Οσοι θα δουλευουν και φετος στις γιορτες

Εργαζόμενοι νέοι που θα περάσουν το Πάσχα στην Κομοτηνή

Το Πάσχα είναι μία παραδοσιακά οικογενειακή γιορτή με όλους τους συγγενείς να έρχονται πιο κοντά και εκείνους  που ζουν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους λόγω σπουδών ή δουλειάς να επιστρέφουν. Λίγο πριν την Ανάσταση, λοιπόν, θα έλεγε κανείς ότι «ανασταίνονται» και οι δεσμοί της οικογένειας.
 
Ίσως κάπως έτσι να είναι το ιδανικό σκηνικό για τις γιορτινές συγκεντρώσεις στο σπίτι, πολλοί, όμως, και φέτος δεν θα έχουν αυτή την τύχη. Τις μέρες που οι περισσότεροι δεν εργάζονται, υπάρχουν κάποιοι που στερούνται το Πάσχα, όπως οι περισσότεροι το ξέρουν, έχοντας ως βασική τους προτεραιότητα την ψυχαγωγία των υπόλοιπων.
 
Ο «ΠτΘ» μίλησε με νέους ανθρώπους από άλλες πόλεις που ζουν, εργάζονται στον χώρο του service και σπουδάζουν στην Κομοτηνή, ενώ θα παραμείνουν σε αυτήν για τις γιορτές. Μας αποκάλυψαν, λοιπόν, πως είναι το Πάσχα για όσους δεν έχουν την δυνατότητα να το περάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Εκμυστηρεύθηκαν πόσο διαφορετική είναι η Κομοτηνή σε περίοδο εορτών, πως είναι να περνά κανείς τις ημέρες αυτές δουλεύοντας και άλλα πολλά.
 
Tο Πάσχα … αλλιώς, λοιπόν, μέσα από τα μάτια των εργαζόμενων νέων… 

Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης «Δουλεύοντας μες στις γιορτές χτίζω εργασιακή ηθική» 

Για τον κ. Κωνσταντίνο Βαργεμιτζίδη φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα γιορτάσει μακριά από το σπίτι του, μιας και συνδυάζει τις σπουδές του στην Κομοτηνή με τη δουλειά, απασχολούμενος στον χώρο του service. Παρά το γεγονός ότι η πόλη «αδειάζει» από τους φοιτητές, αφού οι περισσότεροι επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους, ο ίδιος εξήγησε πως «η Κομοτηνή παραμένει ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και την εβδομάδα του Πάσχα από τους μόνιμούς κατοίκους της, αφού βοηθάει πολύ και ο καλός καιρός».
 
Αν και έναν νέος σίγουρα θα ήθελε να περάσει ένα τριήμερο διακοπών για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, ο ίδιος έχει την υποστήριξη της οικογένειάς του, η οποία αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για αυτόν να παραμείνει στο πόστο του, ακόμη και αυτές τις μέρες. Και αυτό γιατί ο κ. Βαργεμιτζίδης θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό χτίζει  «εργασιακή ηθική», μαθαίνοντας μέσα από τη δουλειά του να είναι υπεύθυνος και να συνεργάζεται με διαφορετικούς χαρακτήρες.
 
Σαφώς και θα του λείψει το οικογενειακό τραπέζι με φίλους και συγγενείς, θεώρησε όμως ότι «δεν είναι κακό να περάσει κανείς τις γιορτές δουλεύοντας. Με τη δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρα μας πολλοί νέοι φοιτητές συνδυάζουν σπουδές με εργασία, μιας και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν». Τελειώνοντας, δεν παρέλειψε να μιλήσει και για όλους εκείνους που, επίσης, θα περάσουν τις γιορτές χώρια από φίλους και συγγενείς, δηλαδή γιατρούς, αστυνομικούς και πυροσβέστες που θα βρίσκονται «επί ποδός» για την ασφάλεια των συμπολιτών τους. 

Σταυρούλα Χατζηασεμίδου «Ο κόσμος δείχνει κατανόηση σε αυτόν που περνά τις γιορτές φροντίζοντας για τη διασκέδασή του» 

Στην Κομοτηνή θα παραμείνει για την περίοδο των πασχαλινών γιορτών και η κ. Σταυρούλα Χατζηασεμίδου, φοιτήτριας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, για τις ανάγκες της δουλειάς της στον χώρο του service. Αν και είναι δύσκολο και απαιτητικό για μία νέα να συνταιριάξει παρακολούθηση μαθημάτων και διάβασμα με εργασία, η ίδια αποκομίζει πολλά, μιας και μαθαίνει να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη, εκμυστηρεύθηκε, τονίζοντας πως την απόφασή της σέβεται απόλυτα η οικογένειά της, αν και θα ήθελε να βρίσκεται κοντά της στο καθιερωμένο τραπέζι.
 
Μαζί της στην Κομοτηνή θα μείνουν τις γιορτές πολλοί ακόμα φοιτητές, αφού οι ανάγκες της δουλειάς τους τους θέλουν να παραμένουν στην πόλη. Ερωτώμενη για το πώς αντιμετωπίζει ένας πελάτης τον εργαζόμενο που περνά αυτές τις μέρες, φροντίζοντας για την διασκέδασή του, η κ. Χατζηασεμίδου εξήγησε ότι «ο κόσμος γενικά δείχνει κατανόηση, ειδικά αν πρόκειται για ανθρώπους που είτε έχουν εργαστεί οι ίδιοι στον χώρο της εστίασης είτε έχουν δικά τους άτομα που δουλεύουν σ’ αυτό τον χώρο. Πάντα υπάρχουν, όμως, κάποιοι που θα είναι ιδιαίτεροι, και αυτό συμβαίνει είτε είναι γιορτές είτε όχι». 

Αγγελική Κριαρίδου «Η Κομοτηνή είναι εντελώς διαφορετική την περίοδο των εορτών» 

Μαζί τους φαίνεται να συμφωνούν και η κ. Αγγελική Κριαρίδου με  συνάδερφό της από τον χώρο της εστίασης, οι οποίες συμφωνούν ότι η Κομοτηνή είναι εντελώς διαφορετική την περίοδο των εορτών με τους πιο πολλούς φοιτητές να απουσιάζουν, αφού τα πανεπιστημιακά μαθήματα έχουν σταματήσει. Αν και θα περάσουν τις γιορτές με οικογένειες φίλων, γεγονός που θα τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα πασχαλινά παραδοσιακά έθιμα της Θράκης, δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως σαφώς και η απουσία τους από το οικογενειακό τραπέζι έγινε αισθητή, αφού, όπως είπαν χαρακτηριστικά «η καρέκλα τους έμεινε άδεια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.