Ασπιδα προστασιας η συνεργασια ΠΑΜΘ και Χαμογελου του Παιδιου

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος

Νέες δυνατότητες στην στήριξη παιδιών και οικογενειών στην Περιφέρεια δίνει το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της ΠΑΜΘ και στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο τουΠαιδιού», το οποίο υπέγραψαν την Παρασκευή 13 Απριλίου ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.
 
Το σύμφωνο περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση δράσεων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αμοιβαία στήριξη του έργου και των δύο στον τομέα της προστασίας των παιδιών, της προαγωγής της υγείας τους και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
 
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα εδώ εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με την υπογραφή του συμφώνου, που θα δώσει τη δυνατότητα και στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στις δομές του οργανισμού να συνεργαστούν και να βοηθήσουμε περισσότερο το έργο του καθενός μας» σημείωσε μετά την υπογραφή ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος.
 
Το Χαμόγελο του Παιδιού, σημείωσε, είναι ένας εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που για περισσότερα από 20 χρόνια εργάζεται με συνέπεια και μεθοδικά για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του παιδιού και έχει όλα αυτά τα χρόνια πραγματοποιήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο.
 
Σε αυτό περιλαμβάνεται η λειτουργία κέντρων στήριξης οικογένειας και σπιτιών για τη φροντίδα των παιδιών, δημιουργική απασχόληση των παιδιών, δράσεις ενημέρωσής και ευαισθητοποίησης, αλλά και η λειτουργία της Εθνικής γραμμής SOS για τα παιδιά 1056. 

Αλληλοβοήθεια και στήριξη 

«Ερχόμαστε να συμπληρώσουμε το έργο σας, και αν κάνετε εσείς κάποια πολύ σημαντικά πράγματα, με το να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, θα γίνουν πολύ σημαντικότερα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως με αυτή την υπογραφή θεσμοθετούν ακόμα καλύτερα τις δράσεις τους, στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο προς όφελος της κοινωνίας.
 
Το Χαμόγελο του Παιδιού εξυπηρετεί ήδη πολλά παιδιά, σε όλη την επικράτεια και στην περιοχή μας, για τις ιατρικές τους ανάγκες και προσπαθεί να δίνει λύσεις σε οικογένειες που έχουν πρόβλημα και θα πρέπει τα παιδιά τους να νοσηλευτούν στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, ενώ έχουν γίνει πολλές ενέργειες όσο αφορά στην προληπτική ιατρική.
 
«Αυτό που θέλουμε είναι να μην γίνονται δράσεις χωρίς να ενώνονται οι δυνάμεις, για αυτό και θέλουμε να γίνουμε και εμείς συμπαίκτες σε αυτό το θετικό παιχνίδι» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, επισημαίνοντας πως δυστυχώς στο παρελθόν δεν υπήρχε η ανάλογη διαδικασία και η ενημέρωση σε διάφορους φορείς, με αρνητικά αποτελέσματα.
 
Άλλωστε το Χαμόγελο του Παιδιού προσφέρει ακόμα και σε έκτακτες καταστάσεις, όπως έχουν κάνει και σε άλλες Περιφέρειες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλημμύρα στη Μάνδρα της Αττικής, όταν ο Οργανισμός έδωσε το παρόν μαζί με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, στηρίζοντας και έχοντας συνεργασία με τις υπηρεσίες.
 
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου αναφέρθηκε επίσης στις τρείς γραμμές που αποτελούν σημαντικά εργαλεία, την Εθνική γραμμή SOSγια τα παιδιά 1056, την Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 16000 και την Ευρωπαϊκή γραμμή υποστήριξης παιδιών 16111.
 
Όλοι οι πολίτες μπορούν να καλέσουν αυτές τις γραμμές 24 ώρες το 24ωρο, και το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να μπορεί να βοηθήσει, ανεξάρτητα από τη μέρα και την ώρα. 

