«Αιγλη» απο το παρελθον θα φερει στη Θρακη το νεο Μουσειο Καραθεοδωρη

Την ιστορία του Μουσείου και των Καραθεοδωρή κατέγραψε ο Σύνδεσμος σε δύο βιβλία- Νίκος Λυγερός «Η στέγαση του Μουσείου στην Τσανάκλειο θα λειτουργήσει σαν “βιτρίνα” για την πόλη μας»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες ο Dr. Νίκος Λυγερός, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων ομιλία στη Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα «Η συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο ρόλο της Θράκης ως γεωστρατηγικός πόλος της Ελλάδας και του ελληνισμού».
 
Την ίδια μέρα το πρωί ο Dr. Λυγερός βρέθηκε στον χώρο του Μουσείου Καραθεοδωρή όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον μαθηματικό και πρόεδρο του συλλόγου φίλων Καραθεοδωρή, κ. Αθανάσιου Λιπορδέζη. 

Αθανάσιος Λιπορδέζης «Η Οδύσσεια ανάδειξης του Καραθεοδωρή»

 Τον λόγο πήρε πρώτος ο κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης καλωσορίζοντας τον Dr. Νίκο Λυγερό για άλλη μία φορά στην πόλη μας, με την οποία διατηρεί στενές επαφές τα τελευταία 14 χρόνια, έχοντας προσφέρει σημαντικά σε αυτήν. Ο κ. Λιπορδέζης παρουσίασε δύο βιβλία των εκδόσεων Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, την «Οδύσσεια ανάδειξης του Καραθεοδωρή – 15 χρόνια δράσης και λειτουργίας», καθώς και «Το άστρο των Καραθεοδωρήδων». Το πρώτο φέρνει στο φως τη διαδικασία συγκέντρωσης αρχειακού υλικού αναφορικά με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αλλά και την τοποθέτησή του σε βιτρίνες, εξήγησε ο κ. Λιπορδέζης μιας και σε αυτόν οφείλεται η συγγραφή αμφοτέρων  ενώ το δεύτερο εστιάζει σε ορισμένα εκ των μελών της οικογένειας Καραθεοδωρή, «άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική ιστορία». 

Νίκος Λυγερός «Είναι απαραίτητο να γίνει σύνδεση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή με τη Θράκη»

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Αθανάσιο Λιπορδέζη για την συνεισφορά του στην ανάδειξη της μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ο Dr. Νίκος Λυγερός τοποθετήθηκε αναφορικά με τη συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στην ανάδειξη της Θράκης.
 

Κάθε σπουδαίο μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς γίνεται πόλος έλξης, είναι επομένως απαραίτητο να γίνει μία σύνδεση της εμβληματικής αυτής μορφής με τον τόπο καταγωγής της, σχολίασε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή για να κάνει σαφές πως η στέγαση του νέου μουσείου Καραθεοδωρή σε έναν χώρο με αίγλη που χρονολογείται στο 1907, την Τσανάκλειο, θα λειτουργήσει σαν  «βιτρίνα» για την πόλη μας, με μεγάλα τουριστικά και οικονομικά οφέλη.
 
Ταυτόχρονα, η συστέγαση μεγάλου αρχειακού υλικού σε έναν χώρο θα αποτελέσει πόλο έλξης για όσους μελετητές επιθυμούν να μελετήσουν ολιστικά το έργο του, αφού παρ’ ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλος σεβασμός στο πρόσωπό του από Ευρωπαίους επιστήμονες. 

Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης στα Βαλκάνια

«Το μουσείο αυτό δεν θα λειτουργεί ως ένας χώρος απομονωμένος από την υπόλοιπη πόλη, αλλά θα ενσωματωθεί σε αυτήν μέσω πεζοδρόμησης, δίνοντας την αίσθηση μίας άλλης εποχής» συνέχισε ο Dr. Νίκος Λυγερός, για να επεκταθεί εν συνεχεία στην γεωστρατηγική θέση της Θράκης. Η Θράκη κατέχει σημαντική θέση στα Βαλκάνια λόγω της επαφής της με την θάλασσα, δεν είναι επομένως μία περιοχή παραγκωνισμένη, συμπέρανε ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα, η Κομοτηνή συνδέεται ιστορικά και με την Κωνσταντινούπολη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κάστρα της.
 

Χρησιμοποιώντας το ρητό «κανείς δεν είναι προφήτης στον τόπο του» ο επιστημονικός σύμβουλος ανέδειξε την σημαντικότητα του να αντιληφθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θράκης την σύνδεση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Σε αυτό θα συντελέσει και η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων, έκρινε, οι οποίες πιθανώς θα προσελκύσουν και το ενδιαφέρον της κεντρικής διοίκησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.