Καθαριστηκε η Γκιολα στη Θασο

Πρωτοβουλία καθαρισμού της φυσικής πισίνας που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών

Μία απίστευτη είδηση διαβάσαμε προ ημερών στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Καβάλας που αφορά στην απίστευτη και πρωτότυπη πρωτοβουλία Θασιτών οι οποίοι αποφάσισαν να καθαρίσουν την Γκιόλα, την γνωστή σε όλους εντυπωσιακή φυσική πισίνα της Θάσου που βρίσκεται στην περιοχή Αστρίς στο νότιο μέρος του νησιού και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών.
 
Από ό,τι διαβάσαμε το «Δάκρυ της Αφροδίτης», όπως είναι αλλιώς γνωστή, η Γκιόλα, παρουσίαζε εικόνες «φθοράς» από φύκια που δημιουργούσαν στρώμα γλίτσας στον πάτο του, τα οποία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλοίωναν την εικόνα των κρυστάλλινων νερών της.
 
Έτσι φέτος, ο δαιμόνιος Θάσιος ιδιοκτήτης της ομώνυμης ταβέρνας που βρίσκεται από πάνω, αποφάσισε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας καθαρισμού της, που διήρκησε δύο ημέρες. Αρχικά οι εθελοντές «καθαριστές» άδειασαν με αντλία το νερό από τη λίμνη, ο πάτος της οποίας στην συνέχεια καθαρίστηκε με σκούπες και άλλα εργαλεία που βοήθησαν στην απομάκρυνση των φυκιών και της γλίτσα, ενώ απομακρύνθηκαν και οι περισσότεροι αχινοί.
 
Όσον αφορά στο γέμισμα της πισίνας, γι’ αυτό φρόντισαν οι Νοτιάδες και τα κύματα, τα οποία ολοκλήρωσαν την πρωτότυπη παρέμβαση, «επαναφέροντας» την Γκιόλα στην πρότερη, καθαρή, όμως κατάστασή της, ενώ όπως διαβάσαμε οι εθελοντές έκαναν και μία ανακάλυψη, η οποία αφορά σε δύο σημεία του πέτρινου πάτου από τα οποία ανάβλυζε θαλασσινό νερό. Γεγονός που σημαίνει πως το νερό της Γκιόλας ανανεώνεται και υπογείως, κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
 
Ο καιρός άνοιξε πάντως, οι πρώτοι – πέραν των χειμερινών- κολυμβητές ήδη έχουν κάνει τις πρώτες τους βουτιές, επομένως υπάρχει άλλος ένας λόγος, γιατί όχι και κατά την διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, να επισκεφθούμε το νησί της Θάσου. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.