Η Ξανθια: Περι νηστειας και συγχωρεσης

Καλησπέρα, καλησπέρα…

Άγιες μέρες έρχονται ή Άγιες μέρες είναι, δεν το έχω ξεκάθαρο στο μυαλό μου, και οι περισσότεροι από εσάς  νηστεύετε. Δεν βάζω τον εαυτό μου μέσα, διότι εγώ μετά την καλοκαιρινή μου «κατάρρευση» βρίσκομαι σε μια μόνιμη διαδικασία κάθαρσης και νηστείας. Για όσους δεν με διαβάζετε ανατρέξτε στις προηγούμενες παρακαλώ εξομολογήσεις μου και για όσους δεν θυμάστε αναφέρομαι σε έναν μίνι νευρικό κλονισμό που άλλαξε την κοσμοθεωρία μου.
 
Η μόνιμη σχέση μου, για τον «ψ» μου μιλάω —ο πρώην μου συνεχίζει να μην με παίρνει τηλέφωνο παρά τα αλλεπάλληλα vibes που του στέλνω κάθε βράδυ στον ύπνο μου—  μου ζήτησε να αλλάξουμε και την διατροφή μου.
 
Η νηστεία και η αφαγία λέει θεωρείται από τις δραστικές θεραπείες απέναντι σε κάθε σωματική και ψυχική νόσο. Εγώ πάλι συμπέρανα πως προσπαθούσε ευγενικά να μου πει πως είμαι παχύσαρκη, γεγονός που οφείλεται και στο γεγονός ότι είμαι μία παρατημένη προφανώς.  Αποφάσισα  λοιπόν να αλλάξω τη διατροφή μου για να χάσω όλα όσα περισσεύουν πάνω στο ταλαιπωρημένο μου κορμί, αλλά ανακάλυψα ότι λίγο μετά τα 40 κάτι… τα κιλά δεν χάνονται εύκολα, το δέρμα δεν τσιτώνει και τα μαλλιά δεν μακραίνουν, τουλάχιστον όχι με φυσικούς τρόπους. Με τους άλλους όλα γίνονται. Όλες μπορούμε να γίνουμε Ντονατέλα με έναν καλό φίλο. Μια Ξανθιά όμως ποτέ δεν τα παρατάει. Στο σημείο αυτό παρακαλώ όσοι είστε φίλοι του είδους στις διακοπές του Πάσχα να δείτε τον δεύτερο κύκλο της σειράς “American Crime Story” που είναι αφιερωμένη στην ζωή και κυρίως την δολοφονία του Gianni Versace. Για το καλό το δικό μου και κυρίως το καλό το δικό σας, για την αποφυγή νευρικού κλονισμού της εκδότριας, ελπίζω να ξέρετε ποιος είναι.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως… όταν αποφασίζω να αλλάξω κάτι στην ζωή μου το μελετάω.  Διαβάζω ότι μπορώ και δοκιμάζω διάφορα πράγματα, πέραν των αντρών βεβαίως που δεν τους μελετάω αλλά πέφτω με τα μούτρα σε όποιον βρω.  Κάτι άλλο λέγαμε βέβαια…  ααα ναι για τη σχέση μου με τη διατροφή.  Πέρασα που λέτε από διάφορες φάσεις. Πήγα να γίνω vegan, δεν πήγε πολύ καλά και το έριξα στη χορτοφαγία,  αλλά όπως διαφάνηκε αν δεν φάω το καλαμάκι μου δεν μπορώ τελικά.  Στη συνέχεια πέρασα σε αυτή την καταναγκαστική μέθοδο  που πρέπει να τρως 5 γεύματα την ημέρα σε συγκεκριμένη ώρα και συγκεκριμένες θερμίδες. Όπως ήδη έχετε καταλάβει το άγχος των γευμάτων, μην τυχόν περάσει ένα λεπτό παραπάνω από το επιτρεπόμενο σε συνδυασμό με την κατάθλιψη με οδηγούσαν στην τρέλα… Μιλάμε για πολλές ώρες τρέλας και πείνας.
 
