Η «αποκεντρωση» των δρασεων

Της έκδοσης

Πέρα από την πρωτοτυπία αυτής καθ’ εαυτής της διοργάνωσης θα πρέπει να επισημανθεί και μια ακόμη πρωτοτυπία που εισάγει η εβδομάδα υγείας στη Ροδόπη. Η περί ου ο λόγος πρωτοτυπία βέβαια έγκειται στην «αποκέντρωση» των δράσεων που εισάγει. Δια του λόγου το αληθές, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα μέρος των δράσεων θα διεξαχθεί σε Φιλύρα, Ίασμο και Σάπες.
 
Δυστυχώς βέβαια η παραπάνω διαπίστωση είναι άξια λόγου, αφού για να είμαστε ειλικρινείς δεν μας έχουν συνηθίσει οι ποικίλοι θεσμικοί που διοργανώνουν εκδηλώσεις να συμπεριλαμβάνουν σε αυτές και τη Ροδοπίτικη «περιφέρεια». Η έλλειψη κατάλληλων χώρων -σε πολλές περιπτώσεις- ή το μειωμένο συγκριτικά πλήθος του εν δυνάμει κοινού αποτελούν σίγουρα έναν ανασταλτικό παράγοντα επέκτασης των δράσεων εκτός των τειχών της Κομοτηνής, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτή η μέριμνα. Ειδικά όταν μιλάμε για δράσεις που διοργανώνει η περιφέρεια ή αντίστοιχοι φορείς.
 
Αν αναλογιστούμε δε πως σε πολλές των περιπτώσεων οι διάφορες εκδηλώσεις –είτε ενημερωτικές είτε πολιτιστικές είτε άλλου είδους- σε οικισμούς της Ροδόπης γίνονται μοναχά με τις φιλότιμες προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων, τότε η καθιέρωση αυτής της νοοτροπίας κρίνεται επιτακτική.
 
Είναι ζήτημα, αν μη τι άλλο, ισότητας των πολιτών και θα έπρεπε, φρονούμε, να συνεκτιμάται περισσότερο στο μέλλον κατά τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.