Πρωτοπορει με την εβδομαδα υγειας η ΠΑΜΘ

Περισσότερες από 150 δράσεις και ομιλίες σε όλη την έκταση της Περιφέρειας - Χρήστος Μέτιος «Δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πιο δυναμικού τμήματος της κοινωνίας, των νέων»

Η επίσημη παρουσίαση της 1ης Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που διοργανώνει για πρώτη φορά σε επίπεδο Περιφέρειας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το διάστημα 16 έως τις 22 Απριλίου, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ -Θ κ. Χρήστου Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Χρήστου Τερτσούδη, των Αντιπεριφερειαρχών Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη και Καβάλας κ. Θόδωρου Μαρκόπουλο, του περιφερειακού σύμβουλου Δράμας εντεταλμένο για θέματα δημόσιας υγείας κ. Κώστα Κινατζίδη και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου. 

Μία πρωτότυπη διοργάνωση επιστέγασμα πολύμηνου σχεδιασμού 

Την πρωτοτυπία της διοργάνωσης για τα ελληνική δεδομένα υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος τονίζοντας πως αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την φιλοξενία περισσοτέρων από 150 δράσεων και ομιλιών ταυτόχρονα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, σε συνεργασία με 118 φορείς από ολόκληρη την Περιφέρεια.
 
Ο κ. Μέτιος έκανε λόγο για μία φιλόδοξη διοργάνωση η οποία απαντά στα τρία βασικά χαρακτηριστικά που έθεσαν οι διοργανωτές εξ’ αρχής και δεν είναι άλλα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την πρακτικό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών αλλά και η ευαισθητοποίηση αυτών. Η εβδομάδα αυτή αποτελεί επιστέγασμα πολύμηνων σχεδιασμών καθώς η ιδέα συζητήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, ωστόσο επιλέχθηκε η «μεταφορά» της διοργάνωσης για την φετινή χρονιά καθότι όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ «πρόκειται για μία δράση που θέλαμε να αφορά και να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, όλων των ηλικιών, δίνοντας περισσότερη έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πιο δυναμικού τμήματος της κοινωνίας, των νέων».
 
«Ελπίζουμε οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την πρωτοβουλία καθώς πρόθεσή μας είναι να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός της Περιφέρειάς μας» κατέληξε ο ίδιος. 

Στόχος η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η μεταλαμπάδευση της ιδέας και σε άλλες Περιφέρειες 

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Τερτσούδης τόνισε την ανάγκη για μια «ολιστική προσέγγιση της Δημόσιας Υγείας» που δεν αφορά αποκλειστικά μόνο τον άνθρωπο αλλά περιλαμβάνει επίσης τα ζώα και το φυσικό περιβάλλον, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η δημόσια υγεία τα τελευταία χρόνια επαναπροσδιόρισε τον ρόλο της ως έναν από τους βασικότερους πυλώνες των προηγμένων σύγχρονων κοινωνιών και το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την σημασία της δημόσιας υγείας αλλά και την δυσκολία της διατήρησης των δεικτών υγείας στα υψηλά επίπεδα των παρελθόντων ετών».
 
«Με τον όρο δημόσια υγεία, αναφερόμαστε στην επιστήμη και την τέχνη της πρόληψης των ασθενειών, της επιμήκυνσης της ζωής και την προαγωγή της υγείας. Η δημόσια υγεία όμως σήμερα επεκτείνετε στην εξυγίανση του περιβάλλοντος, στον έλεγχο, των μολύνσεων, στην προσωπική υγιεινή, στην οργάνωση και διαχείριση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου και τέλος της ανάπτυξη μηχανισμών που θα προσφέρει ένα βιοτικό επίπεδο τέτοιο στον άνθρωπο που θα διασφαλίζει την υγεία του» συνέχισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του όλου εγχειρήματος, δηλαδή «η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα θέματα της Δημόσιας Υγείας και η μεταλαμπάδευση της ιδέας μας και σε άλλες Περιφέρειες». 

Ημερίδες ενημέρωσης και παράλληλες βραβεύσεις 

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκάς Γεωργίου ο οποίος παρουσίασε τις θεματικές ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν στην Αλεξανδρούπολη το τριήμερο 19-21 Απριλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη εκ των τριών ημερίδων θα αφορά στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα ιδιωτικών, και μη, φορέων καθώς και σε θέματα εθελοντών αιμοδοτών μιας και το 2018 είναι παγκόσμιο έτος αιμοδοσίας, η δεύτερη θα αφορά στην άσκηση και την υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία καθώς και τα μεταβολικά νοσήματα, ενώ η τρίτη θα αφορά στα νοσήματα που μεταδίδονται με έντομα διαβιβαστές. Στο τέλος των ημερίδων, όπως εξήγησε ο κ. Λουκάς, θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις στελεχών και υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί για την προσφορά τους στον χώρο της δημόσιας υγείας.  