Με τον καιρό κατάλαβα πως η κύρια νηστεία που έκανα είναι από τον έρωτα και την λογική,  όποτε για να μην στερούμαι πολλά απλά είπα να ακολουθήσω την παραδοσιακή νηστεία της Σαρακοστής και μετά βλέπουμε…
 
 Μέσα σε όλη αυτή την «μάχη» και τη μελέτη ανακάλυψα 3 διαφορετικές εκφάνσεις της νηστείας. Μάλλον ακολούθησα αυτές τις 3 γιατί υπάρχουν πολλές.  Όλες τις πέρασα ένα χέρι σε καμία δεν με βλέπω ωστόσο να στεριώνω.
 
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
 
 —Διαλείπουσα νηστεία: Η συγκεκριμένη νηστεία  είναι στην ουσία ένα άλλο σύστημα διατροφής και υπάρχουν πολλές μορφές.  Τρώμε ό,τι θέλουμε τις  8 ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες 16  ώρες μένουμε νηστικοί. Μην τρομάζετε μαζί είναι και οι ώρες του ύπνου με  νερό και τσάι απαραίτητα. Η άλλη μορφή της εν λόγω επιλογής είναι να τρώμε κανονικά 5  μέρες της εβδομάδας και  τις άλλες δυο να μειώνουμε τα γεύματά μας σε 500 ή 600 θερμίδες. 5:2 δηλαδή, κάτι σαν τις υπηρεσίες στον στρατό. Και επειδή η δική μου σχέση με τον στρατό και εκείνη καθόλου επιτυχημένη ήταν με κάτι φαντάρους που έχουν περάσει από την ζωή μου, πέρασα στην δεύτερη νηστεία…
 
— Νηστειοθεραπεία: Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιεί την τάξη των γευμάτων, τα μικρά γεύματα και την αποχή από φαγητό, ποτό και νερό για τη φυσική θεραπεία ασθενειών και για την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής. Μερικοί υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι η νηστεία από ένα άτομο που έχει καρκίνο μπορεί να κάνει τον όγκο να «λιμοκτονήσει» και αυτό οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο
 
—Νηστεία για θρησκευτικούς λόγους: Αυτή είναι και η νηστεία που ακολουθώ εγώ, γιατί χωρίς βέβαια να το επιλέξω έγινα Χριστιανή. Επομένως αυτή ξέρω, αυτή προτιμάω. Ανάλογα με τη θρησκεία και την χώρα υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι νηστεύουν μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά αυτή της Τεσσαρακοστής που διανύουμε είναι η πιο αυστηρή. Απαγορεύονται όλα και όταν λέμε όλα όλα. Σεξ , κακία, καταχρήσεις, τσιγάρο, πονηρές σκέψεις κλπ. Τα Σαββατοκύριακα βέβαια μπορείς να το ρίξεις στο λάδι, οίνο και μαλάκια.  Όχι στη μαλακία! Προσοχή… στα μαλάκια αγαπητοί!  

Το κοινό σημείο όλων των εκφάνσεων αυτών είναι το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα. Η νηστεία επιτρέπει στο σώμα να εστιάσει στην ενέργεια για τον καθαρισμό και την επούλωση. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο και λευκά κύτταρα του αίματος να ρέουν μέσα στο σώμα, βοηθά το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος, και επιτρέπει σε άλλες θεραπευτικές λειτουργίες να δράσουν για τη βελτίωσή της. 

Η νηστεία, επίσης, χρησιμοποιείται για να αναζωογονήσει το σώμα, για να χάσει βάρος ένα άτομο ή να βοηθήσει στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, για αύξηση της μακροζωίας και της σεξουαλικής ορμής  ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΩ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΟΤΙ ΕΓΩ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΔΑ  και να βελτιώσει την πνευματική διαύγεια, την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση. 

Μετά από τόσα χρόνια που λέτε, κατάλαβα γιατί στο νοσοκομείο και για πυρετό να μπεις σε ταράζουν στην φρυγανιά και το φιδέ. Και το νερό το νιώθεις μόνο με εκείνη τη γάζα που την δένουν σε ξυλάκι και σου έρχεται να το δαγκώσεις, να του τραβήξεις όλα τα υγρά.
 