Συνεργασία προς όφελος όλων 

«Είναι εύκολο να καταγγέλλουμε και να καταδικάζουμε ελλείψεις και ανεπάρκειες που υπάρχουν κατά καιρούς, αυτό όμως που φαίνεται δύσκολο και πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίζουμε τους θεσμούς για να λειτουργούν καλύτερα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος.
 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι κινητές μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών του Χαμόγελου του Παιδιού, έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ, τονίζοντας πως θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση της Περιφέρειας, όπως τις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής, οι οποίες λειτουργούν πάντα υπό τη σκέπη ενός θεσμού, συμπληρώνοντας τη δουλειά που γίνεται από αυτόν.
 
Επίσης κάνουν ενέργειες που αφορούν την καθημερινότητα, μιας και μπορεί να υπάρχουν παιδιά που ντρέπονται να μιλήσουν αλλά μιλούν στην ειδική γραμμή, με τα στελέχη του Χαμόγελου να τους βοηθούν να νιώσουν καλά, να τους εμπιστευτούν.
 
Την ίδια στιγμή γίνεται και ενημέρωση των παιδιών, μέσα από την κινητή μονάδα Οδυσσέας, η οποία πριν από κάποιο διάστημα είχε κάνει στάση και στην Κομοτηνή, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν την καλή και την κακή χρήση της τεχνολογίας.
 
Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα προσφέρονται μέσα από αυτό το σύμφωνο, πάντα δωρεάν, και με αυτή τη συμφωνία έρχονται να συμπληρώσουν το έργο της Περιφέρειας.
 
Επιπλέον, με αυτή την υπογραφή ο κ. Γιαννόπουλος θεωρεί πως περνά και το μήνυμα πως ότι προβλήματα και αν υπάρχουν θα πρέπει οι συνάνθρωποί μας να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, και οι ίδιοι υπηρετούν τους θεσμούς της χώρας, ώστε να κάνουν την διαφορά ενισχύοντας τις υπηρεσίες. 

Συνεχής και πολύπλευρη η παρουσία του Χαμόγελου του Παιδιού 

Το χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί ήδη μια δομή στην Καβάλα, με τον κ. Γιαννόπουλο να τονίζει πως δεν θα έβλεπαν αρνητικά τη δημιουργία μιας δομής στη Θράκη, παρόλο που θα πρέπει να ωριμάσουν οι συνθήκες.
 
«Εμείς δεν κάνουμε κάτι για να φαίνεται, ή να καλύπτουμε ευκαιριακά καταστάσεις, όταν κάνουμε μια δομή θέλουμε να λειτουργεί με επάρκεια, με αποδοτικότητα και με αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας» τόνισε, επισημαίνοντας πως δυστυχώς οι οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν στο Χαμόγελο να κάνει πολλαπλές μονάδες σε όλη την Ελλάδα.
 
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, όπως έγινε στην Καβάλα, τότε πιστεύει πως θα υπάρξει και ανάλογη κίνηση στην περιοχή, που θα γίνει καλύτερα, όταν έχουν τοπική παρουσία και συνεργάζονται άμεσα με τους τοπικούς φορείς.
 
«Επειδή δεν είμαστε άνθρωποι των λόγων, θα θέλαμε να ξέρουμε, όταν φτάσουμε στο σημείο αυτό, ότι θα είμαστε αποδοτικοί και θα συμπληρώνουμε ουσιαστικά» ανέφερε, σημειώνοντας πως θα μπορούσαν σε επίπεδο περιφέρειας να έχουν κάποια γραφεία, ώστε το προσωπικό και οι κινητές τους μονάδες να έχουν χώρους ώστε να βλέπουν τις οικογένειες.
 
Βέβαια το Χαμόγελο του Παιδιού έχει συνεχή, αν και αθόρυβη, παρουσία στην περιοχή μας, μιας και υπάρχουν παιδιά και τις τρείς Περιφερειακές Ενότητες της Θράκης που είναι διασωληνωμένα στο σπίτι τους για διάφορους λόγους, και σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης στηρίζουν ολιστικά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τις οικογένειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.