διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο να υποδεχθούν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
 
Στόχος είναι, όπως εξήγησε ο κ. Σωτηρακόπουλος, να συνεχιστεί η λειτουργία του ξενώνα, πέρα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα που τον χρηματοδοτεί και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, μιας και είναι πολύτιμος, δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας και δημιουργεί ένα δίχτυ ανθρωπιάς. Για αυτό και από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν συναντήσεις του ίδιου με όλους τους εμπλεκόμενους και την Περιφέρεια ΑΜΘ, δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια διατήρησής του, μιας και θεωρεί πως αυτό δείχνει την ανθρωπιά της τοπικής κοινωνίας.
 
 

Απαραίτητο να ανοίξουν τα κλειστά παράθυρα της κοινωνίας 

Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι ιδιαίτερα σύνθετο, σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο και όλο τον κόσμο, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης Δαλακούρας, Καθηγητής Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Δικηγόρος, που ανέπτυξε το θέμα «Νόμος για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας: Ορατές και Αόρατες πτυχές ενός κοινωνικού ζητήματος».
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στο νομοθετικό πλαίσιο, έκανε αναφορά σε ρυθμίσεις κάθε μία από τις οποίες είναι απότοκος είτε οδηγιών του ΟΗΕ, είτε της ΕΕ, ή ενός γενικότερου πλαισίου που πρέπει να διέπει το σύνολο των χωρών του κόσμου, και ειδικότερα για τη χώρα μας να συμβαδίζει και να ρυθμίζεται με τα ζητήματα της ΕΕ.
 
Ο νόμος για την ενδοοικογενειακή βία, σημείωσε, αντανακλά αυτές τις απαιτήσεις, έχει πολλαπλά επιμέρους σκέλη, εκ των οποίων ο ίδιος ανέδειξε κατά την ομιλία του το πεδίο εφαρμογής του, τι ακριβώς περιλαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και τι θέλει αυτός ο νόμος να προστατεύσει.
 
Επίσης αναφέρθηκε στις εναλλακτικές που περιλαμβάνονται στον νόμο, όπως τη διαδικασία «συμβιβασμού» εντός των ζητημάτων της οικογένειας, τη λεγόμενη διαμεσολάβηση, αλλά και διάφορες επιμέρους περιπτώσεις αστικών απαιτήσεων, στο πλαίσιο διαζυγίων ή αποζημιώσεων.
 
Όλο αυτό αποτελεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο καλείται να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που πρέπει όχι απλώς να το αποδεχτεί, όχι να επιβληθεί σε αυτή, αλλά να το αγκαλιάσει, να πάρει τα πρώτα βασικά ερεθίσματα από αυτό, που είναι η αλλαγή συμπεριφοράς και η αλλαγή κατεύθυνσης εντός της οικογένειας και εντός των σχέσεων.
 
Ο κ. Δαλακούρας τόνισε δύο επιμέρους σημεία, σεβασμό στην ανθρώπινη αξία, τον σεβασμό στην ετερότητα, και φυσικά την ισότητα των πολιτών.
 
«Δυστυχώς το νομικό αυτό πλαίσιο δεν έχει διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία στο βαθμό που θα το ήθελε ο νομικός κόσμος» επεσήμανε ο ίδιος εξηγώντας πως «είναι ένα νομικό πλαίσιο αρκετά παρεξηγημένο, κυρίως όμως είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας που κρατά ερμητικά κλειστά τα παράθυρα, με ό,τι συμβαίνει εντός της οικογένειας και των σχέσεων να είναι ένα ερμητικά κλεισμένο κομμάτι που πρέπει να ανοιχτεί για να αναδειχθούν οι θετικές αξίες» σημείωσε.
 
 

Αυξανόμενη η ενδοοικογενειακή βία κατά των ανδρών 

Στα δεδομένα και τις τάσεις από νεότερες έρευνες στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας μίλησε ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Γιώργος Φιλιππίδης, ο οποίος σημείωσε πως μέσα από αυτά ανατρέπονται μύθοι και στερεότυπα που υπήρχαν για αυτό το φαινόμενο.
 
Μάλιστα τόνισε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αντιστροφή του φαινομένου, με πολλούς άνδρες να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως ανέφερε, υπάρχει μελέτη του 2017 που έγινε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, στην οποία φαίνεται ότι στην χώρα μας ένα στους τρείς άνδρες κακοποιείται από τη σύζυγό του. Και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορες μορφές βίας πέρα από τη σωματική, όπως η ψυχολογική, η λεκτική και η οικονομική βία, και όσο μελετούνται τα φαινόμενα αυτά φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ανατροπές.
 
Πάντως το Νοσοκομείο Κομοτηνής έχει συνεργασία με τον ξενώνα, ενώ έχουν γίνει και σεμινάρια στους γιατρούς των ΤΕΠ για τους τρόπους που πρέπει να αντιδρούν, όταν τους γίνει καταγγελία από κάποια γυναίκα, η οποία έρχεται με συγκεκριμένα είδη τραυμάτων.
 
 Μάλιστα ακόμα και αν η γυναίκα δεν ισχυριστεί ότι αυτά είναι αποτέλεσμα άσκησης ενδοοικογενειακής βίας, οι γιατροί εκπαιδεύονται να εντοπίζουν τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.
 
«Το φαινόμενο αυτό έχει αρκετές κρυφές διαστάσεις, καθώς πολλές γυναίκες διστάζουν να ομολογήσουν το γεγονός ότι δέχτηκαν βία από το σύζυγό τους, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή έχουν ανασφάλειες σχετικά με το μέλλον τους είτε γιατί έχουν οικονομική εξάρτηση από το σύζυγο», σημείωσε τονίζοντας πως μέσα από τη συνεργασία με τον ξενώνα οι γιατροί του νοσοκομείου μπορούν να αναγνωρίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό πλέον τα σημάδια και να δείξουν στις γυναίκες τι πρέπει να κάνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.