Εξαρτήσεις, προληπτική ιατρική, διατροφή και ΑμεΑ οι τέσσερις θεματικές ενότητες στην Ροδόπη 

Τέλος τον λόγο πήραν οι Αντιπεριφερειάρχες Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και Καβάλας κ.Θόδωρος Μαρκόπουλος καθώς και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα δημόσιας υγείας κ. Κινατζίδης οι οποίοι παρουσίασαν, ως υπεύθυνοι υλοποίησης των δράσεων, τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ευχαριστώντας τους συνεργαζόμενους φορείς.
 
Μεταξύ αυτών και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ο οποίος υπογράμμισε την πρωτοτυπία της διοργάνωσης, εξήρε τις προσπάθειες της Περιφέρειας και του συνόλου των συντελεστών της δράσης, η οποία όπως εξήγησε χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, ήτοι τις εξαρτήσεις, την προληπτική ιατρική, τη διατροφή και τα ΑμεΑ, για να επισημάνει τέλος πως η 1η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜ-Θ είναι αποτέλεσμα συνεργειών και συνεργασιών, μην αμελώντας να ευχαριστήσει ονομαστικά όλους τους φορείς και τους συντελεστές της δράσης. 

Το πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα των δράσεων την πρώτη ημέρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχει ως εξής:
 

HMEΡ/ΝΙΑ ΩΡΑ ΤΟΠΟΣ                    ΔΡΑΣΗ                        ΦΟΡΕΙΣ      
ΔΕΥΤΕΡΑ
16-4-2018
10.00-13.30
 
 
18:00-19:30
 
 
 
 
 
 
 
Όλη την εβδομάδα
Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
 
Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης (πρώην Νομαρχίας)
Δημοκρατίας 1
Αίθουσα
«Γεώργιος Παυλίδης»
 
ΕΡΑ Κομοτηνής
Μητροπολιτικός
Σταθμός
Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Ομιλία  με θέμα : «Πρόληψη και Ψυχική Υγεία-
Ο ρόλος της οικογένειας σήμερα».
Ομιλητής: Δρ. Εσαγιάν Γκάρο, Ψυχίατρος – Ψυχαναλυτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Κέντρου Πρόληψης ‘’ΟΡΦΕΑΣ’’.
Ραδιοφωνικές εκπομπές με συμμετοχή και της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης με θεματικές σχετικές με την ψυχική υγεία για ανοιχτό διάλογο με την τοπική κοινωνία.
Κέντρο πρόληψης των
εξαρτήσεων και
προαγωγής της
ψυχοκοινωνικής υγείας
της ΠΕ Ροδόπης Ορφέας
 σε συνεργασία
 με τον ΟΚΑΝΑ
 
ΔΕΥΤΕΡΑ
16-4-2018
19:30-21:00
 
Κτήριο Περιφερειακής Ενότητας  Ροδόπης (πρώην Νομαρχίας)
Δημοκρατίας 1
Αίθουσα
 «Γεώργιος Παυλίδης»
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού, με θέμα :
 «Η  Εξάρτηση από το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια».
 
 Η προβολή θα συνοδεύεται από συζήτηση με το κοινό για αντίστοιχα θέματα.
Κιβωτός ΚΕΘΕΑ
Πρόγραμμα Απεξάρτησης
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ
16-4-2018
17.00 Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
 
Ανοιχτή ομιλία  από τον εκπρόσωπο του Αθλητικού Συλλόγου Μαχητών  με θέμα: «Άθληση και Υγεία».
Επίδειξη Αθλημάτων Πολεμικών Τεχνών
kick thai boxing και πυγμαχία.
Αθλητικός Σύλλογος Μαχητές
Κομοτηνής
ΔΕΥΤΕΡΑ
16-4-2018
10.30-12.30
 
Κεντρική πλατεία Κομοτηνής
Σε περίπτωση κακοκαιρίας η δράση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου  «Καπναποθήκη», Γεωργίου Κονδύλη 61
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Έκθεση Ζωγραφικής.
 
Σύντομο Θεατρικό Δρώμενο.
14ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.