Οι μέρες που πέρασαν  λοιπόν ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.  Δεν  έζησα καταστάσεις Survivor όπως περίμενα. Αντ’ αυτού ξεπρήστηκα, πείνασα, κοιμήθηκα όμως καλύτερα και αισθάνομαι μια κάποια ευεξία. Όντως λοιπόν η νηστεία σου δίνει μια πνευματική ηρεμία ίσως γιατί αποβάλλεις μια εξάρτηση που ο καπιταλισμός μας έχει επιβάλλει την κατανάλωση άπειρου φαγητού.
 
Επίσης, άρχισα να ρωτάω όσους νηστεύουν τόσα χρόνια πώς τα καταφέρνουν και αντέχουν 40 μέρες. Παρηγοριά στην πείνα μου αναζητούσα και καμία συνταγή που δεν είχα σκεφτεί γιατί πόσο φακή χωρίς λάδι μπορείς να φας πια;  Από τις απαντήσεις που έλαβα λοιπόν είδα πως το θέμα τους δεν ήταν πώς θα ανταπεξέλθουμε στην περίοδο της νηστείας αλλά πώς θα βρούμε τρόπο να συγχωρέσουμε όλους αυτούς που είναι γύρω μας και να πάμε μετά να εξομολογηθούμε για να μην έχουμε πάρει αμαρτία πάνω μας.
 
Κατέληξα λοιπόν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Χριστιανών την περίοδο της Σαρακοστής νηστεύει για να κοινωνήσει και για να νιώσει καλός Χριστιανός. Τρέχει λίγες μέρες πριν τη Θεία κοινωνία και αναζητεί όσους τους πλήγωσαν, τους θύμωσαν για να τους συγχωρέσουν, ως άλλος Ιησούς, ώστε να βγάλουν τις αμαρτίες από μέσα τους, να αισθανθούν ανώτεροι και να πούνε στον εαυτό τους πως είναι οι καλύτεροι!
 

Εννοείται βέβαια πως καπνίζουν, βρίζουν, κάνουν άσχημες σκέψεις , φθονούν τον πλησίον τους και δεν τον βοηθούν ποτέ. Συνεχίζουν να ξοδεύουν πολλές ώρες στο fb για να τσεκάρουν τον γείτονα, συνάδελφο, άντρα, γκόμενο, γυναίκα, τη Ζιζέλ γιατί η ρουφιάνα στα 50 της είναι ακόμα μια θεά, αλλά ταυτόχρονα έχουν την μεγαλοψυχία να σε συγχωρέσουν.  Γιατί μπορούν.
 
Εγώ λοιπόν αγαπητοί θα δεχτώ να με συγχωρέσει μόνο ο Πάνος Ιωαννίδης που δεν δήλωσα συμμετοχή στο MasterChef για να εκπληρωθεί επιτέλους ο έρωτάς μας. Αλλά επειδή η εκδότρια έκανε τα κουμάντα της, στον επόμενο κύκλο του Master Chef έχω κλείσει ήδη θέση. Όσοι αναζητείτε την ταυτότητά μου θα με δείτε κάπου ανάμεσα στους finalist.
 
Σε όλους τους υπόλοιπους που θα έρθουν να μου πούνε πως θέλουν να με συγχωρέσουν γιατί καταλαβαίνουν πως «έχω τα ψυχολογικά μου»  γιατί εγώ δεν ντρέπομαι να πω πως είμαι μια παρατημένη και πως έχω κατάθλιψη να τους ενημερώσω πως δεν θα τη δεχτώ και θα τους συμβουλέψω το πρωί να κοιτάζονται στον καθρέφτη και να εύχονται να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
 
Και να μην πάνε να κοινωνήσουν μέχρι να συγχωρέσουν πρωτίστως τον εαυτό τους!
 
Καλό Πάσχα λοιπόν και καλή Ανάσταση! Ανάσταση ψυχών, ανθρωπιάς και αυτογνωσίας κυρίως!
 

Μετά τιμής
Η Ξανθιά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.