Συγκινησε το ντοκιμαντερ «Πασχα στον Ιασμο»

Ηλίας Μπούκας «Είναι η αρχή μιας σειράς καταγραφών, με σκοπό κάθε σπίτι να έχει στην ψηφιακή του βιβλιοθήκη όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας»

Μία σημαντική αποτύπωση για το πολιτιστικό-λαογραφικό απόθεμα του τόπου κατάφερε να φέρει εις πέρας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου. Ο λόγος για το ντοκιμαντέρ «Πάσχα στον Ίασμο» που παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού. Κατάμεστη ήταν η αίθουσα με τους παρευρισκόμενους να μην μπορούν να κρύψουν τη συγκίνηση τους  ήδη μοναχά από την προβολή ενός αποσπάσματος.
 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2017 καταγράφοντας το Ιασμιώτικο Πάσχα από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Ανάσταση. Είναι διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών και σε αυτό αποτυπώνονται οι θρησκευτικές τελετές στην εκκλησία όπως τις πραγματοποίησε ο τότε εφημέριος του χωριού Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αμπατζίδης, με παράλληλο υπομνηματισμό της Μεγάλης Εβδομάδας από τον νυν εφημέριο πρωτοπρεσβύτερο Σταύρο Κολιούση. Τα κείμενα γράφτηκαν από τον Παναγιώτη Σπορίκη και τον Μόσχο Μυλωνά, δυο ενεργά μέλη του Συλλόγου ενώ αφηγητής ήταν ο Γιώργος Δάφνης που ανέλαβε και την εικονοληψία μαζί με τον Ηλία Δάμο. Οι δύο τελευταίοι άλλωστε είναι αυτοί που συνέστησαν την D&D Productions , που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την παραγωγή που ήταν του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου.
 

Μάλιστα όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηλίας Μπούκας κατά την αποφώνησή του, «το ντοκιμαντέρ “Πάσχα στον Ίασμο” είναι η αρχή μιας σειράς καταγραφών, με σκοπό κάθε σπίτι να έχει στην ψηφιακή του βιβλιοθήκη όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον τόπο μας».
 
Μιλώντας για καθ’ εαυτό το ντοκιμαντέρ ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για μια πτυχή «της λεγόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αποτυπωμένη μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους μας» για να συμπληρώσει πως  «ο Πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου, πιστός σε αυτό το δόγμα, εργάζεται από ιδρύσεως προς αυτή την κατεύθυνση, με ό,τι μέσα διαθέτει κατά καιρούς».
 

«Χρέος όλων μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, το καθήκον τους να αγωνίζονται και να αγαπούν την Πατρίδα μας, την Θρησκεία μας και τον Τόπο μας. Εν προκειμένω, τον Ίασμο» υπογράμμισε ο ίδιος, κλείνοντας.
 
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρουσίασης συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Τσακίρη, ενώ σε αυτή το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, η πολιτευτής της ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο Ταξίαρχος της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, κ. Λάζαρος Καμπουρίδης και ο εκπρόσωπος της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού «Πόγραδετς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.